Москва пак настъпи мотиката в Южна Осетия

През август 2008 г. руски войски войски окупират Южна Осетия. Снимка: от тв екрана

Президентските избори в Южна Осетия приключиха с изненадващ резултат, неочакван май и в самата република, пише руският вестник „Новие известия“. Вторият тур, състоял се в неделя, бе спечелен не от кандидата на Кремъл Анатолий Бибилов, а от кандидатката на опозицията Алла Джиоева, пояснява изданието.

Според частични резултати, огласени вчера от местната ЦИК, Алла Джиоева води с 56,7 на сто от гласовете пред Анатолий Бибилов, събрал 40 процента. Върховният съд обаче съобщи, че е разпоредил на ЦИК да не обнародва официални резултати, преди да бъде разгледана жалбата на поддръжници на Джиоева, които се оплакват от закононарушения по време на вота.

Както знаят всички местни жители, борбата за власт всъщност се води не между двамата кандидати за поста, а между двама политици, които нямаха възможност да участват в надпреварата – досегашния южноосетински президент Едуард Кокойти, агитирал за Бибилов, и отдавнашния му опонент Дзамболат Тедеев, подкрепил Джиоева. Всеки от двамата има влиятелни покровители в Москва и доста привърженици в Южна Осетия, твърди „Новие известия“.

Кремълският кандидат Бибилов разчита на Върховния съд, но други надежди май вече няма. Едно е ясно: московският сценарий не успя да мине в Южна Осетия – република, която дължи буквално всичко на Русия, коментира „Независимая газета“.

Федерацията – „страна с претенции за ролята на супердържава, не можа и от втори опит легитимно да настани протежето си в президентското кресло“ в Южна Осетия, чието население официално едва надхвърля 50 хил. души, отбелязва вестникът. Напразна е била според него и подкрепата на руския лидер Дмитрий Медведев, срещнал се преди седмица с Бибилов и отправил недвусмислен сигнал, „че тъкмо той е човекът, достоен да бъде глава на Южна Осетия“.

„Двойно по-странно е, че (…) Москва отново настъпи мотиката“, пише „Независимая газета“, като припомня „безцеремонните“ опити на Русия през 2004 г. да сложи Раул Хаджимба на президентския пост в друга отцепническа грузинска република – Абхазия. Тези опити спряха едва след като Абхазия бе заплашена от гражданска война. А победителят в президентските избори Сергей Багапш, незнайно защо нежелан от Москва, започна да развива възможно най-тесни отношения с Русия, посочва всекидневникът.

„Действията на кремълските политтехнолози са неразбираеми“ и Москва „сама се дискредитира“, като си създава „противници в една абсолютно предана република“, смята руски експерт, говорил пред изданието. Защо е трябвало Русия да налага на южноосетинците избор между двама „лоши“ кандидати – Бибилов, смятан за „пришълец“, и Джиоева – „жена президент в Кавказ, трябва ли да обяснявам?“, пита се политологът.

Историята има навика да се повтаря. В Абхазия през 2004 г. едва не се случи трагедия. Събитията в Южна Осетия засега приличат повече на фарс. На 11 декември обаче предстоят президентски избори в Приднестровието; според наблюдатели, Москва има и там „свой“ кандидат, чиято агитационна кампания много напомня тази на Бибилов в Южна Осетия, добавя „Независимая газета“.

Според южноосетински чиновник, пожелал анонимност, резултатите на Алла Джиоева плашат властта, отбелязва „Комерсант“. Ако Върховният съд не отмени победата на Джиоева, Дзамболат Тедеев, който стои зад нея, „ще получи властта“ и различни южноосетински групировки и кланове ще започнат „да уреждат сметките помежду си. Не го искаме. Трябва да строим къщи, а не да проливаме кръв“, казва източникът на вестника.

Освен това, победата на Джиоева е „неприемлива за Южна Осетия“, тъй като с нея „ще покажем на Москва и лично на Дмитрий Анатолиевич Медведев, че мнението му не означава нищо за нас“, добавя той. „Русия ще го приеме, но ще си направи изводи. Почти две години Москва и ръководството на Южна Осетия си нямаха доверие, у нас не идваха пари, републиката не се възстановяваше. Нима желаем това да се повтори?“, допълва южноосетинският служител.

Русия претърпя загуба в малка Южна Осетия, изцяло зависима от федерацията. Тази загуба е опасна за Москва в навечерието на парламентарни и президентски избори – тя демонстрира слабостта на Кремъл, заключава „Комерсант“.

БТА

Руското ръководство предпочиташе Бибилов, но победата на Джиоева има и предимства, изтъква електронният вестник „Лента“. Ако резултатът на Джиоева бъде потвърден, тя ще стане първата жена, оглавила една от кавказките републики в постсъветското пространство. Това безспорно ще привлече допълнителен интерес към Южна Осетия на международно равнище. Нека си припомним колко благосклонен бе например Западът към Роза Отунбаева, която оглави Киргизстан, пояснява „Лента“.

САЩ, ЕС и Грузия не признават за легитимни изборите в Южна Осетия. Тбилиси смята страната за част от собствената си територия. Южна Осетия е призната за независима от 6 държави: Русия, Никарагуа, Венецуела, Науру, Вануату и Тувалу, напомня мрежовото издание „Утро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.