Путин в началото на края

Ройтерс

Владимир Путин и Бойко Борисов палят свещи в храма „Св. Александър Невски“ по време на посещението на руския премиер в София. Снимка: Импакт прес груп

Руските избиратели отправиха ясно послание към Владимир Путин, че ще трябва да се потруди повече за тяхното благоденствие, ако иска да продължи да управлява страната още 12 години. Изправен пред признаци за растящо недоволство сред гласоподавателите, които онзи ден лишиха партия „Единна Русия“ от парламентарно мнозинство, Путин ще трябва да избира между това да влага повече финансови средства, за да излезе от неприятностите, или да възприеме по-твърд подход, за да покаже, че все още контролира нещата.

Той вероятно ще избере първия вариант, заемайки се с икономическите проблеми, които са начело в списъка с оплаквания за мнозина руснаци, докато се подготвя да си върне президентскияпост на изборите през март догодина.“Путин вероятно ще харчи повече. Това поне правеше като премиер.

Той вече повиши заплатите на военните и пенсиите и се готви да направи същото и за учителите“, казва Борис Макаренко от мозъчния тръст Център за политически технологии.“Затягането на гайките би бил по-лошият избор. Той няма да проработи и не е онова, което отвърналите се от него избиратели искат“, допълва Макаренко.

Промяната в посока наляво при обновяването на Държавната дума, където комунистите отбелязаха значителна победа, може да даде на Путин още една причина да раздаде подаяния, за да успокои опозицията. За бившия агент на КГБ, изградил образ на корав мъжага чрез телевизионни каскади като яздене на кон гол до кръста, може да се окаже трудно да устои на натиска (включително вътрешнопартийния) и да се върне към по-авторитарния и енергичен стил, белязал президентското му управление от 2000 до 2008 г.

„Те (партийните членове) искат Путин отново да бъде президент на Руската федерация… и искат връщане към политическия стил от първия му мандат“, отбелязва Сергей Марков,председател на Института за политически изследвания и депутат от „Единна Русия“. Първата задача на Путин беше „да прочисти партията от корумпирани елементи“, допълва той.

Петдесет и девет годишният Путин едва ли ще разкрие веднага картите си. Засега той изтъква необходимостта от приемственост и укрепване на икономиката, но парламентарните избори като че ли възпламениха разгорещени задкулисни дебати за това каква стратегия би трябвало да възприеме, за да спечели отново избирателите.

Обратът от 24 септември

„Единна Русия“ спечели изборите, но с едва около половината гласове. Партията, която от 2003 г. разполагаше с господстваща позиция в 450-местната Дума, сега ще има мнозинство, съкратено от 315 на 238 места. Всичко тръгна на зле от 24 септември, когато Путин изненада дори собствената си партия, разкривайки плановете си да се върне на президентския пост. Моментът, който по замисъл трябваше да ориентира управляващата партия към гарантираща контрол победа на парламентарните избори, се оказа повратна точка по други причини.

Преданите привърженици на партията ококориха очи от изненада, когато на конгреса им той обяви, че догодина ще предаде премиерския пост на сегашния президент Дмитрий Медведев и протежето му ще управлява „Единна Русия“ до изборите. Висшите партийни функционери трябваше светкавично да подменят плакатите и другите материали за кампанията, която се очакваше да се фокусира върху Путин – все още най-популярния политик в Русия. „Макетите бяха готови, както и текстовете за рекламните клипове на кампанията, и изведнъж се оказа, че не Путин, а Медведев оглавява листата“, казва Евгений Минченко, директор на Международния институт за политически анализи.

Кампанията с Медведев начело така и не потръгна. Той и Путин отказаха да участват в телевизионни дебати, а предизборните изяви на Медведев се състояха основно в това той да сваля вратовръзката си и да сяда с поддръжници, за да обсъжда надълго и нашироко политиката си. Старомодните, площадни, бунтовно-вдъхновяващи предизборни митинги не бяха на дневен ред. „Това беше виртуална кампания“, казва бившият съветник на Медведев Глеб Павловски.

Избирателите казват, че няма да се оставят да ги измамят отново

24 септември беше също денят, когато арогантността на бившия шпионин от КГБ и на партията му най-сетне дойдоха в повече на някои избиратели. Критиците на „Единна Русия“ отдавна я наричат „партия на крадци и мошеници“, и я обвиняват, че злоупотребява с господстващата си позиция, за да влияе на изборните резултати. Откритието, че Путин и Медведев са се споразумели още преди години да си разменят постовете през 2012 г., беше последната капка за много избиратели, които се почувстваха излъгани, вярвайки, че Медведев ще направи нещо повече от това да топли стола за своя ментор четири години.

„Сега знаем, че Медведев беше президент заместител. Това е нещо, което никога не ни бяха казвали, което пък е израз на пълно пренебрежение към населението“, казва телевизионният водещ Владимир Познер. „Общата атмосфера на неприязън към тази партия стана очебийна и никаква кампания не бе в състояние да промени това“, добави той.

Познер отбеляза, че след това „Единна Русия“ се е борила да разубеди гласоподавателите да протестират срещу арогантността на Путин, като прехвърлят подкрепата си върху друга партия, гласувайки за всеки друг, освен за управляващите. Някои се опасяват от икономическа и политическа стагнация, в случай че той спечели още два мандата като президент и управлява до 2024 г. Връхната точка на тази промяна в обществените настроения Путин почувства на 20 ноември, когато бе освиркан и подигран по време на спортна проява – рядък случай на пряко изразено обществено недоволство.

„Единна Русия“ плати цената и за това, че не успя да намали пропастта между бедни и богати в страна, където след рухването на Съветския съюз през 1991 г. малък брой хора станаха баснословно богати, а ползите за мнозинството бяха повече от скромни. „Решихме ли всички проблеми? Всеки в града ли притежава градина? Разбира се, че не“, казва Андрей Воробьов, висш представител на „Единна Русия“. Признавайки че икономическите проблеми трябва да намерят решение, той добавя: „Трябва да се стремим към това“.

Правото дело стана криво

Най-добре подготвените планове на Кремъл също тръгнаха накриво. Кремъл залагаше на възхода на металургичния магнат Михаил Прохоров като лидер на отстояващата интересите на бизнеса партия „Справедливо дело“ („Правое дело“), за да си осигури съюзник в парламента. Прохоров обаче стана открито амбициозен и бе изоставен от партията си в знак на протест, което – според него, било инспирирано от Кремъл.

Политическите анализатори се съгласиха, посочвайки, че той бил станал твърде опасен за Кремъл и на изборите в неделя партията потъна. „Те бяха принудени да променят плана за изборите, понеже той включваше Михаил Прохоров“, казва Николай Петров от московския център „Карнеги“. Вместо „Справедливо дело“ да влезе в Думата, дивиденти натрупаха комунистите и националистите от Либерално-демократическата партия. Лявоориентираната формация „Справедлива Русия“ – по-логичен съюзник на „Единна Русия“ – също събра подкрепа, но вече вероятно няма да е онзи отстъпчив партньор, който беше преди.

Друг негатив за Путин беше неспособността му да привлече по-голяма подкрепа за създадения от него „Общоруски народен фронт“, предназначен да убеди независимо мислещи хора да се кандидатират за изборите от името на „Единна Русия“. Разочарована, партията изостави разговорите за фронта почти толкова внезапно, колкото ги започна. След това кампанията като че ли започна да се движи без посока, като Медведев се опита да й въздейства.

Негов видеоблог, възхваляващ достойнствата на бадминтона, беше широко подигран, а избирателите изглежда се умориха от организираните клоунади, помогнали на Путин да изгради имиджа си на як мъжага. Когато Медведев и Путин седнаха на кормилото на жънещи комбайни, това не впечатли особено телевизионните зрители.

Представянето на Медведев беше толкова безлично, а „Единна Русия“ – толкова разочароваща, че надеждите на президента да стане премиер изглежда бяха подкопани. Бъдещето на „Единна Русия“ също може да се окаже под въпрос, ако Путин реши да се дистанцира от силно дискредитираната партия.

Последната опция за Путин е да обърка критиците си, като стане по-открит, реформаторски мислещ лидер след повече от десетилетие, през което той превърна себе си в едноличен център на властта в най-голямата страна и най-големия енергиен производител на планетата.

„Последната възможност е той да стане по-отворен и заедно с „Единна Русия“ да ревизират уменията си да правят компромиси и да общуват с опозицията“, казва Макаренко. Според критиците вероятността това да се случи е нищожна.

„Това е началото на края (за Путин и партията му). Резултатът показва, че партията и ръководителите на страната са загубили престиж. Сега те са по-презирани, отколкото уважавани“, отбелязва политическият анализатор Андрей Пьонтковски.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.