Кандидатът Путин обещава светло бъдеще

Путин и Медведев на конгреса на „Единна Русия“. Снимка: кремлин

Руският премиер Владимир Путин официално беше издигнат за кандидат за президент от управляващата партия „Единна Русия“. Това стана в неделя на партиен конгрес в спортния комплекс „Лужники“ в Москва, на който присъстваха 11 000 делегати и множество гости. В прякото предаване на конгреса по руската телевизия „Россия 24“ зрителите и наблюдателите видяха как издигането на кандидатурата бе единодушно подкрепено от делегатите и гостите на форума.

Комисията по определянето на кандидата за президент обяви, че всичките 614 пуснати в урната бюлетини са в подкрепа на Путин. Няма недействителни бюлетини, заяви председателят на Държавната Дума Борис Гризлов. Думите му веднага бяха последвани от възгласите на присъстващите на конгреса в Лужники „Русия, Путин, заедно ще победим!“

Премиерът прие номинацията с думите: „Признателен съм на президента Дмитрий Анатолиевич Медведев и на конгреса на „Единна Русия“, че ме посочиха и помолиха да бъдат кандидат за президент на Русия. Разбира се, че приемам“. В речта си пред делегатите Путин предупреди чуждите правителства, които се опитват да повлияят на изхода от изборите в Русия, че си пилеят парите на вятъра и че усилията им са напразни, предаде ИТАР-ТАСС.

Премиерът намекна по този начин, че чужди сили плащат на политици от опозицията в Русия в опит да повлияят на изхода от изборите, отбелязва Ройтерс. В речта си Путин препоръча на тези сили да използват по-скоро парите си, за да погасят държавните си дългове, вместо да водят неефективна и скъпа външна политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Премиерът призова избирателите да подкрепят на предстоящите парламентарни избори на 4 декември Единна Русия и изтъкна усилията, положени от тази партия за защита на страната, за възвръщането на силата на Русия и на уважението към нея в света и за изпълнението на всички поети към обществото ангажименти, предаде още ИТАР-ТАСС.

Путин подчерта, че управляващите нямат право да се отклоняват от задълженията си и от решенията на проблемите на обществото. Той припомни, че развитието на страната трябва да се осъществява заради хората, а не за сметка на хората. Путин обеща необременяващи данъци за обикновените граждани и по-високи данъци за онези, които демонстрират разкош.

Премиерът се зарече да продължи с надграждането на политическата система в страната и посочи, че руската демокрация е млада и Русия има нужда от такива политически институции, които ефективно ще служат и на идните поколения. Като един от приоритетните проекти за Русия Путин определи създаването на Евразийския съюз и благодари за усилията положени в тази насока и от страна на президентите на Беларус и на Казахстан.

Да се гласува за Путин на президентските избори през март 2012 г., призова от трибуната и сегашният държавен глава Дмитрий Медведев. Той нарече Путин „най-популярния, най-опитния и най-успешен руски политик“. Президентът подчерта обаче, че избирателите са тези, които чрез вота си ще решат кой е най-достойният за доверие политик в Русия и прикани всички да участват в изборите.

Медведев призова и за силна подкрепа на парламентарния вот за Единна Русия и посочи, че в Русия няма по-ефективна политическа сила. „Съществува ли в страната друга политическа команда, която е готова да се противопостави на глобалните предизвикателства и трусове? Не, всички, в това число и нашите политически противници прекрасно разбират това. Няма такава команда като нашата. Чисто и просто няма“, заяви Медведев. Той обеща, че бъдещото руско правителство ще бъде по-открито и ще поддържа обратна връзка с обществото.

Преди изборите за президент в страната ще има парламентарен вот и той ще бъде на 4 декември. В навечерието на днешния конгрес Путин обяви, че Дмитрий Медведев оглавява предизборната листа на „Единна Русия“ за парламентарния вот и обеща, отново без никаква изненада, да го направи премиер след президентските избори, припомня АП.

Тази планирана размяна на постовете разгневи мнозина в Русия, които предупредиха, че така само ще се засилят авторитарните тенденции и че Путин ще има възможност да управлява Русия още 12 години (два поредни мандата), превръщайки се по този начин в най-дълго управлявалия лидер в Русия след краха на комунизма.

По-рано в неделя Путин нападна опозицията, като отбеляза, че онези, които сега критикуват управляващата партия, спекулират с известните слабости. По думите му някои представители на опозицията са отговорни за разпадането на Съветския съюз, а други за безпрецедентното ограбване на страната през 90-те години. Те убиха промишлеността, селското стопанство и социалната сфера и забиха ножа на гражданската война в самото сърце на страната, окървавявайки Северен Кавказ, каза Путин.

В последно време социолози отбелязват спад в подкрепата както на „Единна Русия“, така и на управляващия тандем Медведев-Путин. Социологическият център Левада прогнозира, че Единна Русия ще получи 53% от гласовете и общо 253 места в Думата. На изборите през 2003 г. тя събра 67.56% от гласовете. Експерти предупреждават за изкуствено завишаване на показателите на Единна Русия, което според тях ще подкопае доверието във властта и може да предизвика криза в партията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.