Ахилесовата пета на Путин

Ройтерс

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

Един от най-слабите изборни резултати в 12-годишното му управление изложи на показ Ахилесовата пета на Владимир Путин – уязвимостта му на промяна на настроенията сред руснаците. За един от най-могъщите хора на планетата това е неприятна истина за осмисляне докато лъска изборните си доспехи, за да спечели завръщане в Кремъл на вота на 4 март.

Той може и да спечели президентските избори, но вчерашните парламентарни избори показаха, че на руснаците започва да им омръзва един лидер, който планира да управлява още поне шест години. Подобен отрицателен обрат в настроенията в система без сериозни съперници изглеждаше невъобразим още до септември, когато той обяви плановете си да се кандидатира отново за президент.

Партията на Путин взе около половината гласове, далеч по-малко от 64-те й процента през 2007 г., когато Путин беше яхнал вълната на най-дългия икономически бум в Русия от едно поколение. На мнозина руснаци вчера толкова им беше дотегнало, че дори гласуваха за комунистите, близо 20 години след като съветският флаг със сърп и чук бе спуснат от Кремъл за последен път.

Макар и Путин да остава най-популярният политик в Русия, изразеното на изборите разочарование не предвещава нищо добро за дългосрочната стабилност на една политическа система, която е изградена около личната му популярност и патронаж, казват някои бизнесмени и политици.

„За управляващия кръг той остава лидера. Това изобщо не е под въпрос. Има промяна в начина, по който го приемат обикновените хора, но тя трябва да стане много по-изразена, за да се тръгне да се търси алтернатива. А алтернатива няма“, каза пожелал анонимност руски бизнесмен.

Други обаче шепнат, че Путин и управляващият му кръг от бивши шпиони, милиардери олигарси и кремълски официални лица са смутени от промяната в обществените нагласи. „Той не губи власт, но осъзнава, че губи народа“, каза руски източник.

Един от обратите в общественото настроение настъпи само две седмици преди изборите, когато спортни запалянковци дюдюкаха и освиркаха мъжкарския бивш агент на КГБ, докато той поздравяваше победителя от двубой по бойни изкуства в Москва. Три дни след това Путин се намръщи, когато някои депутати не станаха на крака при влизането му в долната камара на парламента – рядка проява на безочливост към най-могъщия човек в Русия.

„Изборните резултати показват, че Путин е уязвим, но големият въпрос е как ще реагира на това. Уязвимостта ще е повод за притеснение за всеки в елита. Това е знак, че следващите шест години ще са далеч по-тежки за Путин, отколкото последните 12“, каза западен банкер.

Съобщението на Путин от 24 септември, че ще се кандидатира за президент през 2012 г. след четири години като премиер закрепи усещането, че той се е окопал на пост, който само той може да заема.

„Създал е система, в която никой освен него не може да е президент, система, в която само той може да управлява. Това е исторически капан. За всички е очевидно, че не може нещата да останат в този вид. Свидетели сме на момент в историята, в който протичат тези дълбоки исторически промени“, каза Григорий Явлински, основател на малката партия „Яблоко“, която се състезаваше срещу партията на Путин на вчерашните избори.

Явлински заяви, че руснаците използват оръжие, към което от векове прибягват срещу царе и генерални секретари – обръщане гръб на лидера, което се подчертава от вицовете, с които руснаците осмиват господарите си в Кремъл. „Путин отдавна е надраснал президентския пост. Той е вожда. Мястото му е в мавзолея“, гласи един от тези вицове, имайки предвид мавзолея на Червения площад, в който лежат балсамираните тленни останки на основателя на комунистическата държава Владимир Илич Ленин.

С ресурсите на държавата на негово разположение 59-годишният Путин почти със сигурност ще спечели президентските избори на 4 март, но опонентите му се опасяват, че това ще доведе до период на стагнация, който може да предизвика брожения в Русия. След победа през 2012 г. той може да се яви за следващ мандат от 2018 до 2024 г., четвърт век след като се издигна във властта в края на 1999 г. като премиер, а след това изкара два президентски мандата от 2000 до 2008 г.

„Макар и властта на Путин да остава без предизвикателства, политическата система е по-уязвима. Решението на Путин отново да се кандидатира и да се задържи на власт изостри разочарованието от него и воденото от него управление“, каза Кристофър Гранвил, бивш британски дипломат в Москва и управляващ директор във фирмата Тръстид сорсис, специализирана в нововъзникващи пазари.

Охладняването към Путин може да се окаже проблем за него ако, както той намекна в неотдавнашни изявления, руската икономика от 1,9 трилион долара бъде ударена от глобалната рецесия и стремежа към избягване на рискове заради дълговата криза в еврозоната. Когато президентът Борис Елцин неочаквано подаде оставка в последния ден на хилядолетието и предаде ядреното куфарче на Путин, това бе глътка свеж въздух за много руснаци.

Енергичността на Путин и понякога цветистия му език – например когато обеща да ликвидира бунтовните чеченци „дори и в кенефите“ – привлякоха много руснаци след хаоса, породен от разпадането на Съветския съюз и превърна милиони хора в бедняци. Той обеща ред и реформи и бе благословен с благоприятен пазар за кръвта на руската икономика – петрола. Номиналният БВП на Русия в тази година скочи до 1,9 трилион долара спрямо само 200 милиона през 1999 г.

Обаче за 143-милионното население на Русия високите цени, забавянето на ръста на покупателната способност, разпадът на социалната държава, безработицата и корупцията оглавяват списъка от проблеми. За решаване на тези проблеми бизнесмените от години изтъкват, че Путин трябва да извърши радикални икономически реформи за отваряне на икономиката. Такива реформи обаче биха отправили предизвикателство срещу могъщите барони, които според инвеститори са в кръга около Путин.

„Мнозина руснаци гласуваха против системата, а Путин ръководи тази система“, каза Станислав Кучер, коментатор в радио Комерсант ФМ. „Путин е изправен пред много тежък избор. За да оцелее политически, той се нуждае от реформи, но може да се реформира само ако се отърве от многото лични интереси в управляващия кръг. Ако остави нещата в настоящия им вид, това ще е обратното на политическо оцеляване“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.