Крайните ислямисти дебютират на избори в Египет

Асошиейтед прес

Първите парламентарни избори в Египет след падането от власт на Хосни Мубарак дадоха възможност за политически дебют на евентуален силен нов играч на сцената – ултраконсервативното ислямистко движение, известно като салафити. В понеделник в няколко избирателни секции в средиземноморския крайбрежен град Александрия салафитите се наредиха на опашките още в 7 ч., час преди началото на изборния ден. Сред мъжете те се отличаваха по дългите бради без мустаци, а сред жените – по покривалата, които не оставяха нищо да се вижда от тялото освен очите.

Тяхното присъствие на опашките все повече се увеличаваше в хода на деня, а през това време жени с покривала и ръкавици раздаваха агитационни листовки за партия Нур, главния представител на салафитите в надпреварата. „Всеки, който се страхува от салафитите, не знае кои сме ние“, каза 43-годишната Ум Ибрахим, която носеше покривало на лицето и беше домъкнала със себе си децата си на изборите. „Партия Нур разбира религията по начина, определен от Бог, и ще ни води както трябва“, заяви тя.

Очаква се като цяло ислямистките партии да се представят добре и вероятно да спечелят относително или даже абсолютно мнозинство в следващия парламент, увеличавайки вероятността в Египет да има все по-силна намеса на религията в политиката. Най-силни са Мюсюлманските братя, най-добре организираната политическа сила, които съществуват от 80 години и имат мрежа от активисти и благотворителни дружества в цялата страна.

След свалянето на авторитарния режим на Мубарак новосъздадените салафитски партии нахлуха на сцената. Те поставят на изпитание почти пълния монопол на Мюсюлманските братя в областта на религията и вероятно ще настояват още по-силно от тях за религиозно управление.
Те носят идеология, която прави Мюсюлманските братя да изглеждат умерени в сравнение с тях.

Салафитите подкрепят твърдолинейно тълкуване на исляма в саудитски стил, което не търпи компромис в буквалното тълкуване на шериата и се застъпва за твърдо разделяне на половете. Те отдавна отбягват разбирането за демокрация, като казват, че то позволява човешкото право да има превъзходство над божието. По време на предизборната кампания тяхната безкомпромисност смая мнозина в Египет, където дори набожните хора обикновено имат сравнително разкрепостени възгледи.

На митинг в Александрия салафитите покриха с плат обществена статуя, защото тя включваше русалки. Салафитски лидер отказа да се яви в политическо дискусионно предаване по телевизията, докато водещата не си сложи покривало на главата; друг настоя да бъде сложена преграда между него и водещата. Неотдавна шейх нахлу на концерт в университет в делтата на Нил, качи се на сцената и изкрещя, че музиката е „харам“ – забранена от религията.

Но салафитите също така са фактор, който изтъква защо ислямистите се харесват на някои. В страна, където бедността е широко разпространена, ислямистите за разлика от либералите са поели водачеството в благотворителната дейност и социалните програми, включително като осигуряват безплатни медицински и образователни услуги за бедните. Либералите се страхуват от налагането на ислямското право, но някои в това пропито от религията общество поглеждат кандидат на ислямистите и виждат морална личност, която е малко вероятно да е корумпирана.

„Аз съм разведена жена и кандидатите на партия Нур винаги са ми помагали финансово, за да се справям с живота“, каза 52-годишната майка на две деца Хорея Атиа. „Най-малкото, което мога да направя, е да върна услугата на изборите“, заяви тя.

В центъра на Александрия 19-годишната Амира Салах седеше с приятели и разговаряше за това за кого да гласува. Тя беше облечена по начин, който салафитите смятат за неподходящ – с грим на лицето, дънки и ярък шал, но изненада своите приятелки, когато каза, че иска да гласува за партия Нур. „Те ще могат да управляват страната по правилния и богобоязлив начин. Ще използват правилните традиции на пророка, за да управляват Египет. Даже ако ме накарат да се покривам от главата до петите и да нося покривало на лицето, ще го приема“, заяви тя.

Основен въпрос на изборите за партия Нур, чието име на арабски означава „светлина“, е дали тя може да спечели подкрепа сред египтяните извън своите поддръжници. Движението съществува от десетилетия, но стоеше извън политиката и беше незначително малцинство. То се разрасна през последното десетилетие, когато в джамии и по сателитни телевизии салафитски проповедници се стремяха да печелят нови привърженици, особено сред бедните. Все пак много египтяни продължават да ги смятат за внесени от Саудитска Арабия.

Те имат няколко крепости в страната, особено Александрия, където се намира главен салафитски религиозен институт. Кандидатите на Нур се борят за 22 места в 24-членния парламент на Александрия, а партийни лидери твърдят, че имат реален шанс да спечелят 15. Кандидатът на партия Нур Ясер Абдел-Кауи каза, че чистото политическо минало помага на салафитите.

„Тези, които участваха в политическите игри на предишния режим, винаги са били смятани за изцапани с мръсотията на стария режим. Но салафитите са готови да влязат в политиката след почти 30 години на чиста благотворителност и обществена дейност и без лошата репутация на политиката – така че хората ни имат по-голямо доверие“, заяви той за Асошиейтед прес.

43-годишният брадат мъж, баща на пет деца, миришещ леко на мускус – аромат, който някои мюсюлмани вярват, че е бил използван от пророка Мохамед, е психолог по образование, но е добре известен в квартала Рамл, където се кандидатира заради социалните програми, които ръководи. В понеделник той беше обграден от своя антураж – четирима яки млади мъже, които си сравняваха бицепсите, като се оглеждаха в прозорците на колата, мислейки си, че никой не ги гледа. Абдел-Кауи се засмя и обясни, че те са там, за да го защитават в случай на насилие на изборите.

Той каза, че партията не възнамерява да налага своите вярвания. Все пак партиен говорител заяви, че следващата конституция трябва строго да забранява всякакви закони, които противоречат на шериата, негласно имайки предвид строгото салафитско разбиране на шериата. Абдел Кауи каза, че не предвижда в Египет шериатът да се прилага така, както в Саудитска Арабия, но отхвърли и турския модел. „Те са отишли твърде далеч с техните свободи. Те поставят светското начало като върховна ценност“, заяви той.

На предишни избори Мюсюлманските братя бяха единствената възможност за ислямистите. Невин Самех каза, че преди е гласувала за Мюсюлманските братя. „Но аз винаги съм била салафитка и се чувствам по-удобно с партия Нур“, заяви 21-годишната жена, след като гласува в бедняшкия квартал „Суюф“ в Александрия.

„Суюф“ е крепост на кандидата на Мюсюлманските братя Субхи Салех, който лесно печелеше предишните надпревари. Той беше посрещнат като супер звезда по време на обиколка в квартала в понеделник, когато хората се наредиха да се ръкуват с него, благодариха му за помощта по лични въпроси и му поднесоха бебетата си, за да ги целуне.

Салех каза, че не може да повярва, че преживява, както се изрази, наистина свободни избори, и призна, че това означава, че сега има конкуренция. „Този път изборите са наистина политически и аз трябва да се постарая да убедя хората да гласуват за мен“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.