Сърбите се топят

Сръбското население е намаляло с пет процента за девет години

Ройтерс

Пера Миланков буквално плаща на хората, за да останат и да имат деца в Нова Църня. Опитвайки се да намали спада в раждаемостта и масовото изселване от града, който се намира на сръбската северна граница, кметът предлага безплатни училищни автобуси и безплатни медицински прегледи за децата, както и по 200 евро за всяко новородено.

Безполезно. От 2002 г. населението в Нова Църня е намаляло с 20 процента или почти с 2 500 души, които са напуснали след затварянето на фабриките за захар и слънчогледово олио, производителя на етилов спирт и фабриките за месо и консерви. „Всичко се сгромоляса след 90-те години. Тъй като няма нови работни места, хората нямат причина да останат“, каза Миланков.

Това, което е обезпокоително за тази балканска държава, някога доминираща република в социалистическа Югославия, а сега обедняла и без излаз на море, е, че Нова Църня не е единственият град в това положение. Според резултатите от публикуваното миналия месец последно преброяване населението в Сърбия е намаляло с над 377 000 души или 5 процента от сръбското население, за последните девет години.

Статистиката показва също миграция на хората от селата към градовете, тъй като сърбите изоставят селския живот в търсене на работа. Това е доказателство и за броя на жертвите по време на десетилетие на война и изолация под управлението на покойния сръбски лидер Слободан Милошевич, както и за болезнения преход на страната след неговото сваляне от власт през 2000 г.

Стотици хиляди са били принудени да напуснат страната през 90-те години в търсене на по-добър живот, правейки избора да отгледат децата си в чужбина. Тези, които са останали, често са прекалено бедни, за да имат големи семейства.
„В Сърбия хората все повече употребяват Бенседин (медикамент срещу тревожност), и имат все по-малко и по-малко бебета“, написа в коментара си в сръбския в. „Блиц“ Зоран Лукович.

Правителството нарече резултатите „притеснителни и обезпокоителни“.
„Държавата трябва да реагира с активна политика по отношение на населението“, заяви сръбският министър на труда и социалната политика Расим Ляич.

От 157 общини като Нова Църня, само 22 регистрираха ръст на населението.
От 23 града, само три – столицата Белград, Нови Сад на север и Нови Пазар – търговски център на югозапад, регистрират по-голямо население в сравнение с 2002 г.

„Цял пояс от общини от североизток край границата с Румъния и Унгария до югоизток край границата с България и Македония имат отрицателен прираст“, заяви Снежана Лапчевич, ръководител на Сръбския държавен орган за преброяването.

Около 700 000 души са напуснали Сърбия през 90-те години, когато Югославия се разпадна след конфликтите с Хърватия, Босна и Херцеговина и накрая с Косово. Повечето от тях са били млади хора. В търсене на работа, те са се установили в Западна Европа, Канада и Съединените щати, за да създадат семейства.

Тези, които са останали, са изправени пред официално ниво на безработицата от 22 процента и средна заплата от 380 евро на месец. Преходът към пазарна икономика доведе до затварянето на някога субсидираните фабрики, а много работници бяха освободени.

Тенденцията за малки семейства доведе до средната възраст от 42 години.
„Ключовият проблем в Източна Сърбия е, че повечето хора са преминали своята репродуктивна възраст“, заяви Драган Вукмирович, ръководител на сръбския държавен статистически институт. „Притеснен съм. Броят на напълно обезлюдените селища се увеличава“.

Демократите, които отхвърлиха режима на Милошевич, казват, че са предприели инфраструктурни и инвестиционни проекти, за да стимулират развитието на селските райони и да попречат на миграцията на хората.

Критиците обаче казват, че усилията в най-добрия случай са с временен ефект.
В община Ягодина в Централна Сърбия невероятният кмет Драган „Палма“ Маркович организира партита за намиране на спътник в живота, както и петдневна почивка в Гърция за ергените и за неомъжените жени на възраст над 38 години. Ягодина има с 301 човека повече в сравнение с 2002 г., но това е изключение.

В южната община Търговище, ергените се събраха през 2006 г., за да си търсят жени от бившия Съветски съюз. „Ние наистина искахме да се оженим, но никое момиче не иска да живее по средата на нищото, така че сега планирам да замина“, заяви 47-годишният техник, който се представи като Драган.

По времето на Югославия град Търговище е получавал субсидии от държавата, тъй като се е водел за изостанал район. Оттогава обаче местният бизнес, включително и фабриката за обувки и заводът за пакетирани храни, преустановиха дейността си, оставяйки стотици безработни след себе си.

„Ние загубихме около 1200 души за девет години. Общият брой на населението на общината се сви от 14 400 души през 1961 г. на 5 200 сега“, заяви заместник кмета на Търговище Драган Кръстич. Кръстич посочи, че от 70-те пакета памперси и продукти за бебета, които местната власт е трябвало да раздаде на новородени бебета през годината, са останали 47, които все още не са използвани.

„Да имаш бебе си е лукс“, каза Снежана Остоич, сервитьорка в югозападния град Чачак. „Памперсите, бебешката храна, дрехите са скъпи. Затова жените са обезсърчени да имат бебета, защото те биват уволнени веднага щом забременеят, така че защо да се занимаваме въобще?“.

В Нова Църня 59-годишната Мария Грубанов каза, че на сватба е ходила за последно преди година. „Беше на най-добрия приятел на сина ми. Той се ожени и веднага след това заминаха за Австралия“, заяви тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.