Египет – помирението невъзможно

в. Фигаро

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Една трета от египетските избиратели гласуваха в първия етап от парламентарни избори, които ще текат до януари. Мюсюлманските братя се надяват да са големите победители на тези избори. Успоредно с това продължава премерването на сили между протестиращите от площад Тахрир и управляващата военна хунта. Опитът на военните да обезсилят протестите с назначаването на нов премиер – Камал ел Ганзури, не убеди демонстрантите.

Тези три сили – военните, демонстрантите и ислямистите, участват в сложна игра с неясен край, в която изборният процес е само един от аспектите. Ръководената от фелдмаршал Тантауи хунта, която е на власт от падането на Мубарак, твърди, че представлява стремежите на „реалното население“ и осигурява завръщане към реда.

Тя отхвърля обвиненията, че иска да съхрани с всички средства режим, в който армията упражнява тесен контрол върху държавния апарат и който е в сила от държавния преврат на Насър през 1952 г., и заявява намерението си да предаде властта на избран президент преди лятото на 2012 г.

Мюсюлманските братя приемат тези избори като историческа възможност да влязат във властта в най-голямата страна от арабския свят. Те настояват изборният процес да протече както е предвидено, искат бъдещият парламент да има пълни конституционни правомощия, а режимът на управление да стане парламентарен вместо президентски.

Сметките на тези две сили се объркват от демонстрантите на площад Тахрир, които настояват военните незабавно да предадат властта на цивилно правителство и да се сложи край на режим, доминиран от армията и службите за сигурност.

През уикенда на площад Тахрир не се събраха огромни тълпи. Силата на движението обаче идва от самото му съществуване, а не толкова от простата аритметика. Палатковият лагер отново се е установил в самия център на площада и в зелените площи наоколо.

И макар и да има много зяпачи, а събралото се множество да прилича повече на събор, отколкото на същинско политическо движение, площад Тахрир остава предизвикателство както за военните, така и за ислямистите. Изминалата седмица отново показа, че площадът е способен да създаде нови и непредвидени ситуации.

„Ще останем тук колкото трябва“, казват трима от демонстрантите на площада, които организират подписка. Те искат временно правителство, в чийто състав да влизат бившият директор на Международната агенция за атомна енергия и Нобелов лауреат за мир Мохамед Ел Барадеи, бившият ръководител на Мюсюлманските братя, който скъса с движението Абдел Абул ел Фотух и адвокатът и борец срещу корупцията Хосам Еиса.

„Не ни интересува днешният вот. Кандидатите са същите, както обикновено. Новият парламент ще има само тези правомощия, които му оставят военните, тоест нищо особено“, казват активистите.

Военните също не отстъпват от позициите си. „Изправени сме срещу огромни предизвикателства и няма да допуснем никой да оказва натиск над въоръжените сили“, предупреди маршал Тантауи. Той се срещна в събота с Мохамед Ел Барадеи, за да поиска от него да подкрепи новия премиер Камал ел Ганзури.

Ситуацията засега е патова. Хунтата научи, с известно закъснение, един урок: полицейската репресия не отслабва площад Тахрир, а го прави по-силен. От петък полицаите бяха заменени от войници, разположени зад ограждения от бодлива тел на известно разстояние от демонстрантите и насилието спря.

Сега военните разчитат на изтощаването на демонстрантите на площад Тахрир, които смятат за малцинство, повече или по-малко манипулирано от тайнствени чужди сили, решени да отслабят Египет. Тези намеци намериха широк отзвук в някои групи от населението и подхранват нагласи на подозрение към чужденците, особено западняците, както и медиите.

За генералите дълбоката провинция остава привързана повече към реда, отколкото към законността и парламентарните избори, които протичат по план въпреки смутната обстановка, би трябвало да дадат изход от противопоставянето с неконтролируемите демонстранти от площад Тахрир.

Мюсюлманските братя, които от месеци мобилизират звената си в цял Египет, с нетърпение чакат да покажат изборната си тежест. И повече да не им се налага да тичат след едно революционно движение, чието либерално вдъхновение отхвърлят и чиято непредсказуемост ги безпокои.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.