Бушонът Дянков бушонира с прав десен левия имидж на Борисов

Иво Инджев

Нещо става в Бойковата държава!

Вицепремиерът Симеон Дянков, гръмоотводът на всестранния (не само в „тристранката”) гняв към управлението на Борисов, за първи път си го върна на началника си за многократните унижения, които е понесъл пред публиката досега от него. Издаде го в пряко включване в новините на БНТ снощи, че именно той, премиерът, е настоявал за радикалния вариант на пенсионната реформа.

Репортерката съобрази, че става нещо необичайно и го провокира да потвърди казаното, на което Дянков с усмивка декларира с пълно съзнание, че не греши: да, Бойко Борисов е този, който е настоявал от началото на 2012 г. да бъде въведено увеличението на възрастта за пенсия с една година на принципа „като ще е реформа, да е радикална”.

„Премиерът Бойко Борисов искаше възрастта да бъде повишена с 1 г., защото по този начин по-бързо ще се намерят пари за увеличение на ниските пенсии.”, каза дословно Дянков. Нещо повече, той изобличи началника си , че тъкмо той е отхвърлил предложението за плавно нарастване на пенсионната възраст, към което сега се връща ГЕРБ в опита си да омилостиви протестите.

Ами сега? С кого ще се оправдава Борисов?

Това се случва за първи път. Досега премиерът подхвърляше на медиите да глозгат истински и въображаеми вини на свои подчинени, когато трябваше да се оправдае за някаква грешка, недомислица или безсмислица на собственото си управление, за което той поема отговорност само в режим на похвали и самохвалство- за неуспехите отговарят всички други, само не и Той.

Доживяхме да видим и чуем как превърнатият в боксова круша финансов министър Дянков стовари прав десен в лицето на популизма, представяно от лицето Борисов, скрито зад някой министерски бушон. Този път бушонираният е Борисов!

Нещо повече, Дянков не спря дотук, а жизнерадостно отбеляза, че мекият вариант на пенсионната реформа е бил предложен от самия него, докато Борисов го е втвърдил (и сега, както знаем, се налага да търси мек изход от конфронтацията със синдикатите по въпроса).

По липса на въображение, този път не мога да си представя, че зад изненадващия ход на Дянков се крие някакъв хитър замисъл на Борисов за разтоварване на напрежението, прехвърляне на топката за отвличане вниманието на врага (т.е. зрителя) и други хипотетични подобни пропагандни дъвки. Дянков просто изглеждаше радостен да ни каже истината, каквото и да му струва тя.

Какво ли ще му струва, наистина?

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.