Облаците над Сирия се сгъстяват

Правда.ру

Ситуацията в Сирия и региона става все по-взривоопасна. След санкциите, наложени от САЩ, ЕС, Турция и Арабската лига, вече става дума и за въоръжени наемници от Либия. Отряди от бивши либийски въстаници се канят да подкрепят въоръжените бунтовници от Свободната сирийска армия.

На 29 ноември арабският сайт „Ар рай ал араби“ информира, че в Сирия са прехвърлени през турска територия към 600 либийски доброволци, желаещи да участват в свалянето на президента Башар Асад. За източник бе посочен представител на днешното ръководство в Либия. Нищо чудно всъщност. Либийският Преходен национален съвет първи призна опозиционния Сирийски национален съвет за „единствен легитимен представител“ на сирийския народ.

Свободната сирийска армия е нещо като клон на либийските въстаници. Тя бе формирана в районите, граничещи с Турция, от бивши сирийски военнослужещи. Те неведнъж са влизали в сблъсък с правителствените войски. Миналата седмица нападнаха комплекса на сирийското военновъздушно разузнаване, но не успяха да го превземат. Има данни, че в Турция и Либия вече е приключила серия от преговори за доставки на оръжия и доброволци за сирийските бунтовници. И ето, от Либия май са пристигнали първите „желаещи да помогнат“.

Идването на доброволци означава само едно: „силовият сценарий“ за сваляне на днешното сирийско ръководство е нещо съвсем вероятно. Как може да се развият събитията в страната? Помолихме за отговор военния експерт Анатолий Циганок, който оглавява Центъра за военно прогнозиране (към руския независим Институт за политически и военен анализ, б. р.).

„Ето първия възможен сценарий: армията ще въдвори ред, както стана в Египет. Че с кого всъщност да преговаря сирийската власт? Нали няма да е с т. нар. (Национален, б. р.) преходен съвет, който седи в Истанбул. За целта обаче трябва да има политическо решение. Впрочем, в Сирия вече близо 1500 полицаи са загинали в сблъсъци с противниците на Асад. Защо на Запад не говорят много-много за това?“, коментира анализаторът.

„Вторият сценарий е силов. Сирия ще бъде ударена или от Саудитска Арабия, или от НАТО. И ако има удари, най-вероятно ще бъдат нанесени от територията на Саудитска Арабия. Силовият сценарий обаче е неизгоден за Турция, макар че тя наглед е сред най-изявените противници на Асад. При подобно развитие на територията й ще нахлуят хиляди бежанци – включително кюрди, а те може да дестабилизират обстановката в самата Турция.

Да не забравяме и Израел, който четири пъти е воювал със Сирия. Днес обаче на спорните Голански възвишения цари мир. За Израел най-важното е да няма заплахи. Например оръжието от Либия, обхваната от бойни действия, бързо стигна до ивицата Газа. Тъй че Израел също не иска такава война.

Третият сценарий предполага намеса на Иран, с който Башар Асад сключи през 2009 г. договор за взаимопомощ. В Сирия може да бъдат прехвърлени части от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Ако Иран изгуби Сирия, рязко ще нарасне възможността да бъде ударен от НАТО.

Освен това, в случай на силово решение днешното сирийско ръководство може да се укрие в районите, граничещи с Турция, където живеят алауити (шиитско малцинство, б. р.), и да основе там нова алауитска държава“, добавя Циганок.
Западът засега не споменава официално за силов сценарий, засягащ Сирия. Решенията за бомбардировки над Югославия, Ирак или Либия обаче също не бяха взети изведнъж.

Във всички случаи отначало пак имаше санкции и многобройни доклади на правозащитници за нарушения на човешките права. Последният подобен документ бе обнародван от международна комисия към ООН, включваща независими експерти по правата на човека.

„Големият обем доказателства, събрани от комисията, показва, че тези крайно груби нарушения на човешките права са били допуснати от сирийски военни и сили на реда след започването на протестите през март 2011 г.“, отбелязват членовете й в своя доклад. Председателят на комисията Паулу Серджиу Пинейру твърди, че са били разкрити екзекуции, своеволни арести, отвличания на хора, изтезания, сексуално насилие. Сирийските силови структури може да са убили общо 3500 души. Участниците в комисията впрочем не се наканиха да идат на място – в самата Сирия.

Дори на Запад обаче не всички повярваха на поредната порция сведения, демонизиращи Башар Асад. Например френският журналист и политолог Тиери Мейсан, усъмнил се навремето в официалната версия за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, уличи авторите на доклада във фалшификация. Той посочи, че цитират данни на правозащитната организация Сирийска обсерватория за човешките права с централа в Лондон. И че мнозина, регистрирани като убити, всъщност са живи.

За разлика от авторите на доклада Мейсан отиде и до Сирия. По думите му насилието там до голяма степен е провокирано от наемници, дошли от Ирак, Йемен, Пакистан, Афганистан и Чечения, а катарската телевизия „Ал Джазира“ прави режисирани снимки. „Разговаряхме с оцелели, видяхме обезобразени тела в моргите и болниците. Повечето жертви са военни, а не цивилни – това също сочи, че изобщо не става дума за политически репресии на властите срещу мирното население“, отбеляза Мейсан.

Между другото опонентите на днешните власти в Сирия и западните медии, разпространявали техни данни, вече неведнъж са изобличавани във фалшификации. Осемнайсетгодишната Зейнеб ал Хосни, ужким убита заради опозиционната дейност на брат й, „възкръсна“ и заяви, че просто била избягала от къщи. А блогът на някаква притеснявана сирийска лесбийка в Интернет всъщност бил воден от жител на Шотландия.

Западните медии обаче предпочитат да не виждат „сламката“ в своето око и все тъй атакуват президента на Сирия. „Арабските страни предприеха стъпка без прецедент – наложиха санкции на Сирия, с което засилиха икономическия натиск върху режима на Башар Асад, продължаващ вече осми месец кървавата политика за разпръсване на несъгласните“, писа неотдавна британският „Файненшъл таймс“.

„Комитетът на Общото събрание на ООН по човешките права прие резолюция, с която осъди кървавите репресии срещу демонстранти в Сирия“, пригласяше му френската агенция Франс прес.

В същия дух турският „Търкиш уикли“ писа: „В Сирия продължава конфликтът между режима на Асад и дисидентите. От една страна, в най-близка перспектива облаците май няма да се разсеят, от друга – базираните на силово потушаване на народни вълнения методи, използвани от режима на Асад, разклащат режима още повече. В момента е трудно да се предскаже бъдещето на Дамаск, тъй като явно може да има различни варианти“.

Икономически санкции на Дамаск наложи Арабската лига. От Турция се чуха заплахи да прекъсне тока на Сирия и да не използва занапред сирийската територия за транзитна търговия. САЩ и Европейският съюз постоянно правят заплашителни изявления. От месеци продължава кампанията от нападки срещу Асад в западните, турските и в много арабски медии. И ето че сега Либия изпраща наемници. Облаците над Сирия явно се сгъстяват с всеки изминал ден.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.