Кремъл не иска да клати лодката

Александра Самарина, Иван Родин

Медведев и Путин в щаба на „Единна Русия“ след изборите. Снимка: кремлин

Руската ЦИК направи предварителна равносметка на резултатите от парламентарната кампания. Ето основният: „Единна Русия“ получава мнозинството от гласовете, но показателите й съществено са влошени, особено в големите градове. Междувременно президентът Дмитрий Медведев разясни пред свои привърженици предстоящите нови реформи в политическата система на Русия.

Медведев, който бе оглавил изборната листа на „Единна Русия“ (ЕР), реши да отпразнува победата в резиденция Горки. Той заяви пред събралите се, че се предвижда усъвършенстване на политическата система в страната, която „ставала по-фина“.

„Линейните технологии вече спират да действат. Този извод впрочем важи и за „Единна Русия“, и за другите партии: трябва да овладяваме други технологии, директно да общуваме с хората. Нали заедно изобретихме този обществен комитет от привърженици, за да ми представяте проблемите, да сте свързващо звено, а желаещите да се проявят на служебното поприще да работят и в правителството, и в други държавни структури“, каза руският лидер.

Както обаче разказа пред „Независимая газета“ информиран източник от Държавната дума, Кремъл чудесно разбира, че днешната победа на ЕР е твърде различна от постигнатото през 2007 г. И че ще се наложи „единните“ да работят, без да имат мнозинство в долната камара. Твърде екзотични са впрочем според източника случаите, в които партията на властта получава над половината места в парламента на урбанизирана държава като Русия.

„Единна Русия“ изглежда е готова да формира коалиционно мнозинство – коалицията с други партии е нещо болезнено, но необходимо при съвременната политическа култура. Основният проблем на „единните“, както признават и те самите, е изгубеното мнозинство в някои региони.

„Губим градовете, където в крайна сметка се прави политиката. Не успяхме да намерим ключ към градското население“, оплаква се източникът ни в Думата. Сред грешките на партията той изтъква по-специално, че местните власти са били твърде съсредоточени върху пенсионерите и военните, подценявайки агитацията сред други слоеве.

Според наш събеседник от „Единна Русия“, днешният спад в рейтинга на партията не е могло да бъде предотвратен. Той бил обусловен по-специално от трудния ход на реформите в армията и вътрешното министерство. В Кремъл обаче давали висока оценка за начина, по който Медведев „ударил едно ренде“ на страната, за да изглади кривиците. Споменат бил равният достъп на партиите до медиите и намаленият изборен праг на изборите за Държавна дума.

Източникът е убеден, че днешният резултат на ЕР е доста висок за сегашното положение на партията и цялата страна. Той изтъкна, че успехът от 2007 г., когато „единните“ получиха конституционно мнозинство, не е можело да се повтори, и че някои лидери на властовата партия не е трябвало да раздухват тази идея.

Вицепрезидентът на Центъра за политически технологии Ростислав Туровски предпочете да коментира изборните резултати от гледна точка на това какви перспективи отварят в момента и какви оставят засега неясни. Отбеляза например, че е напълно възможно партийната система в страната да бъде преформатирана, тъй като „в днешния си вид „Единна Русия“ явно не се справя с поставената й задача“. При това експертът е сигурен, че днешният спад не е случаен епизод – „спадът е вече от години“, казва той.

Доколкото ЕР не би могла самостоятелно да си върне конституционното мнозинство, обещаваща е според политолога перспективата за сливане на тази партия със „Справедлива Русия“. Туровски припомни, че колкото и невероятен да е на пръв поглед този обрат, животът вече ни е давал подобни примери. Дори самата ЕР например е създадена въз основа на партии, разделяни дотогава от остро политическо съперничество.

В близко бъдеще обаче според него не се очакват промени в парламентарните пасианси: „За повечето гласувания в Думата е необходимо обикновено мнозинство. ЕР разполага с такова, тъй че няма нужда твърде често да се примолва на либералдемократите и „Справедлива Русия“.

Затова пък перспективите на регионалния елит – губернаторите и кметовете, назначени главно по времето на Медведев, остават мъгляви: „Те не се справиха със задачата да мобилизират електората, авторитетът им е твърде нисък, не могат и прецизно да използват административния ресурс“. По думите на Туровски, ако Путин все тъй им поставя въпросната задача, „ще има ново прочистване на губернаторския корпус“.

Путин губи най-малко от залитането на ЕР, убеден е експертът. Дори получава по-голяма свобода на действията: като кандидат-президент е най-вероятно занапред да говори от надпартийни позиции, а пък ангажиментите му пред Медведев, който се провали, вече не са тъй определени. Сиреч превръщането на последния в нов министър-председател вече не изглежда предрешено.

Както твърди Михаил Делягин, който оглавява Института по проблемите на глобализацията, „масовото негодувание на хората в Русия сплаши организаторите на изборното преброяване и ги принуди да повишат степента на достоверност на официално обявяваните резултати“.

„Далеч преди вота бе ясно, че на „Единна Русия“ ще й бъде отнето конституционното мнозинство с цел това да се представи като доказателство за демократизация, но ще й бъде запазено обикновеното, за да осигурява приемането на всякакви неизвънредни решения“, посочва експертът.

Нарасналото представителство на компартията според него е било предсказуемо: „Държавата вероятно я хваща малко страх от нея – оттук иде и неочакваният резултат на „Справедлива Русия“, дето май я бяха отписали“.

От гледище на дългосрочната перспектива изборите не решават основния проблем на страната. Вотът например осигури „ясна легитимност на властта и управляващата партия“, посочи Александър Ципко, главен научен сътрудник в Института по икономика към Руската академия на науките.

Според аналитика изборите са казали истината и тя е, че повечето хора все пак ценят като нещо добро стабилността от епохата на Путин и гласуват за силите, допринесли за тази стабилност. Той нарича процентите, получени от ЕР, „честна победа“ и твърди, че административният ресурс не е бил използван кой знае колко в нейна полза, а срещу самата нея е била раздухана „същинска антитандемна психоза“.

Показателна е според него и фактическата победа на „Справедлива Русия“. Така обществото демонстрира, че му е необходима втора партия на властта, която да бъде конструктивна опозиция, докато се сдобие с подобен статут, заяви Ципко.

В рамките на днешната политическа система няма гаранции за дългосрочна стабилност, подчерта нашият събеседник. Проблемът според него е там, че „ЕР печели главно от гласовете на несретниците, стабилността произтича от поведението на бедната част от обществото“.

Самостоятелните хора, успели да се реализират – ето кой в общи линии не подкрепя властта. Те нямат доверие на ЕР: експертът е убеден, че тя или трябва да се промени отвътре, или да бъде заменена с друга партия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.