Гърция се изправя пред „тройката“

Експерти на „тройката“ от днес са в Атина, за да обсъдят с гръцкото правителство прилагането на втория заем, предоставен на Гърция за излизане от дълговата криза.

„Тройката“ е съставена от Матиас Морс (представител на еврозоната), Клаус Мазух (представител на Европейската централна банка) и Пол Томсън (представител на МВФ), за да инспектират програмата за оздравяване на гръцката икономика, която навлиза в решаваща фаза.

Новият кръг преговори с „тройката“, който се очаква да приключи в началото на януари, е продиктуван от необходимостта за подписване на ново споразумение с кредиторите по втория заем за страната, одобрен на срещата на върха на лидерите от еврозоната в края на октомври.
Очаква се експертите на трите институции да настояват за нови съкращения на бюджетните разходи. А това предполага допълнителни мерки за икономии в размер на 7 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

По-специално кредиторите смятат да поискат да бъдат съкратени 13-та и 14-та заплата, надбавките за отпуски, и да бъдат отменени увеличенията на доходите, предвидени в Националния колективен трудов договор от юли догодина. Испекторите вероятно ще поставят и въпроса за по-нататъшно намаляване на трудовите разходи в частния сектор.

Искането на кредиторите е да бъде изготвен новият договор по втория заем за финансирането на Гърция с още 130 млрд. евро. Предвижда се договорът да бъде съпроводен с меморандум, който ще включва евентуални допълнителни мерки за икономии.

В дневния ред на преговорите с „тройката“ са включени изисквания за съкращаване на разходите за 2013 г. и 2014 г. Те са формулирани в петата оценка на „тройката“ за гръцката икономика и в актуализирания меморандум, подписан с нея на 31 октомври.

В документите, разпространени от Европейската комисия, се препоръчва Атина да преразгледа своите програми за държавните разходи. Става дума за съкращения на заплати и пенсии, на разходи за отбрана, за преструктуриране на държавната администрация и местно самоуправление, за орязване на разходите за здравеопазване.

Кабинетът в Атина се споразумя с „тройката“ да изпълни тези искания, като изрази готовност догодина при нужда да вземе допълнителни мерки, за да реализира исканите от него бюджетни цели.

Синдикатите са категорично против бюджетните съкращения и отказват всякакъв дебат да се отмени предвиденото в колективния трудов договор увеличение на доходите от юли догодина.

В същото време Атина от днес започва и нови консултации за участие на частните кредитори в програмата за размяна на гръцки държавни облигации с надеждата, че те ще са успешни. Въпросните консултации се отнасят до намаляване с 50 процента на номиналната стойност на държаните от банките гръцки ценни книжа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.