Турция се готви за гражданска война в Сирия

Ройтерс

Турция изглежда се подготвя за някакъв вид гражданска война в съседна Сирия, обезпокоена от възможна едностранна интервенция, но и притеснена, че боевете там може бързо да ескалират към по-голям пожар между сектите в арабския свят. „Забелязвам надигаща се заплаха в региона, основана на разделение между сунити и шиити,“ заяви турският президент Абдуллах Гюл миналата седмица. „Тя има потенциала да върне назад мюсюлманския свят от 21 в. към мрака на Средновековието“.

Това са думи, които Гюл не би изрекъл публично дори само няколко дни по-рано. Анкара в последно време открито отхвърля всяка идея сирийският лидер Башар Асад да остане на власт и се съсредоточава върху справянето с хаоса след неговото отстраняване. „Планирането за непредвидени събития изглежда се основава на възможно най-лошия сценарий,“ казва Семих Идиз, коментатор на в. „Миллиет“. „Изглежда предположението е, че нещата отиват към някакъв вид гражданска война“.

Миналия вторник политическите лидери водиха консултации с представители на армията и разузнаването във връзка с протестното движение в Сирия, в което вече са убити над 3500 души, и особеностите на въоръжен конфликт, които придобива, на фона на дезертиращи войници. Някои изразиха тревоги за сектантски оттенъци. Командващият на сухопътните сили на Турция Хайри Къвръкоглу посети същия ден границата, но обяви, че визитата му „няма специална цел“. Действително пътуванията на висши генерали там са чести, но обикновено не стават публично.

Анкара лансира идеята за създаване на буферна зона на сирийска земя, ако сраженията доведат до приток на бежанци. Хиляди вече са настанени в лагери от турската страна на границата и дезертьорите от армията, които вече използват територията като убежище, искат Турция да им осигури предмостие в Сирия. Определено обаче всяка турска намеса от сирийската страна на границата ще доведе до голям приток на бежанци и незабавна заплаха за сигурността на Турция и дори тогава Турция вероятно ще потърси някаква подкрепа от ООН, може би от Общото събрание.

Русия, която стои до Асад, когото Турция изостави, вероятно ще блокира всяко действие срещу Сирия в Съвета за сигурност, където има право на вето. Западните и арабски сили изглежда са еднакво доволни от това, че сунитска Турция играе тази значима роля на сирийските граници. Самата Турция се радва на нарастващо дипломатическо и икономическо влияние в арабския свят при управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

„Турция се опитва в момента да действа като пожарникар в очакване,“ казва Явуз Байдар от в. „Заман“. „Турция няма да действа сама“. Турските стратези, които обичайно са загрижени за възможна намеса извън турските граници, неизбежно обмислят как този огън да не излезе от контрол. Анкара обаче заяви ясно желанието си да избегне военен конфликт, който би могъл да отприщи непредсказуеми сили.

Президентът Гюл събуди призрака на възможен по-широк конфликт между сунити и шиити с изказването си в Лондон в сряда. Той не спомена конкретна държава, но Ирак, друг турски съсед, може да е уязвим, ако сирийският конфликт придобие сектантска форма. Напрежението между сунитското малцинство и шиитското мнозинство там е голямо. Сектантските сблъсъци след инвазията през 2003 г., оглавена от САЩ, позатихнаха, но напрежението продължава да е високо и е подсилено от съревнования за контрол над петролните ресурси.

Шиитски Иран също гледа с известно подозрение на нарастващото влияние на Турция. Кюрдският бунт в Турция може да се задълбочи в случай на размирици сред кюрдите в Иран, Сирия и Ирак. Скорошното споменаване на нацистка Германия от премиера Ердоган, описвайки Сирия на Асад, посещението на границата на ген. Къвръкоглу и предупрежденията на президента Гюл за етнически пожар за много турци означават по-скоро призив към сирийците да разрешат кризата сами и то бързо.

Турция в продължение на много години на добри отношения с Дамаск успя да култивира образована и влиятелна сирийска средна бизнес класа, близка до политическия елит и готова да се отвори към Запада. Тя възприема този елит като ключ за интегриране на Сирия и прекратяване на статута й на парий. „Надеждата е, че този бизнес елит ще потърси изход,“ каза Байдар. Сигналите за тревога, излъчвани от Анкара обаче, предполагат, че тези надежди постепенно изчезват.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.