Владислав Сурков – кукловодът от Кремъл

Франс прес

Владислав Сурков и Владимир Путин. Снимка: топнюз

Владислав Сурков работи в сянката на високите стени на Кремъл. Той е смятан от десет години за сивия кардинал на руската власт и за ловък стратег на политическата система, която в навечерието на парламентарните избори на 4 декември си остава все така предана на Владимир Путин.

„Мисля, че Путин е човекът, който Бог и съдбата изпратиха на Русия, когато тя преминаваше през тежък период“, заяви през юли 47-годишният Сурков, отличаващ се с дискретност и младежки вид.

Владислав Сурков е в сърцето на руската власт от 12 години и медиите, опозицията и експертите му приписват влияние на руската политическа сцена, понякога описвано дори като макиавелистко. „Сурков е кукловодът, който дърпа конците на марионетките.

Той приватизира политическата система, упражнява натиск върху медиите и дезинформира ръководството на страната“, заяви за него милиардерът Михаил Прохоров, опитал се да се впусне в политиката през пролетта начело на либерална партия, преди да бъде грубо отстранен.

Сурков пристигна в Кремъл през последните месеци на президентството на Борис Елцин през 1999 г., тоест в момента, когато Путин, който по онова време беше начело на руската Федерална служба за сигурност, зае поста премиер. Сурков само разшири влиянието си, когато Путин стана президент в началото на 2000 г.

През годините, през които Русия, ръководена от бившия агент на КГБ, се съвземаше, Сурков беше назначен за заместник-началник на президентската администрация. Той е автор на понятията „управляема демокрация“ и „суверенна демокрация“, споменавани, когато трябва да се оправдае особеният курс, възприет от Кремъл.

Сурков е смятан до голяма степен за архитект на партията на Путин „Единна Русия“, която си разпредели всички политически и административни институции в страната. Сурков е смятан и за архитект на младежкото движение „Наши“, натоварено със задачата да мобилизира тълпите, когато трябва да се протестира масово в подкрепа на властта. Самият Сурков отхвърля твърденията, че е идеолог и теоретик и предпочита да се описва като практик.

През 2008 г., когато Путин трябваше заради конституционното ограничение за двата последователни президентски мандата да отстъпи мястото си на Дмитрий Медведев, за да застане начело на правителството, Владислав Сурков запази поста си в Кремъл.

След очакваната победа на „Единна Русия“ на парламентарните избори в неделя и предвидимата победа на Путин на предстоящите президентските избори през март 2012 г. Сурков не би трябвало да промени ролята си, смятат експерти. „Той е необходим на властта“, смята Глеб Павловски, бивш политически съветник на Кремъл, изпаднал в немилост.

Сурков познава по-добре от който и да е тънкостите на руската власт и нейните опасни връзки с големите бизнес лидери. Преди да започне работа при Путин, Сурков беше в периода 1991-1996 г. подчинен на онзи, който после се превърна в човека за сваляне – Михаил Ходорковски, руския милиардер, който стана най-прочутият затворник в страната си, след като беше меценат на опозицията и на гражданското общество.

Сурков е и автор на роман, разказващ история за любов и за самота в един политически корумпиран свят. Книгата, озаглавена „Близо до нулата“, беше публикувана през 2009 г. под псевдонима Натан Дубовицки. Съпругата на Сурков се казва Наталия Дубовицкая.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.