Суров отговор обещава Лондон за разгрома на посолството си в Иран

Ройтерс

Нахлуването на ирански демонстранти в британски дипломатически обекти усложнява търсенето на решение чрез преговори в безизходицата по ядрената програма на Техеран и изглежда отразява вътрешни борби между иранските фракции.

Събитията се разиграха ден, след като иранският Съвет на пазителите одобри в отговор на новите британски санкции законопроект, понижаващ нивото на дипломатическите отношения с Лондон. Случилото се беше признак за съперничество между политическите фракции в Техеран, изправен пред все по-силен натиск от Запада, казаха анализатори.

Великобритания е начело на международната кампания за по-сурови санкции срещу Иран заради ядрената му програма, насочена според подозренията на Великобритания и други западни страни към разработване на ядрено оръжие, макар Техеран да настоява, че тя е с мирни цели.

„Случаят вдига залозите до нивото на доста зле прикрито противопоставяне между Иран и един от водещите играчи на Запада“, каза специалистът по Иран в Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ) Марк Фицпатрик.

Това беше „допълнителен товар върху гърба на камилата“, струпан върху твърденията на САЩ, че Иран е бил свързан със заговор за убийството на саудитския посланик, и на доклада на ООН този месец, заявяващ, че Иран, изглежда, работи по създаването на атомна бомба, каза той. Публикуването на доклада на ООН поднови спекулациите, че Израел или САЩ биха могли да нанесат военни удари срещу ирански ядрени съоръжения.

Великобритания, една от шестте сили, които от години участват в сложната игра на котка и мишка с Иран във връзка с ядрената му програма, заяви, че е възмутена от случилото се и предупреди за „сериозни последици“, които външният министър Уилям Хейг вероятно ще посочи в изявление в парламента.

Съперничество между фракции

Ирански служители отрекоха властите да имат нещо общо с нападенията, но някои коментатори бяха скептични към техните уверения. „Фактът, че демонстранти успяха да влязат в британското посолство и да причинят такова разрушение, неизбежно ще повдигне въпроси за съучастие на правителството в нахлуването“, каза Алън Фрейзър от работещата във Великобритания консултантска фирма по сигурността АКЕ.

„Правителството също така иска да покаже своята решимост на фона на западните действия срещу него, така че тази демонстрация на единство е от полза за каузата на режима“, заяви той. Дни преди вчерашното нападение ирански депутат предупреди, че иранците могат да щурмуват британското посолство, както направиха с мисията на САЩ през 1979 г.

Според анализатори нападението е признак за задълбочаване на политическата вътрешна борба в иранските управляващи елити, при която предвожданият от консерваторите парламент се опитва да принуди президента Махмуд Ахмадинеджад да действа против волята си и да изгони британския посланик.

„Радикалите в Иран и на Запад винаги приветстват кризите. Радикалните хардлайнери в Иран ще използват кризата, за да обединят хората, а също така ще обвинят кризата за западането на икономиката“, каза политическият анализатор Хасан Седги.

Фицпатрик заяви: „Трябва също да се има предвид, че в Иран има различни играчи и не всички от тях са мислели, че е било мъдро да се улесни нахлуване в британското посолство.“

Антъни Скинър от консултантската фирма „Мейпълкрофт“ каза, че „има вероятност тези, които нападнаха посолството, да са ревностни поддръжници на режима“.

Суров отговор

Хейг вече обеща суров отговор, ако Иран изгони британския посланик, за което призовава одобреният в понеделник законопроект. Анализатори казаха, че британският отговор може да се простира от отправяне на протест заради нарушаване на международното право до скъсване на дипломатическите отношения.

Но ако наистина понижи или прекъсне дипломатическите връзки, Великобритания трябва да прецени каква вреда би могло да причини това на договарянето на решение, което тя казва, че иска да постигне по ядрения спор.
Според Фицпатрик изгледите за подновяване на преговорите между Иран и шестте сили вече са прекалено малки и „това със сигурност не помага“.

Последният кръг преговори между Иран и шесторката, включваща САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, се състоя през януари в Истанбул и завърши без напредък.

Али Реза Нуризадех от Центъра за арабски и ирански изследвания в Лондон каза за Ройтерс, че според него е възможно Великобритания да скъса дипломатическите отношения с Техеран заради случилото се, което той смята, че е имало подкрепата на иранските власти.

„Режимът смята, че Великобритания контролира нещата, че това, което вършат американците и европейците, е направлявано от Великобритания, и затова те го направиха“, заяви той.

Ръководителката на програмата за Близкия изток в лондонския изследователски център „Чатъм хаус“ Клеър Спенсър каза, че това е доста деликатен момент в Близкия изток, изтъквайки, че Иран подкрепя правителството на сирийския президент Башар ал Асад, срещу което от месеци има протести.

„Ако нещата излязат от контрол, има опасност от всевъзможни странични ефекти. Така че това е много труден момент за тези, които се обявяват за следване на дипломатическия канал“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.