Партии залагат на ксенофобията за изборите в Русия

ДПА

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Предупреждението на най-високопоставения руски представител от сферата на здравеопазването да не се наемат гастарбайтери от Таджикистан, защото били болни от туберколоза и СПИН, извади на показ нарастващото политическо напрежение, породено от огромния брой на мигрантите в страната.

Коментарите на главния санитарен инспектор Генадий Онишченко веднага предизвикаха протести от страна на правозащитнически групи, които отговориха с изнасянето на статистически данни, показващи, че тези болести са доста по-разпространени в Русия, отколкото в Таджикистан. Но руските националисти, които все повече критикуват това, което те опредлят като хлабава правителствена политика спрямо мигрантите, приветстваха коментарите на Онишченко.

Дебатът за имиграцията вероятно ще бъде основна тема по време на изборите за Държавната дума – долната камара на руския парламент през декември. Някои партии говорят в политическите си платформи за възстановяване на руската национална гордост и обещават да осигурят бъдещето на славянската раса.

Според критиците крайната десница използва имигрантите като отдушник на разочарованието от социалните и икономически проблеми в Русия. Руският президент Дмитрий Медведев неведнъж призоваваше за избори без ксенофобия. По данни на ООН със своите 12,5 милиона мигранти Русия е станала дом на най-многочисленото население пришълци в света след САЩ.

Таджикистанците реагираха гневно на коментарите на Онишченко и призоваха да се спре „тормозът“ срещу гастарбайтерите. Каромат Шарипов, представител на мигрантите от Таджикистан, заяви, че над 300 таджики са били „депортирани“ неотдавна. Базираната в Ню Йорк правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“ обвини Москва в провеждането на „политика на дискриминация“.

Медведев се опита да успокои страховете на мигрантите на провела се неотдавна среща между него и мюсюлмански лидери, като заяви, че имигрантите са важни за Русия. Но според президента те трябва да положат повече усилия, за да се интегрират, като започнат с това да научат руския език. Неговата управляваща партия „Единна Русия“ прокара закон, който ги задължава да посещават езикови курсове.

Активисти от правозащитни организации критикуват ширещото се дискриминационно отношение срещу хора, дошли от Централна Азия и Кавказ, което обхваща всички прослойки на обществото и датира още от времето на Съветския съюз. В навечерието на изборите крайните националисти от Либерално-демократическата партия ЛДП, оглавявана от Владимир Жириновски, изразиха ясно позицията си по темата за миграцията. “ ЛДП – за руснаците“ гласи един от лозунгите на партията.

През ноември хиляди десни екстремисти демонстрираха под лозунга „Русия – само за руснаците“. Те призоваха упраляващата партия да спре да дава финансова помощ от милиарди долари на предимно мюсюлманския регион Северен Кавказ.

Според руския център за защита на човешките права „СОВА“ само тази година при „расистки нападения“ срещу мигранти са загинали 18 души. Руски екстремисти дори са заснели екзекуции на чужденци и са качили кадрите в интернет. Руските сили за сигурност са обвинявани за това, че не са взели мерки срещу насилието и убийствата, извършвани от крайнодесните.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.