Риторика от Студената война и заплахи срещу Запада при номинацията на Путин

Путин и Медведев на конгреса на „Единна Русия“. Снимка: кремлин

Управляващата партия Единна Русия, издигна своя лидер – премиера Владимир Путин – за кандидат-президент на изборите през март догодина. „Както всъщност се очакваше (…), президентът съвместно с партийците го помоли, а премиерът прие поканата да се върне в Кремъл“, резюмира „РБК дейли“ изказванията на руския лидер Дмитрий Медведев и на делегати. Номинацията на министър-председателя за президент бе „основен и единствен въпрос“ на форума, изтъква вестникът.

Вестник „Индипендънт“ определя конгреса като добре режисирано събитие, при което от речта на Путин е лъхал „суров“ национализъм, докато симпатизантите са се държали като верни запалянковци на футболен мач, скандиращи периодично името на премиера, дори и когато е говорил Медведев.

Италианският вестник „Кориере дела сера“ акцентира върху гнева на Путин срещу западните сили, които според него финансират руската опозиция и се опитват по този начин да повлияят на изхода от предстоящия вот. Премиерът така и не уточни кого има предвид, а се ограничи само да препоръча на тези сили вместо да хвърлят пари на вятъра, да ги използват за разрешаване на дълговите си кризи.

Докато Путин отново използва антизападната риторика, типична за съветската ера, вицепремиерът Дмитрий Козак беше освиркан на негово място в Санкт Петербург, пише вестник „Фигаро“. Първоначално в този град трябваше да пристигне Владимир Путин, но той отмени визитата заради конгреса и така Козак беше принуден да се сблъска с народното недоволство. Това се случи броени дни след като самият Путин беше освиркан за първи път по време на спортна проява, припомня френският всекидневник.

Вестник „Гардиън“ отбелязва, че конгресът, на който беше издигната кандидатурата на премиера за президент, е навял спомени за съветската ера. Владимир Путин събра послушно множество и прибягна до някои изпитани средства, като самокритика и обвинения към чужди сили, намесващи се в руските вътрешни дела.

„Талантите на Путин“ бяха представени от режисьора Станислав Говорухин, председателя на бизнес сдружението „Деловая Россия“ Борис Титов, „стоманолеяр, генерал от Федералната служба за сигурност и многодетна майка“. „Всички разказваха в унисон как премиерът с нечовешки усилия (и вероятно сам) е опазил страната от разруха“, посочва „РБК дейли“. Целта беше да се покаже, че всички социални слоеве подкрепят премиера, но неотдавнашно допитване на независимия център Левада показа, че неодобрението за него е достигнало 35 процента, отбелязва „Гардиън“.

Владимир Путин за пръв път се включва в президентската надпревара, без да събира двата милиона подписа, необходими за независимите кандидати, изтъква във връзка с партийната номинация „Независимая газета“.

„Събирането на подписи е мощна пропагандна акция. Подразбира се, че претендентът трябва да разкаже на хората за своите постижения. Но какво ли могат да разкажат на хората събирачи от „Единна Русия“ при тази критика срещу партията по места?“, коментира руски политолог, цитиран в материала.

„Има опасност заедно с двата милиона подписа те да съберат 20 милиона протеста… И ще излезе, че процедурата е контрапропагандно действие за партията и бъдещия президент“, пояснява аналитикът. Според него номинацията е „важно средство“, чрез което „Единна Русия“ разчита да укрепи авторитета си преди парламентарните избори.
Два месеца минаха откакто Владимир Путин даде индикации, че ще кандидатира за президент, и кандидатурата му бе издигната официално от Единна Русия. Много неща обаче се промениха през този период и вече е ясно, че вместо да върне общественото доверие в политическата система, новината, че Путин и Дмитрий Медведев ще си разменят местата, не се понрави на много руснаци, отбелязва вестник „Ню Йорк таймс“.

Според американското издание одобрението за премиера е 61 процента, което е високо по международните стандарти, но е най-ниското му равнище през последното десетилетие. Освен това стана ясно, че Единна Русия ще трябва да понамали очакванията си за парламентарните избори на 4 декември, на които е много вероятно да загуби мнозинството си от две трети, което има в парламента от 2007 г.

В словото си пред конгреса на „Единна Русия“ Владимир Путин повтори тезисите от речта си през 2007 г. Нов бе само единият – за бъдещия съюз в постсъветското пространство, твърди „Ведомости“, цитиран от Би Би Си. „Последните четири години може да се бракуват. Резултатът от тях е, че резултат няма“, гласи изводът на руски коментатор, говорил пред изданието.

Стана ясно, че идеята за модернизация е във фундаментално противоречие със самия подход на елита към живота – подход, при който постоянно нарастват разходите, доходите и криминалната подялба на обществени средства и собственост, обяснява експертът.

Сега елитът в Русия „е разочарован и от Медведев, и от модернизацията, лута се объркан, не му е много ясно какво да прави по-нататък“, но Путин е убеден, че по-късно елитът все пак ще заеме позиция, допълва анализаторът.
Конгрес бе белязан от яростни нападки срещу политическата опозиция в Русия, която неотдавна поиска по-голям политически плурализъм, допълва „Ню Йорк таймс“, визирайки обвиненията на Путин, че западни правителства финансират руски опозиционни партии.

Риториката на Путин в стила на Студената война е коментирана и от „Дейли телеграф“. Изданието сравнява партийния конгрес на Единна Русия със съветско тържество и акцентира върху предупрежденията на де факто бъдещия руски президент към Запада да не се бърка в руските вътрешни дела и да спре да финансира правозащитните организации в Русия, които той дори сравни с Юда.

На партийния конгрес Медведев заговори за корупцията в Русия, която била дотегнала на народа, но така и не се задълбочи в тази насока. Путин пък припомни колко добре живеят и колко по-заможни са сега хората, отколкото преди 10 години, когато той за първи път дойде на власт, отбелязва вестник „Вашингтон пост“.

И премиерът, и президентът призоваха за активно гласуване за Единна Русия на парламентарните избори в неделя. Управляващата политическа сила обаче вече не е толкова популярна, колкото беше едно време. Нейните опоненти я наричат партия на крадци и на мошеници. Въпреки това Единна Русия има най-големи шансове да спечели вота, защото в страната няма добре организирана опозиция, допълва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.