Дянков пак каза, че след 5 години ще надминем гърците…

„След пет години българските пенсионери ще получават повече от гръцките пенсионери”, каза отново вицепремиерът Дянков, този път по БНТ, обяснявайки какви отличници сме във фискалната политика. Преди месец той също каза, че след 5 години България ще надмине Гърция по доходи.

Отново възниква въпрос – вярва ли си Дянков или само пуска въдички за наивници?

Реалното състояние в момента е такова, че една скромна гръцка пенсия от 800-900 евро трябва да бъде намалена наполовина, което може и да стане. Но една скромна българска пенсия от 100 евро трябва да бъде увеличена 5-6 пъти за 5 години, за да надмине гръцките пенсии.

Е, това няма как да стане. Не могат да го постигнат ни социалистите, популистите, утопистите и др. -исти. Това е проста икономическа логика. Как ще се увеличат доходите в България 5 пъти, а в Гърция ще намалеят наполовина, за да се осъществи химерата на Дянков?

Нека, ако може някой икономист да обясни. С какъв процент инфлация става това петкратно увеличение на доходи, с какъв икономически ръст?

Приказките на Дянков са популизъм – обещава неща, които са неизпълними, но залъгват народа. Няма друго обяснение. Освен финансовият министър да не може да смята.

Иначе Дянков е прав като казва, че има нереформирани сектори. И сред тях плахо спомена „сигурността”. Тоест МВР. А там другото вице – Цветанов – не дава да се пипне.

Трети път тази година Дянков дава на МВР допълнителни пари, над бюджета, последно 5 млн. лева. При положение, че бюджетът на МВР за тази година беше увеличен с 5%, докато на всички останали бяха съкратени. За да има за подслушване и за отхранване на некадърници на високи заплати.

Най-нереформираният сектор, освен МВР, май е самото правителство…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.