Черна магия процъфтява в Пакистан

ДПА

Когато Мохамeд Султан се разболял от стомашна болест, баща му избрал да не се консултира с квалифициран лекар, а вместо това потърсил лечение в черната магия. Билкар и двама нелицензирани лекари не успели да го излекуват. След това бащата се убедил, че синът му страда от черна магия, и потърсил магьосник, който да преобърне заклинанието.

Седмици заклинания, молитви и амулети не помогнали и Султан починал на 46 години, оставяйки вдовица и четири деца. Но смъртта му, 6 месеца, след като се разболял, само засилила вярата на семейството в магии. „Знаех, че синът ми е под магическо заклинание и исках да го заведа при магьосник, но се забавихме и сега той е мъртъв“, каза баща му Гул Мохамед, изтривайки сълза с тюрбана си.

Има и други смъртни случаи, обвързвани с магии, които привличат предполагаеми злонамерени сили с намерението да убиват, да крадат, да нараняват, да причиняват нещастие или разрушение. Черната магия се смята за неислямска, но е широко разпространена в Пакистан, където много хора сред населението от 180 милиона души вярват в демони, зли духове и други суеверия.

Местни молли, които упражняват голямо влияние над обикновените хора, помагат за разпространяването на митове за магията, като твърдят, че тя се споменава в Корана, свещената книга на мюсюлманите. Един пасаж разказва за болест, сполетяла Пророка Мохамед, за която той смятал, че се дължи на заклинание от враговете му. След това той рецитира няколко стиха, които служат като противодействие на магията.

Ислямски учени приемат, че макар черната магия да фигурира в свещената книга, тя се счита за дело на сатаната. „Тя не е разрешена в Исляма и мюсюлманите трябва строго да се държат далеч от такива неислямски практики, които са греховни“, твърди мюфтията Мунсебур Рехман. „Изкуството да правиш магии включва твърде осъдителни практики и мюсюлманите не трябва да го използват“, твърди той.

Но изкуството процъфтява в страна, където десетки милиони живеят под прага на бедността и се надяват на чудеса, за да се подобрят здравето, паричното им състояние и браковете им. Повечето практикуващи магии казват, че никога не използват неислямски методи, за да правят магии и че използват само приети от Исляма практики, за да противодействат на черната магия.

Магьосникът Карам Хусеин Шах, който се смята за вярващ мюсюлманин, казва, че вярва в черните изкуства и твърди, че притежава силата да възстановява жертвите на черна магия. „Мога също да разрешавам проблеми, свързани с демони, магии и зли духове, но не използвам черната магия, за да нанасям вреда на другите“, каза Шах. „Има хора, които я използват за деструктивни цели, но не и аз.“ „Излекувал съм много хора, страдащи от черна магия, които са били на прага на смъртта и за които лекарите са казвали, че няма да оцелеят“, каза той в клиниката си в Равалпинди близо до столицата Исламабад.

Широкото разпространение на такива вярвания се подхранва от безбройните хора, практикуващи черна магия, които действат във всички по-големи градове. Някои пускат реклами във вестниците, като обещават да излекуват всякакви болести и дори предлагат гаранции за връщане на парите. Магьосниците използват кръв и части от животни, пръст от гробища и понякога дори човешки кости.

Полицията в южния пристанищен град Карачи наскоро арестува двама души за кражба на кости от 40 гроба, които те искали да продадат на магьосниците. Шах приема, че хората използват човешки кости за магия, но се колебае да опише своите заклинания, за да запази тайните на професията си. „Научих изкуството от моите предци, които бяха много стриктни в избора само на позволени предмети, и ако не им се подчинявам, ще изгубя познанието“, каза той.

Но някои практики са добре познати, като например да се слагат коса и нокти на момиче в глинени съдове или скулптури, които да се заровят в гробището от човека, който се надява да се ожени за нея. Това е методът, използван от друг магьосник, на който млад мъж възложил да спечели момичето, което обичал. Магьосникът го помолил да зарови съда и да изчака 40 дни, за да подейства заклинанието. Задължителният период изтекъл, а след това и още няколко месеца, докато накрая бащата не омъжил момичето за нейния братовчед.

В случая със Султан, магьосникът поискал семейството да заколи черна коза, а след това им дал амулети, които да сложат в съд с вода и пациентът трябвало да пие водата три пъти дневно в продължение на седмица, след което бил даден нов амулет, който да се използва по същия начин. Магията не успяла да отведе избраната жена до евентуалния й съпруг и не могла да спаси Султан. Но за Шах тя е просто обикновен бизнес.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.