Блажни мръвки, топъл оптимизъм

Румен Белчев

По какво може да се установи, че кризата е дълбока?

По топлия оптимизъм, който лъха от вестниците.

Стачка? Глупости – стачкуващите според „СТАНДАРТ“ се занимават с песни и танци на народите – „Хайде да поздравим машиниста и екипажа на кюстендилския влак!“, издига глас зад мегафона зам.-шефът на КНСБ Валентин Никифоров. „Юнаци!“, подемат в хор стачкуващите железничари…“ Влаковете не вървят, но министърът ни убеждава, че загубите от непревозените пътници били само 16 000 лева дневно. Това – при спрени двеста от двеста и петдесет влака. Ако бяха спрели всичките, сигурно щяхме да сме и на кяр!

Пенсионната възраст?

Пак не четете както трябва – вижте отново същата газета – „Мощите на св. Йоан заработиха 3 милиона за едно лято“! Така се е отчел ексминистърът на всички българи и ромеи Божидар Димитров.

От мощите се изкарват пари, от бачкане – никак! Но мощи у нас – колкото искаш – има даже и живи такива!

Но бизнесът с мощехранителниците няма да прокопса, докато с него се занимават некомпетентни люде. Отворете, да речем, „НОВИНАР“, където живи факти ще ви избодат очите – „Попове лепят тапети върху стенописи в храм“… Криза е – добре поне, че тапетите били изрисувани с ликове на светци, а не е избран по-евтиният вариант – с флорални елементи. В Светото писание е казано само за търговците в храма, за продавачите на тапети – няма и думица!

Криза е – в киното вече се набира куцо и сакато – „Всеки може да стане мафиот или ченге в „Под прикритие“ – приканва ни „ТЕЛЕГРАФ“. Вече има и възползвали се от поканата – вземете „24 ЧАСА“ – „И Бойко Борисов мина „под прикритие“! Да не пропуснем другата кинозвезда – „Ако Уорлик поиска, пишем му роля“, каза продуцентът на сериала Димитър Митовски“… Ние за него – роли, той за нас – доклади в „Уикилийкс“… Няма ненаказано добро!

Че всичката ни Мара е втасала, та и футболът барабар, си го знаем от години. Световна класация, цитирана от „24 ЧАСА“ потвърждава убеждението ни: „Националите зад Антигуа и Хаити“… Заели сме почетното 85-о място, след островите Зелени нос, но пред Тринидад и Тобаго… Но това не е повод за униние – винагивернитенапартията вестникари знаят как да ни вдигнат самочувствието – „Бойко диша във врата на Бербо за футболист № 1“ – радва ни „ТРУД“. В интернет анкета премиерът е получил 329 гласа (срещу 1096 за Димитър Бербатов) и твърдо заема второто място в класирането… (докато излезе броят на „Стършел“, нападателят на бистришките тигри излезе убедително на първо място – б. а.).

Радостта от събитието е объркала здраво и репортера, и коректорите, та са сътворили малка математическа главоблъсканица: „Чак след Борисов са капитанът на националите Стилиян Петров (281,10%) и вратарят на „Твенте“ и на държавния ни тим Николай Михайлов (242,9%).“

Много процент, много нещо, но недостатъчно, за да надминат „голмайстора на третодивизионния „Витоша“ (Бистрица)“… Единственият наш отбор, достоен да се сравни с „Манчестър Юнайтед“, както излиза…

Криза е… Каква ти криза! Хората нямат търпение вече да турят ножа на прасето и не само това – правят го и с музика! „Изпратиха с оркестър 4 прасета на заколение“ – топли душиците ни „24 ЧАСА“.

Оркестърът свирел на прасетата песента „Прощавай, мамо, прощавай“, с която невестите се прощават с майките си, защото на клането по нашенски му били викали свинска сватба.

Неидентифицирани местни фолклористи заявили, че клане с музика можело да се превърне и в нова традиция…

За музикантите и вестникарите няма криза – сватби, погребения, клане, стачки – все мръвки, все кяр!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.