Насилието в Мексико не стихва

ДПА

Започва последната година от мандата на мексиканския президент Фелипе Калдерон, но насилието в страната продължава да е огромно предизвикателство. Повече от 45 000 души са загинали в Мексико в резултат на насилието, свързвано с организираната престъпност, откакто на 1 декември 2006 г. Калдерон положи клетва за шестгодишен президентски мандат.

Той превърна борбата срещу мощните наркокартели в страната в свой водещ приоритет. Но в съзнанието на хората неговият мандат беше белязан от кланета, отрязани глави и други ужасяващи гледки. С наближаването на края на управлението му – остава му още една година, считано от 1 декември – мнозина мексиканци отричат подхода на Калдерон в борбата срещу картелите. Писателят Хорхе Волпи например наскоро написа, че равносметката от шестте му години като президент „ще е крайно разочароваща и негативна“.

„Определено има неща, които си заслужава да похвалиш, като например макроикономическата стабилност, общественото здравно осигуряване, инфраструктурата. Но тези години няма да се запомнят с този напредък, а с броя на убитите, който напомня на гражданска война“, написа Волпи в мексиканския ежедневник „Реформа“.

Последната година от мандата на Калдерон на практика ще е най-кратката. Съгласно мексиканското законодателство той няма право да се кандидатира за още един мандат, а след президентските избори на 1 юли, вероятно ще бъде засенчен от своя наследник. Данните от наскоро проведените социологическите проучвания сочат, че вотът ще бъде спечелен от „Институционно-революционната партия“ ИРП , която управлява Мексико от 1929 до 2000 г., и оттогава е в опозиция на партията на Калдерон „Национално действие“.

От редиците на ИРП излъчват само един кандидат – бившият губернатор на щата Мексико – бел. ред. Енрике Пеня Нието. В „Национално действие“ засега има три амбициозни кандидатури, докато Андрес Мануел Лопес Обрадор бивш кмет на Мексико сити – бел. ред. , когото Калдерон победи със съвсем малка преднина преди пет години, е единствената кандидатура на левицата. „До последния ден на мандата ми … до последния ден ще продължаваме да се опитваме да превърнем Мексико в по-справедлива, сигурна за хората, за техните семейства страна, в страна на възможностите“, заяви Калдерон.

Политическият анализатор Есра Шабот каза за ДПА, че „основното предизвикателство“ за Калдерон е да покаже, „че е в състояние да намали силата на организираната престъпност“, с оглед на широкоразпространеното мнение, „че Мексиканската държава е завзета от тези групировки“. Усещането за проникване на организираната престъпност в политиката също продължава да предизвиква загриженост.

„Трябва да си спомним, че присъствието на наркотрафикантите в мексиканската политика не дойде с партия „Национално действие“. По същество то започна с упадъка на абсолютната власт на мексиканските президенти през 80-те години на миналия век“, изтъкна Шабот. „Съществува реалната опасност организираната престъпност да действа активно по време на изборите, въпреки че някои просто искат да я използват като аргумент срещу ИРП. Това обаче не значи, че левите или „Национално действие“ са имунизирани срещу проникване на организираната престъпност в техните редици“.

Изборите през 2006 г., в които преднината на Калдерон пред Лопес Обрадор беше по-малко от 0,6 процентни пункта, и за които левият кандидат твърдеше, че са спечелени с измама, отслабиха доста изборните власти в Мексико. Сега предизвикателството, което предстои, е изборите да бъдат по-малко напрегнати.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.