И с компресор да го надуват тоя банкер Василев, няма как някой да го хареса…

Цветан Василев, шеф на много оспорваната Корпоративна търговска банка, стана „Мистър Икономика 2011”.

Титлата е връчена лично от милиционера на правителството Цветан Цветанов, на помпозна церемония сред златото на Националния исторически музей, и излъчена преди новините на БНТ. Трябва да е нещо мнооооого важно в държавата, че да го показват така и да се ангажира там лично вицепремиерът.

Титлата „Мистър Икономика” се даваше години наред от някакво никакво списание „Икономика”, което излиза още от времето на социализма. Но вестник „Стандарт” предвидливо е купил изданието, за да може сега да връчва наградите и да се слага на властта и на силните на деня.

Особеното с тоя банкер е, че той е бивш служител в банката на групировката ТИМ, а сегашната му банката е на ДПС, в нея има капитали и на някакъв султан от Оман. И тя финансира депутата от ДПС Пеевски да пазарува медии, които пък да хвалят правителството…

Титлата „Мистър Икономика” за Цветан Василев, който по всеобщо мнение в бизнес средите няма никакви особени заслуги за награда, е бутафорна и някак пасва на ролята на банката.

Защото това не е банка, която да има клонове и вложители из цялата страна, да предлага услуги на клиенти, а е банка-склад за държавни пари. По официална справка от министерството на Трайков, в нея са 70% от парите на най-големите държавни компании като Български енергиен холдинг, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз”, Национална електрическа компания, ТЕЦ “Марица-изток 2″, АЕЦ “Козлодуй”, Национална компания “Индустриални зони”, “Кинтекс”, “Булгартабак холдинг”, “Благоевград – БТ”.

И мустакатият банкер Василев раздава тези пари на едро на други банки и печели от лихви многократно повече, отколкото дава като лихва на държавните компании. И му остават мноооого пари да издържа телевизии като „7 дни” и да дава на Делян Пеевски да си купува нови и нови вестници. Които пък да хвалят Борисов, Цветанов и политиката на партията и правителството така, както навремето партийните вестници не хвалеха и Тодор Живков и БКП.
Та затова е измислена тази награда за банкера Василев.

„Не гласувах при втория тур. Какво точно е дал Цветан Василев на българската икономика, освен, че е взел част от парите на държавата в неговата банка“, коментира член на журито пред в. „Капитал”. Организаторите така са оплели конците с наградата, че част от журито от 33 души (колкото и да са подбрани) сега иска повторно преброяване на гласовете, защото се чудят как така са избрали Василев.

На Василев и маркуч от компресор да му пъхнат, няма как да стане най-големият икономист и банкер на България. С такива измислени награди авторитет не може да спечели, а напротив, само ще се утвърди като одиозна фигура.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.