Защо България стана шампион по корупция в ЕС при сегашната власт?

Нагоре и надолу… България върви все по нагоре, но в класацията за корупция. Всъщност това е надолу, зависи как гледаш класацията.
Организацията „Прозрачност без граници обяви, че за годината България е шампионът на ЕС, с най-висока корупция, изместила е Гърция, която миналата година е била на това почетно последно (или първо) място в съюза.
България се е придвижила надолу с 13 места за една година, под мъдрото управление на ГЕРБ и мъдрия й премиер Борисов. Не зависело от него и от ГЕРБ? Дали?

Според годишния доклад, равнището на политическа и административна корупция в България е достигнало най-лошите си стойности от 1999 г. насам. България се свлича в глобалната класация за корупция от 73-о място за 2010 г. на 86-о за 2011 г. сред общо 186 държави. Тази година България е редом със Сърбия и по-назад от всичките си съседи – Турция е на 61-о място в света, Македония – на 69-о, Румъния – на 75-о, Гърция – на 80-о. България се нарежда веднага след Тайланд, а същия резултат като нашия имат Ямайка, Панама и Шри Ланка. Класацията за 2011 г. се основава на стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години – от декември 2009 г. до септември 2011 г. Тенденцията за България е негативна от 2009 г.

Тези резултати премиерът Борисов се опита да ги омаловажи, като ги отдаде на слабостта на българите да се самобичуват. Демек – самобичуваме се и затова се изкарваме корумпирани с разни анкети. Ама класацията не се прави само от анкети. И как ще обясни Борисов, че най-добрият резултат на България е бил в класацията за корупция през 2004 и 2007 г.? Излиза, че при омразния Симеон и при омразната Тройна коалиция не сме се самобичували чак толкова и страната е била с по-ниско равнище на корупция? Парадокс, а?

Партията ГЕРБ и Борисов са еманация на корупцията в България. Средно корумпираният среден българин ги е излъчил на власт чрез избори. Въпросният средно корумпиран среден българин например си избра тази година за втори път на първи тур кмет в Бургас, който има присъда за контрабанда. И е доволен от него, маха с ръка – абе, това е някаква дреболия, компромат, чернят човека. И това не е единственият човек на ГЕРБ из страната с подобно минало. Както са дреболия и тъмните моменти в миналото на премиера Борисов. Че е бил съдружник с мутри, че е бил шеф на фирма, уличена в нелегално производство на цигари и т. н. дреболии.

Както е дреболия подкупът, който по правило дава средно корумпираният среден българин на средно корумпирания полицай. България е страна, в която хората стават полицаи, защото знаят, че ще взимат подкупи и ще си докарват така още 3-4 заплати. И никой вътрешен министър не се опитва да промени това положение. Сегашният особено. Той спонсорира химни на полицията и ръкопляска на концерт на Веселин Маринов от втория ред, но за тоталната корупцията на ченгетата – мълчание.

Така си върви България нагоре в класацията за корупцията. Всъщност надолу…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.