От конските глави до блоговете – мафията вече плаши в интернет

Ройтерс

Прочутият кадър с отрязаната конска глава от „Кръстникът“

През 21 век италианските мафиоти продължават да използват куршуми, анонимни телефонни обаждания и мъртви животни, за да сплашват, но са намерили и ново средство – блоговете в интернет.

Италиански кметове и представители на местната администрация през миналата година са получили 212 заплахи, сочат данните от доклад, който показва запазващото се влияние на организираната престъпност върху обществото и политиката в Италия, особено в по-слабо развитата южна част на страната.

За последните 20 години са били разпуснати 202 градски съвета, защото са били под контрола на организираната престъпност, се казва в публикувания в петък миналата седмица доклад на сдружението на местните и областните власти в Италия „Обществено мнение“ Avviso Pubblico.

Най-често използваните методи за сплашване на представителите на местната администрация, които отказват да сътрудничат на организираната престъпност, са подпалване на автомобилите им, изпращане на пощенски пликове с куршуми или кутии с отрязани глави на животни, което напомня за незабравимата сцена от филма „Кръстникът“ с отрязаната глава на състезателния кон.

Но срещу Каролина Джиразоле, кметицата на малко 15-хилядно градче в Южна Италия, е използван по-модерен метод – анонимни писания в интернет блог. „Не се чувствам в безопасност“, каза 48-годишната Джиразоле в телефонно интервю, което даде от градчето Изола Капо Рицуто в Калабрия – областта, от която е мощната престъпна организация ндрангета.

„Написаното в блога показва, че тези хора са готови да направят и да кажат всичко, за да ни накарат да си тръгнем. Ако не си тръгнем, а ние нямаме никакво намерение да го правим, какъв ще е следващият им ход?“

Авторите на анонимните писания в блога, чийто хост е популярната система за автономни блогове WordPress, „знаят къде ходя. Знаят какво правя“, каза тя. Според изследването миналата година ндрангета е отправила 41 процента от заплахите, двойно повече от заплахите на сицилианската мафия.

ЗАПЛАХИ

Докато новият министър-председател Марио Монти се бори да възстанови контрола върху разклатените публични финанси и да направи основен ремонт на изпадналата в застой икономика, организираната престъпност продължава да пречи на бизнеса и служителите, на реда и законността.

Сметната палата на Италия оценява корупцията сред държавните служители за миналата година на 60 милиарда евро, а според италианската централна банка всяка година се изпират 150 милиарда евро, получени от престъпна дейност.

Босовете на организираната престъпност се нуждаят от помощта на местните жители и затова им е необходимо да контролират местната власт и администрацията, каза Рафаеле Кантоне, прокурор в Неапол, където действа престъпната организация Камора.

„Когато не могат пряко да контролират избора на кмет, обикновено клановете използват заплахи, за да се опитат да си върнат влиянието“, каза той при представянето на доклада.

В провинцията, в която се намира градчето на кметицата Джирозале, Изола Капо Рицуто, повече от 18 процента от градските съвети са заявили, че са получавали заплахи, сочи докладът.

За сплашване са използвани имейли, факсове и дори графити. Убивани са домашни животни, поставяни са бомби пред домове и офиси, изсичани са частни градини с портокалови, маслинови и лешникови дървета.

Когато заплахите не дават резултат, понякога следващата стъпка са убийствата. Миналата година кметът Анджело Васало е застрелян, защото прави опит да осигури честно и прозрачно управление в крайбрежното градче Полика, намиращо се южно от Неапол.

През 2005 г. същото се случва и с местния политик Франческо Фортуньо, докато гласувал на първичните избори на Демократическата партия в Локри, Калабрия.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.