Безвъзвратната смърт на един договор за въоръженията

в. Независимая газета

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), станал през 90-те крайъгълен камък в укрепването на доверието на стария континент, умря окончателно и безвъзвратно. Този извод налагат двете противоречиви изявления за съдбата му, които чухме във вторник от Вашингтон и от Кишинев. От едната страна на Атлантика за документа се изказа говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, от другата – външният министър на Русия Сергей Лавров.

Виктория Нюланд отбеляза следното: „Днес САЩ заявиха във Виена, че прекъсват изпълнението на редица ангажименти по Договора за обикновените въоръжени сили спрямо Русия“. И добави, че „в течение на четири години САЩ и съюзниците от НАТО се опитваха да намерят дипломатически изход (от проблема – бел. на изданието), след като през 2007 г. Русия взе решение да прекъсне действието на договора спрямо всички останали 29 държави участнички в ДОВСЕ“. Обаче нищо не станало, тъй като Москва уж не изпълнила ангажиментите си, поети в Истанбул.

Сергей Лавров каза на свой ред, че настоятелно препоръчва „запознаване с документите, известни на международния жаргон с името „истанбулски ангажименти“. Всичко до последната запетая, свързано с влизането в сила на адаптирания Договор за ограничаване на въоръжените сили и въоръженията в Европа, е изпълнено и преизпълнено от Руската федерация“.

За един неспециалист навярно е много трудно да се ориентира в тези изявления. Затова сме принудени да припомним за 19 ноември 1990 г., когато страните от Северноатлантическия алианс (НАТО) и държавите от Организацията на Варшавския договор (ОВД) подписаха в Париж въпросния Договор за обикновените въоръжени сили в Европа.

От една страна, той ограничаваше броя на тежките въоръжения на едната и на другата страна по пет параметра: танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и бойни хеликоптери, а от друга – определяше квоти за такава бойна техника за всяка от държавите, подписали ДОВСЕ. Взети заедно, те бяха равни и за НАТО, и за ОВД.

Същевременно договорът изискваше от всеки участник редовно, веднъж на шест месеца, да информира партньорите си за наличието на такива оръжия в една или друга точка от страната си (в европейската й част), като посочва конкретното военно поделение и географските му координати. А за военните от НАТО или от ОВД отваряше и една безпрецедентна, немислима дотогава възможност – да пристигнат на място и да проверят дали са точни получените сведения.

ДОВСЕ влезе в сила на 9 ноември 1992 г., когато и Организацията на Варшавския договор, и Съветският съюз вече не съществуваха. Появила се бе нова Русия. На практика всички страни, членували в ОВД, а също и някои бивши съветски републики, обхванати от условията на договора, влязоха в НАТО. Квотите за въоръжения в Северноатлантическия алианс започнаха по някои показатели петорно и шесторно да надхвърлят квотите на Русия.

ДОВСЕ трябваше да бъде адаптиран към променените исторически условия, което бе сторено на срещата на върха на ОССЕ в Истанбул на 19 ноември 1999 г. Пак там обаче – на тази среща, в документи, несвързани пряко с ДОВСЕ, страните от НАТО поставиха условието, че ще ратифицират адаптирания договор, едва след като Русия изтегли войските си от Грузия и Молдова.

Руските военни бази в Грузия бяха изтеглени от страната през 2005 г., при все че в Абхазия и Южна Осетия останаха миротворчески части на Русия, разположени по разграничителните линии между участниците в грузинско-абхазкия и грузинско-южноосетинския конфликт. В единия случай те бяха изпратени там по силата на споразумение между лидерите на ОНД, в другия – въз основа на руско-грузинското Дагомиско споразумение.

Изтеглена е и руската Четиринайсета армия, разположена по-рано в Молдова. Там също останаха само наши миротворчески подразделения. Както предвижда двустранно споразумение между Молдова и Русия, тези сили (между другото, съвместно с молдовски и приднестровски миротворци) контролират спазването на режима за сигурност в буферната зона и охраняват оръжейните складове – собственост на Приднестровието според Тираспол или притежание на Русия според Москва.

Въпреки това страните от НАТО все така отказваха да ратифицират адаптирания ДОВСЕ. А балтийските държави, влезли в Северноатлантическия пакт, изобщо не се присъединиха към този документ. Стигна се до странна ситуация. Офицери от Литва, Латвия и Естония, включвани в натовски инспекции, можеха да пристигнат примерно в Калининградска област и да проверят дали там са разположени едни или други тежки въоръжения. Руски офицери обаче нямаха възможността да направят ответно посещение – балтийските страни не участват в ДОВСЕ. А после бяха създадени нови държави на Балканите, където има бази на САЩ и на други страни от алианса.

Предупрежденията на Москва, че ако държавите, подписали адаптирания ДОВСЕ, не започнат да го ратифицират, Русия ще излезе от този договор, не дадоха никакъв резултат. И през декември 2007 г. с указ на тогавашния президент Владимир Путин федерацията замрази участието си в договора. Сиреч престана да информира бившите си партньори за наличието, броя, дислокацията и придвижването на тежките си въоръжения из европейската част на страната, не приема военни инспектори от държави членки на НАТО и естествено на свой ред не изпраща руски офицери да провеждат подобни инспекции.

А всяка проява на недоволство от страна на западните столици бе посрещана от Москва с един и същ отговор: първо ратифицирайте адаптирания ДОВСЕ, после вече Русия ще спазва отново изискванията на договора. Днес обаче – след грузинската агресия срещу Южна Осетия, след като Москва призна независимостта и суверенитета на Цхинвали и Сухуми, след като бяха сключени двустранни договори за разполагане на руски военни бази в двете държави, няма изгледи адаптираният ДОВСЕ да бъде ратифициран.

ДОВСЕ във вида, който придоби след модернизацията през 1999 г. в Истанбул, е мъртъв и едва ли ще се възроди отново. Оттук идва и закъснялото изявление на Виктория Нюланд, че САЩ прекъсват изпълнението на редица свои ангажименти спрямо Русия, свързани с ДОВСЕ.

Изявлението е закъсняло и по друга причина. Както твърди посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, бъдещият ДОВСЕ трябва да отчита не само броя на танковете, бойните бронирани машини, артилерията, самолетите и хеликоптерите, но и американските кораби, оборудвани със система за ПРО „Иджис“, които е предвидено да бъдат базирани в Средиземно, Балтийско, Норвежко и Северно море, а също и аналогичните системи, които се планира да бъдат разположени в Румъния, Турция, Полша и други европейски държави.

Днес вече е ясно, че без да е решен проблемът с европейската ПРО, без да са признати Абхазия и Южна Осетия с руските бази на тяхна територия, не може да става дума за никакъв нов ДОВСЕ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.