Окаян ЕС означава окаяна Турция

в. Хюриет дейли нюз

Снимка: Юръп юнайтед

Половината от присъстващите на международна конференция в Истанбул миналата седмица се разсмяха, когато американски конгресмен каза: „Аз, естествено, не знам дали Турция ще се присъедини към ЕС в бъдеще или пък ЕС ще иска да влезе в Турция“ – шега, насочена да покаже различията между икономическата ситуация в Турция и тази в блока на 27-те.

Лично аз не се смях, просто защото знам, че не назадничавата технология, пробутана на Турция от Съединените щати през 1970-те и 1980-те години, направи така, че тази страна да се присъедини към Г-20. А също просто знам, че ако Турция не беше влязла в митническия съюз с ЕС, турските индустриалци щяха да продължават да избират лесния начин: да правят пари, като пробутват морално остарели продукти на турските потребители.

Едва през 90-те години на 20 век ние, турските потребители, бяхме сметнати от турските индустриалци за достойни за съвременни продукти. И това „откритие“ не изникна от нищото за турския бизнес свят. Те бяха принудени да се модернизират заради страх от конкуренция, каквато щеше да дойде в резултат от пълноправното членство на Турция в митническия съюз през 1996 г.

Същите онези турски индустриалци, които пречеха на турското присъединяване към тогавашната Европейска общност в края на 1970-те заради опасения, че турската промишленост ще загине в конкуренция с европейските стоки, сега вероятно осъзнават, че благодарение на институционалните отношения с ЕС, имат възможност да се конкурират в световен план.

Състоянието на раздразнение от постоянното отхвърляне от ЕС и произтичащото в добавка усещане за унижаване, ни кара да забравяме някои истини. Ето защо, когато някой ни каже, че Турция се справя добре икономически, докато ЕС се бори с финансова криза, това ни кара да изпитваме гордост и задоволство.

Вероятно това чувство на раздразнение накара президента Абдуллах Гюл да нарече ЕС „окаян“. Всъщност, гневът му произтече от предстоящото поемане на ротационното председателство на ЕС от гръцки Кипър (международно признатата Република Кипър, която Турция не признава, бел. ред.). Миналата седмица той критикува перспективата за поемането на председателството на ЕС от кипърските гърци догодина, като каза, че „полудържава“ ще управлява „окаян съюз“. Не само се опита да унижи гръцки Кипър, но и целия ЕС.

Но от всички Гюл, който е родом от Кайсери, трябва най-добре да знае, че успехът на новите икономически елити, идващи от окръзи в Централен и Източен Анадол, какъвто е Кайсери, се корени в отношенията на Турция с ЕС.

Приблизително 60 процента от износа на Турция се реализира на европейския пазар. Близкоизточният пазар, към който Турция насочи надеждите си, се свива. Не е случайно това, че въпреки изключително острата политическа реторика, Турция премисля два пъти преди да въведе разгърнати икономически санкции срещу Сирия.

Наскоро Дарон Аджемоглу, авторитетен икономист, предупреди, че кризата в еврозоната е тиктакаща бомба пред вратата на Турция. „Турската икономика е тясно свързана с европейската. По този начин тя е открита за всякакви възможни сътресения,“ каза той в интервю за „Хюриет дейли нюз“.

„Турция не може да бъде смятана за икономически модел само защото има висок икономически растеж. Важното е това да бъде превърнато в траен и балансиран растеж на икономиката,“ добави той. По-добре да премислим внимателно, преди да се перчим пред ЕС и да го унижаваме.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.