Изборни сюрпризи в Словения

в. Виесник

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Един ден след непредвидимите до последния момент словенски избори, неизвестността продължава. Победителят Зоран Янкович започна разговори за възможни коалиции с изявлението, че ще отвори врати за всички, освен за Янез Янша бивш словенски премиер и лидер на Словенската демократическа партия , когото обвини, че едно говори, а друго върши. Първите разговори Янкович обяви с Борут Пахор.

Досегашният премиер, когото също всички отписаха, сякаш политически възкръсна и с подкрепата от около 10 процента отново представлява важна политическа сила. Но главната политическа звезда е Зоран Янкович. Той не бе достъпен за медиите в понеделник, тъй като веднага започна разговори със своите партийни колеги.

За седем седмици Зоран Янкович направи невъзможното – той оформи екип и основа партия и получи подкрепата на около 300 000 граждани. Зоран Янкович триумфира в едно от най-неизвестните състезания в Европа през последните десетина години. Янкович не е неизвестен в Словения, но най-много го свързват с Любляна – град, на който е кмет от два мандата.

С гласовете на жителите на Любляна той победи Янша, тъй като получи най-голяма подкрепа в столицата. Той успя и в още едно нещо, което дълго време ще бъде предмет на анализи – 48 часа преди изборите догони преднината на Янша от почти 12 процента. Преди няколко месеца твърдеше, че държавната политика не го интересува, но всичко бързо се преобърна. Навлезе в изборната надпревара и като дългогодишен любител на спорта разбра, че няма да се предава до самия край.

Самият Янша направи редица грешки в последния момент. Една от тях бе отворено писмо към обществеността, в което педантично посочва всяка финансова транзакция, с която е придобил недвижима собственост. Редуват се кредити, специални доходи, участия, дялове, но и големи суми, за които обикновените граждани може само да сънуват. Янша сгреши, че в последния момент не се появи на телевизионен дуел.

Иначе, според медиите, той е резервиран и може би дори кисел, което показва близостта на словенската дясна политическа сцена с Хърватия. Накрая го критикуваха, че не е дошъл на последния дуел и не е изключено това да е вкарало вятър в платната на Янкович. Пред телевизионните камери не блестеше и Янкович, тъй като се видя, че и в неговата набързо скалъпена програма има много дупки, но той сътрудничи с медиите и накрая бе възнаграден.

Зоран Янкович напълно осъзнава трудностите, които ще има в провеждането на реформите, ако получи премиерския мандат. Това особено се отнася за реформата в пенсионната система, тъй като някои партии оказват трескава съпротива и по никакъв начин не искат да удължават трудовия стаж преди да отидат в пенсия. Докато Янша задълбаваше в очевидно мръсното бельо или поне сметки, които е трудно да се оправдаят само с едно писмо, Янкович не се занимаваше с това.

Критикуваха го медиите от всички страни, особено когато „забрави“ да декларира част от имуществото, приписано на сина му. Някои твърдяха, че „тежи“ десетки милиона евро, а Янкович не каза и една дума за всичко това. Посвети се на програмата, обикаляше Словения, разговаряше с бизнесмени. Когато научи за победата, бе почти изненадан, макар още в понеделник да заяви, което е напълно разбираемо, че е очаквал победата. Словенските анализатори изтъкват ролята на Милан Кучан, уважавания бивш президент, на чието мнение словенците държат, който изцяло подкрепи Янкович. „Старият котарак очевидно знае какво прави“, казват в Словения.

В крайна сметка не победи нито левицата, нито десницата, тъй като Янкович не принадлежи на нито един идеологически блок, макар да е по-близо до левите идеи. Но заедно с това е отворен към другите, което показва желанието в неговото правителство да влезе Грегор Вирант. Става дума за успял човек на бизнеса, който на този принцип ръководеше столицата на Словения.

Има и много опоненти, които твърдят, че сметките за Любляна тепърва предстои да се плащат. Това в кампанията често повтаряше и Янша, но всичко тава накрая не навреди на новото политическо лице на национално ниво. Без съмнение става въпрос за много богат човек, с впечатляваща собственост, която е получил с дългогодишна работа в икономиката, политиката и спорта.

Президентът на Словения Данило Тюрк заяви в понеделник, че изборите са показали, че гражданите са готови за промени. Това е добре за новото правителство, което ще трябва да има подкрепа сред обществеността, заяви президентът. Той изрази надежда, че учредителното събрание на парламента ще бъде до Коледа.

Бързата победа на Янкович доказа, че словенците искат на държавно ниво нови лица, които ще водят политиката. И гражданите на съседната страна вече са преситени от традиционните партии, които в една фаза на развитието на Словения изиграха неоценима роля, но кризата ги завари неподготвени. Макар да бе обявяван като единствен победител в изборите, Янша само за няколко часа се превърна в губещ. Малко му помагат изявленията, че и това правителство, ако Янкович успее да го състави, няма да издържи дълго. Янша още отсега призовава за нови предсрочни избори, а и нищо друго не му остава.

Бъдещата процедура е ясна. Зоран Янкович, който получи най-много гласове, ще получи доверие от президента на държавата да състави новото правителство. Ако успее да събере коалиция, пътят към премиерския пост ще му бъде открит.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.