И Саудитска Арабия поиска ядрено оръжие

Правда.ру

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

Членове на кралската династия, управляваща Саудитска Арабия, заплашват пред цял свят да се сдобият със собствено ядрено оръжие. Влиятелният принц Турки ал Фейсал, оглавявал преди саудитските тайни служби, а по едно време посланик в ключова за Рияд държава – САЩ, заяви, че тази стъпка ще е отговор на иранската ядрена програма. Според високопоставения саудитец, световната общност не е успяла да я спре и затова кралството подготвя свой отговор срещу тази заплаха.

А днешният шеф на тайните служби на Саудитска Арабия принц Мукрин ибн Абдул Азиз специално предупреди Иран да не се меси в работите на страните от Персийския залив, за да не предизвика „ненужна никому война“.

Но саудитското обещание страната да се снабди със собствено ядрено оръжие не се дължи само на „иранската опасност“. Представители на кралската династия посочиха още един „враг“, който вече притежава средства за масово унищожаване, с което провокира подобни намерения и у други държави.

Заместник-министърът на вътрешните работи принц Турки ибн Мохамед например посочи, че страната му се обявява за Близък изток без оръжия за масово унищожаване, но Израел погребва тази идея със своя отказ да подпише Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Саудитска Арабия обаче подготвя конкретни стъпки за развитие на собствена ядрена програма. Рияд впрочем уверява, че засега тя ще има мирен характер. Както смята споменатият принц Турки ибн Мохамед, всяка държава има право да използва атомна енергия за мирни цели и Саудитска Арабия не е изключение.

Същевременно вече действащият в кралството Център за изследвания в сферата на атомната и възобновяемата енергия „Крал Абдула“ оповести, че първите търгове за строителство на ядрен реактор в Саудитска Арабия ще бъдат обявени още през 2012 г.

При това Рияд, както личи от грандиозните му замисли, има намерение да се нареди сред водещите ядрени сили в света. Амбициозната му програма предвижда до 2030 г. да бъдат изградени 16 атомни реактора. И саудитците намекват, че това може да стане отправна точка за създаването на собствено ядрено оръжие.

Това далеч не е първата закана от страна на Саудитска Арабия. Държавното ръководство например предупреди НАТО за подобна възможност още през юни т. г. По данни на британския вестник „Гардиън“, принц Турки ал Фейсал направил директно изявление в този дух на лична среща с представители на алианса: „Не можем да живеем в ситуация, при която Иран разполага с ядрено оръжие, а ние – не (…) За нас това ще е недопустимо и ще постъпим по същия начин“.

Засега впрочем ядрените технологии в Саудитска Арабия се развиват на ниво приказки и обещания. Кралството е ориентирано към добив на петрол и не разполага с необходимата производствена база. Дали при това положение изобщо има шанс Рияд да се сдобие със собствена „ядрена тояга“ и ако е така – кога точно?

Ясно е, че в обозримо бъдеще саудитците не могат да го постигнат със свои сили. Има обаче и други възможности. Ще припомним, че за ядрените амбиции на Рияд се говори вече от години. Още през 2003 г. например някои медии съобщиха, че ръководството на Саудитска Арабия успешно преговаряло с Пакистан, който уж склонил срещу евтин петрол да му съдейства в получаването на ядрени технологии.

По разбираеми причини това не бе потвърдено официално, но въпросите около „ядрените блянове“ на Рияд останаха отворени. Мнозина обърнаха внимание, че реакцията му бе твърде нервна, за да е предизвикана просто от вестникарска клюка: „Информацията, че кралството смята да купи ядрено оръжие, представлява злобна провокация и изцяло не отговаря на истината“.

Подобно изявление естествено не можеше да успокои Запада, разтревожен от изгледите ядреното оръжие да плъзне из планетата. По-късно британски вестници започнаха да цитират пакистански източници, според които Исламабад бил готов „при нужда“ да сътрудничи с Рияд в ядрената сфера. А някои от тях твърдяха, че купени уж от саудитците ядрени бойни глави били вече складирани в пакистанската военновъздушна база Камра и можело по всяко време да бъдат прехвърлени в кралството, за да ги монтират на ракетите на Негово величество.

При все че засега няма потвърждение за такава сделка, чуждестранните експерти не изключват напълно тя да е факт. Безспорно, в тази връзка може да се говори много за иранско-пакистанските противоречия в миналото, също и за старите връзки между Рияд и Исламабад. Допълнителен стимул за ядрена сделка между двете страни е видимо далеч не бляскавото финансово положение на Пакистан.

За момента всъщност говорим само за предположения и те съвсем не означават, че саудитците ще предприемат практически стъпки, за да получат ядрено оръжие. Първо, демонстрирайки ядрени амбиции, Саудитска Арабия за пореден път се опитва да изтъкне значението си в региона. Съответната антиизраелска риторика е насочена към арабската аудитория в други държави. И второ, друг основен момент е стремежът на саудитците да принудят западните си съюзници да решат иранския проблем.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.