Партията на Путин на избори – мръсни номера и натиск в провинцията

Ройтерс

Агитация на „Единая Росия“. Снимка: ннм

Над хаотична смесица от всякакви магазини на калната главна улица на този западнал град се издига билборд, на който се мъдрят ликът на губернатора на областта, емблемата на управляващата партия на Путин „Единна Русия“ и оптимистичното послание: „Промени живота си към по-добро!“

Александра Кузменко се съмнява, че подобрението ще се случи скоро, и вече е отегчена да го чака. Работила дълги години в металургичния комбинат, който осигурявал препитанието на цяла Дубна още от царско време, но бил затворен през 90-те години, сега тя изкарва прехраната си като нощен пазач и живее в лишено от водоснабдяване едностайно жилище в западнала дървена къща, построена през 1828 г., а през 2001 г. обявена за негодна за обитаване.

Шестдесетгодишната Кузменко каза, че е гласувала за „Единна Русия“ на всички избори досега, но ще се замисли доста за избора си, преди да пусне бюлетината си в неделя, когато руснаците ще гласуват за Държавна дума – долната камара на парламента. „Нищо не се е подобрило – точно обратното“, каза тя. „Тук преди имаше работа, а сега няма, вече няма нищо“.

При неотдавнашно посещение на губернатора на Тулска област, Владимир Груздев, член на управляващата партия, Кузменко отново останала без обещание за ново жилище – но пък с усещането, че Единна Русия се интересува повече от гласовете, отколкото от хората, които ги дават. „Те са за олигарсите, за бизнесмените“, каза тя. „Те виждат само това, което е около тях.“

Избиратели като Кузменко могат да създадат проблеми за партията, която Путин, който планира да се завърне на президентския пост след изборите през март, използва както за източник на подкрепа, така и за властови инструмент през 12-те си години като върховен водач на Русия.

Социологическите проучвания сочат, че „Единна Русия“ може да загуби конституционното си мнозинство от две трети в Думата, което може да подкопае контрола на Путин върху законодателната власт и да насърчи опонентите му, в момент когато той се подготвя да остане още шест години на власт.

В Тула, административен център на едноименната област, намираща се на 175 км южно от Москва, доминиращата роля на „Единна Русия“, която тя има от десетилетие насам, личи ясно по булевард „Ленин“ – главната пътна артерия, която минава през центъра на половинмилионния индустриален град. Усилията на партията да задържи това свое господство са също толкова ясно забележими.

„ВСИЧКО Е ПРЕДРЕШЕНО“

Ликът на губернатора гледа от билбордове като онзи в Дубна – всеки един от тях с лозунг, рекламиращ „Единна Русия“ пред водачите на автомобилите, задръстващи булеварда в пиковите часове, които с наближаването на зимата са обикновено по-тъмно – сутрин и вечер.

На други от билбордовете присъства и ликът на Борис Гризлов, председател на Държавната дума от 2003 г. насам и формален лидер на „Единна Русия“, който веднъж беше капсулирал от критиките законодателния стил на партията, заявявайки, че Думата „не е място за дискусии“.

На предстоящите избори за долната камара на парламента Гризлов е кандидат за народен представител от Тула – решение, което според опонентите на „Единна Русия“ цели да увеличи гласовете за партията в тази област. Нейната репутация там пострада сериозно заради корупционен скандал, който през юли доведе до отстраняването на бившия губернатор.

Миналата седмица Гризлов посети Тула, раздавайки обещания за бюджетни субсидии. Груздев, собственик на голяма верига супермаркети, влязъл в политиката и назначен за губернатор от президента Дмитрий Медведев, е на обиколка из областта, за да чуе какво мислят гражданите преди вота. Чрез безплатни пропуски за ледени пързалки и дискотеки движението „Млада гвардия“, младежката организация на „Единна Русия“, се опитва да примами онези млади избиратели, които ще упражнят правото си на глас за първи път на изборите в неделя.

Разменяйки шеги помежду си, докато седяха пред задния вход на хранителен магазин и чакаха да пристигне камион със стока, шепа млади служители не бяха впечатлени от „Единна Русия“ и нейната кампания. Местната власт павира улиците заради изборите, каза 25-годишният охранител в магазина Павел Борисов, но допълни, че партията няма да предприеме нищо срещу здраво загнездилата се корупция или срещу икономическото неравенство.

Той каза, че през последното десетилетие Путин е подобрил репутацията на Русия пред света. Но въпреки това Борисов се бори да издържа съпругата си и дъщеря си със заплата, която не е била увеличавана от години, а цените са се повишили. „Никога няма да има промяна“, каза той, правейки жест с ръка, който целеше да сравни мръсната, измокрена от дъжда поляна зад магазина със самата страна. ‘Така живеем и така ще продължим да живеем“.

Елена, 19-годишна продавач-консултантка, която не пожела да сподели фамилията си заради страх от последствия, каза, че не подкрепя „Единна Русия“, но може и изобщо да не отиде да гласува в неделя, защото не вярва, че бюлетината й ще има някакво значение. „Всичко е предрешено“, каза тя, изразявайки мнение, което доста руснаци споделят, според социологическо проучване на аналитичния център „Левада“. В него 53 процента от анкетираните са заявили, че изборният резултат ще бъде определен от властта. „Те ще си набавят нужните им гласове“, каза Елена относно „Единна Русия“.

За да направи това, управляващата партия използва властта си, както и голямо количество „мръсни номера“, казват опонентите й в Тула. В предизборния им щаб, който се намира в порутена сграда, съвсем близо до магазина, в който Елена работи, представители на Комунистическата партия на Руската федерация казаха, че „Единна Русия“ и съюзниците й във властта се страхуват от опонентите им и използват незаконни тактики за привличане на гласове.

„Те правят всичко, което могат, за да намалят резултата ни“, казва Валентина Мишина, ръководител на областния предизборен щаб на Комунистическата партия, която според социологическите проучвания ще бъде втора политическа сила по брой на гласовете в неделя, и може да отнеме от „Единна Русия“ десетки места в Думата.

НЕВОЛИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

Рекламните компании отказват да продават места за предизборни плакати на компартията, а собствениците на помещенията, където те са се надявали да провеждат предизборните си събрания, са им отказвали, понякога оправдавайки се, че „са им наредили отгоре“, каза Мишина.

Тя каза, че полицията е спряла техен автомобил и е конфискувала 84 000 екземпляра от агитационния им вестник, на чиято заглавна страница има снимка на съветския диктатор Йосиф Сталин и червен комунистически юмрук, който удря синята мечка на „Единна Русия“ (емблемата на партията на Путин -бел.пр.).

Комунистите протестират срещу предизборната кампания на „Единна Русия“, защото смятат, че тя цели да използва властта на губернатора, за да излъже или да притисне хората да гласуват за управляващата партия. Някои граждани са получили писма с подписа на губернатора, съдържащи листче, на което имало отбелязано с отметка квадратче срещу надписа Единна Русия и послание: „Всяка отбелязана по друг начин бюлетина ще се счита за невалидна“.

На пенсионерите в Тула са раздадени карти за намаление, на които има емблема, подобна на тази на „Единна Русия“, а в долната им част пише „Единна карта“. Комунистите и либералната партия „Яблоко“ казаха, че шефовете в някои фирми са оказвали натиск върху служителите да си изкарват удостоверения, които ще им позволят да гласуват извън техния избирателен район – тоест, да дадат два пъти гласа си за управляващата партия.

Да спечели две трети от гласовете в Тула за „Единна Русия“ „ще е невъзможно без да се извършат големи фалшификации“, каза шефът на предизборния щаб на партия „Яблоко“ за Тулска област Владимир Дорохов. Говорителят на Груздев отказа да коментира тези твърдения, а самият губернатор заяви, че не е поставял постигането на никакъв изборен резултат като цел за „Единна Русия“ в областта. „Ние работим, за да спечелим доверието и подкрепата на хората – това е нашата основна задача“, каза той.

„Единна Русия“ може да разчита на гласоподаватели като Валентина, над 70-годишна пенсионерка, със златни коронки на зъбите и забрадка на главата. Тя вървеше по улица „Свобода“ в Дубна, близо до изоставения металургичен комбинат, където е работила като млада.

След тирада срещу депутатите, бюрократите и „мизерните пенсии“ тя каза, че ще отиде до урните, ако се чувства добре, и ще гласува за управляващата партия, защото пенсията й за този месец била изплатена навреме. „За Единна Русия, разбира се“, каза тя. „Те няма да ни подобрят живота, но поне можеш да си купиш хляб и мляко.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.