Европейската мечта ще издъхнe заедно с Протокола от Киото

в. Дейли телеграф

Когато комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви миналата седмица, че има само 10 дни, за да се спаси еврото и дори самият ЕС от разпадане, в съзнанието на хората това прозвуча като ехо от друго подобно предупреждение, отправено през октомври 2009 г., точно преди конференцията за климата в Копенхаген. Тогава британският премиер Гордън Браун каза, че има по-малко от 50 дни, за да се спаси планетата от глобалното затопляне.

Знаем, че в Копенхаген планетата не беше спасена. Най-голямата конференция в света по въпросите на климата дори приключи в атмосфера на язвителни спорове, без да успее да роди наследник на Протокола от Киото – нов договор, който да даде на човечеството най-всеобхватната засега законова рамка.

Миналата година опитът да се съживи въпросът на конференцията за климата в Канкун, Мексико, приключи с обезпокоителен провал. Сега ООН организира трета конференция за климата в Дърбан, в Южна Африка, и този опит изглежда още по-отчаян, а надеждата за наследник на Протокола от Киото малко по-малко потъва в забвение.

Също толкова малки изглежда са и надеждите за спасяването на еврото. Европейските страни гледат на Германия като на единствения достатъчно богат член на еврозоната, който може да налее пари в бездънната дългова яма.

Но Ангела Меркел знае, че дори и да приеме исканията им, това ще наложи промяна не само в европейския договор, но и в германската конституция. А това би могло да се случи не по-рано от 2013 г. и то само след референдум, на който германците може да кажат „не“.

Тези две истории имат нещо общо – това че в крайна сметка бяха толкова предвидими. Причините, поради които единната европейска валута не може да работи без масивен трансфер на ресурси от богатите към бедните страни в еврозоната, бяха детайлно изложени още преди 30 години, когато през 1978 г. на ЕК бе представен докладът Макдугъл.

А причините защо в Копенхаген не беше възможно да се стигне до договор бяха очевидни още преди сключването на Протокола от Киото през 1997 г., когато Китай, Индия и други развиващи се страни ясно дадоха да се разбере, че няма да има договор за борбата с глобалното затопляне, докато икономическото бреме не падне върху плещите на развиващите се западни страни.

Единствената разлика сега е, че бедните по онова време страни сега са много по-богати, докато богатите тогава държави сега са много по-бедни и вероятно ще обеднеят още повече, ако еврозоната се разпадне, нанасяйки голям удар на световната икономика.

Поне една поука може да се извлече: когато, онези, които ни управляват, говорят с отчаяние, че има само броени дни или седмици за спасяване на цивилизацията, те го правят, само защото играта вече е загубена.

И следователно двете най-големи политически фантазии на нашето време рухват, както можеше да се очаква. Единственото непредсказуемо нещо е цената на опустошението, което този крах ще предизвика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.