Какъв изгрев носи Кукурику на Хърватия?

Независимо от изхода на на парламентарните избори в Хърватия тазгодишната предизборна кампания ще се запомни с това, че по заслуга на една коалиция от политическата сцена в страната бе прогонена мрачната сериозност и на гражданите бе предложена нова концепция за политик – готов и да се пошегува за своя сметка.

Всичко започна в средата на 2009 г. със споразумение за сътрудничество между три партии с либерална и социалдемократическа ориентация в ресторант „Кукурику“ („Кукуригу“) в Кастав край Риека, а някои журналисти тогава насмешливо нарекоха коалицията по мястото, на което е възникнала.

Весна Пусич, досегашна председателка на парламентарната група на Хърватската народна партия и вероятно нов министър на външните работи на Хърватия, ако коалицията победи, каза за ТАНЮГ, че коалиция „Кукуригу“ е получила името си случайно, но го е приела умишлено.

Спомняйки се онези дни, тя казва, че за разлика от нея повечето й колеги мъже са били против това на пръв поглед обидно име, смятайки, че е прекалено несериозно и не придава достатъчно достойнство на тяхното политическо споразумение.

„Метафорично коалицията, въпреки че е получила името си по един ресторант, е отъждествена с петел, който е красиво и силно животно и не е символ на агресивност. Петелът предизвестява зората и новия ден, а освен това ми харесваше и че името има елемент на самоирония и способност да се посмееш за собствена сметка, а това не се случва често в политиката. Политиците обикновено възприемат себе си сериозно до смърт и колкото са по-несериозни, за толкова по-сериозни се мислят“, казва Пусич.

За разлика от първоначално изненаданата хърватска общественост, Миленко Йергович, писател и журналист, посреща също с въодушевление появяването на коалицията, чиито доста сериозни амбиции не съответстват на нейното несериозно име.

Йергович каза за ТАНЮГ, че в това име на коалицията е видял дори нещо инфантилно, но не нещо, което говори за несериозност, а намек за свежест и ново начало. „Зад това име стоят само позитивни вибрации и подтекст и бих искал и победата на тази коалиция на политическата сцена, както и името й, да произведат положителен и отпускащ ефект“, казва Йергович.

И наистина, членките на коалицията, към която една година след срещата в Кастав се присъедини и четвърта членка – Хърватската партия на пенсионерите, възползвайки се от първоначалното недоумение сред обществото, започнаха творчески да си играят с многобройните смислови значения на звукоподражателното „кукуригу“.

Накрая и нейният предизборен клип започна с думите „Хърватия е най-красива на зазоряване“, а членките на коалицията обещаха със своя стратегически „План 21“ като петли да пробудят заспалите способности на страната. Въпреки че историята на коалиция „Кукуригу“ започна, така да се каже, със шега, нейните представители през последните седмици водеха доста интензивна и сериозна предизборна кампания, а съдейки по проучванията на общественото мнение, големи са шансовете тя да бъде увенчана с изборна победа.

Анкетите показват, че коалиция „Кукуригу“ може да спечели 79 до 85 депутатски места, тоест абсолютно мнозинство в 151-местния хърватски парламент. Нейният главен конкурент, Хърватската демократична общност (ХДО) според същите проучвания може да разчита на 38 до 45 места и ако проучванията се сбъднат, това ще бъде най-тежкото поражение на тази партия в нейната двайсетгодишна история.

Лидерът на Социалдемократическата партия и кандидат за нов премиер на Хърватия Зоран Миланович на последния митинг на коалицията в Загреб обаче заяви, че тази държава, въпреки че през 2013 г. ще стане членка на ЕС, я чакат толкова сериозни предизвикателства, че помощта на всички политически сили ще бъде добре дошла.

Въпреки умерената политическа риторика и неагресивността на коалиция „Кукурику“ в кампанията, обществото в Хърватия посрещна изборите антагонистично, за което допринесе и доста острата риторика на ХДО и досегашния премиер Ядранка Косор, която в аферите, приписвани на нейната партия, вижда заговор на политическите противници.

От друга страна, коалиция „Кукуригу“ не се фокусира върху антикампания, а върху откриване на невралгичните политически, икономически и обществени проблеми, чиито решения предложи в своя програмен документ „План 21“. Каквато и да бъде съдбата на коалиция „Кукуригу“ на изборите, Ненад Кукурин, собственикът на ресторанта, в който тя се появи, във всички случаи ще бъде победител.

Макар че „Кукурику“ вече се смята за един от най-добрите ресторанти в Хърватия, също като холандския хотел „Билдерберг“, в който бе създадена едноименната група, той ще бъде запомнен и като място, на което се е творила история.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.