Чуждестранните инвеститори бягат от Балканите

Асошиейтед прес

Някога бизнесът в завода за стомана в Смедерево бил толкова зле, че заводът прекратил производството и започнал да използва помещенията си за отглеждане на гъби. След това през 2003 г. пристигнаха американците и нещата се обърнаха.

Сега се разпространява страхът, че трудните времена са се върнали. Градът е в паника, след като във финансов доклад, публикуван от базирания в Питсбърг стоманен гигант US Steel се посочва, че заводът на компанията в Смедерево, който е почти единственият източник на доходи за 100-хилядното население на града, трупа загуби за десетки милиони долара.

„Ако компанията US Steel преустанови работа, целият град ще остане без работа“, заяви гражданката на Смедерево Биляна Андреевич на фона на носещ се гъст бял дим от един от комините на завода и развяващо се американско знаме в двора на предприятието.

Има все повече сигнали за това, че по-големите чуждестранни инвеститори, които преди време бяха привлечени в Централна и Източна Европа от евтината работна ръка и по-ниските производствени разходи, обмислят да напуснат региона или да намалят производството, тъй като вследствие на глобалната икономическа криза пазарите се свиват, а конкуренцията от Азия се засилва.

В периода от 2003 г. до 2008 г. в региона имаше петорно увеличаване на директните чуждестранни инвестиции, като по данни на базираната във Великобритания консултантска агенция ПрайсуотърхаузКупърс те са се увеличили от 30 милиарда долара на 155 милиарда долара. Чуждестранните директни инвестиции са намалели с 50 процента през 2009 г., когато започна финансовата криза, като има съвсем слабо повишение от 2010 г. насам.

„Регионът вече не е толкова привлекателен за чуджестранните инвеститори, защото вече не е конкурентен“, заяви известният сръбски икономически анализатор Миша Бъркич. „Ако сръбският завод за стомана беше по-близо до Китай, те нямаше да мислят за прекратяване на работата.“

US Steel Сърбия, която намалява постоянно производството през последните осем години, осигурява работа на 5400 души и представлява почти десет процента от сръбския износ. „Не сме доволни от слабите си финансови резултати в Сърбия. Правим оценка на всички варианти, за да подобрим ситуацията“, заяви този месец Джон Сурма, ръководен кадър в компанията.

Той посочи като причини за проблема слабата икономика в региона, високата цена на суровините, натискът от вноса, както и сръбските потребители, които не могат да си плащат. Заводът изнася за 60 държави в света. „Резултатите на US Steel Сърбия продължават да отразяват трудната икономическа ситуация в Европа, особено в Южна Европа“, заявиха от компанията за АП.

Сръбските официални представители са шокирани от възможността заводът да прекрати производство вследствие на натрупването на загуби, възлизащи на 73 милиона долара за първите девет месеца на тази година, в сравнение с постигнатите приходи от шест милиона долара за същия период на миналата година.

„Преустановяването на дейността на завода би било катастрофално не само за нашия град, но и за цялата държава“, заяви кметът на Смедерево Предраг Умичевич. „Актуалната ситуация в Гърция и Италия има сериозно влияние върху региона, както и върху компанията US Steel“, заяви Умичевич, имайки предвид дълговата криза в съседните държави от еврозоната. „Капацитетът на завода е десет пъти по-голям от търсенето в Сърбия, като той зависи от износа.“

Той обеща, че местните власти ще намалят данъците за замърсяване на околната среда и таксите за пристанището на река Дунав, за да може заводът да намали производствените си разходи. Той призова правителството да намали постоянното увеличаване на държавните данъци върху печалбата.

Страхът от уволнения е огромен, заяви работещият в завода Милосав Ралевич, спомняйки си периода на 90-те години, когато в завода се отглеждаха гъби, преди да бъде купен от US Steel. „US Steel е като че ли единственото нещо, което работеше тук“, посочи той.

Сърбия е просто една от няколкото бивши комунистически държави, която страда, докато чуждестранните инвеститори се борят да получат печалби по време на финансова криза. През последната година има хиляди уволнени вследствие на това, че чуждестранните компании преустановяват дейността си или намаляват работата си в региона.

Хърватската Железара Сисак започна да освобождава своите 1070 служители, тъй като производителят на метални тръбопроводи планира да прекрати дейността си до края на годината. Собственикът на завода Commercial Metals от Ървинг, Тексас, съобщи, че дейността на компанията ще бъде прекратена заради намаленото количество на поръчките.

Финландският производител на мобилни телефони Нокия заяви, че ще затвори до края на годината завода си в Румъния, което означава, че 2200 души ще бъдат освободени. Повечето от тях са работници в завода, но има и такива от търговската верига в Европа.

Германският конгломерат Сименс прекрати дейността на завода си за производство на влакове в Чехия през 2009 г., за да се концентрира върху останалите си заводи в Европа. В завода в Чехия работеха около 990 души.

Унгария през последните години имаше успех в привличането на инвестиции в сферата на автомобилната индустрия, като бяха построени нови заводи, а старите бяха разширени значително от страна на компаниите Мерцедес-Бенц, Ауди и Опел.

В други сектори обаче, като текстилната индустрия дори Унгария и нейната сравнително евтина работна ръка се оказаха прекалено скъпи и компаниите преместиха заводите си по-надалеч на изток – в Китай и други азиатски държави.

Посочвайки намаленото търсене по време на рецесията, производителят на дънки Леви Страус енд Ко затвори през 2009 г. завода си в Унгария, който бе открит още по времето на комунизма през 1988 г., при което 550 души останаха без работа.

Анализаторите смятат, че въпреки настоящите трудности чуждестранните инвеститори, включително US Steel Сърбия, ще останат в региона щом се успокоят вълненията от глобалната икономическа криза и щом правителствата осъзнаят, че трябва да създадат по-добър бизнес климат за инвеститорите. „Сигурен съм, че заводът в Смедерево няма да се върне към отглеждането на гъби“, заяви анализаторът Бъркич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.