Умберто Еко говори за Италия, но подсеща как е в България

В интервю за в. „Гардиън“ италианският писател и семиотик Умберто Еко хвърля светлина върху книгите си и съвременното общество. Той е известен критик на падналия вече премиер Силвио Берлускони, към когото интелектуалните среди в Италия не хранят особени симпатии.

Съвсем същото е положението в България – на власт е подобен на Берлускони популист. Разликата е, че Борисов има елементарно образование на пожарникар и опит на бодигард, а Берлускони е капиталист, медиен магнат, с опит в управлението.

Приликите обаче са, че двамата се обръщат с лъжите си към сходни аудитории – хората пред телевизора. В Италия и България тази аудитория не съвпада напълно, но ситуацията е аналогична.

Ето какво казва Умберто Еко. Въпреки че Берлускони, към когото той има дългогодишна неприязън, вече не е на власт, писателят смята, че той отново може да е на политическа сцена след изборите през 2013 г. Същата вероятност съществува и пред Борисов, който няма как да спечели следващите избори, дори да предизвика извънредни.

„Берлускони е гений в използването на комуникациите между хората. Още в началото той се ориентира към много ясна аудитория – хората между 50-60, пенсионери, които гледат телевизия. Младите не попадат в сметките, тъй като те не са пред телевизора, а в интернет. Машинациите му може да са очевидни за много хора, но не и за пенсионерите по селата“, казва 79-годишният писател.

Според него не е изненада, че човек като Берлускони толкова време е печелил подкрепа в страната. „Той е антиинтелектуалец, а в момента има страх от интелигентните хора. А Италия не е страна, в които има много такива. В метрото в Токио всички четат, а в Италия никой. Не оценявайте Италия толкова високо, просто защото от нея е излязъл Микеланджело.“

Тук остава всеки сам да си направи сравненията с България. В Италия Еко продава книгите си в стотици хиляди тираж, а в България за бестселър се смята книга с тираж от 3-5 хиляди броя.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.