Неспокойната Русия

в. Газета виборча

Адам Михник. Снимка: епознан

Не е задължително да си привърженик на политиката на Путин, за да те вълнуват резултатите от изминалите избори в Русия. Стереотипите, върху които се изгражда имиджът на Русия, се разклатиха: Путин престана да бъде всемогъщ, за което ясно свидетелства отслабването на подкрепата от страна на избирателите към партия „Единна Русия”.

Путин, разбира се, остава силен, но не и всемогъщ. И това е добрата новина.

Но има и лоша: критиците на Путин прехвърлят подкрепата си на представители с опасна за Русия и света политическа ориентация.

Броят на комунистите в парламента се увеличава, те усърдно работят за връщане политиката на Сталин; укрепват великоруските шовинисти, които мечтаят за пресъздаването на строгата диктатура и на империята, издигаща се над другите народи.

Техният успех може да доведе до това в бъдеще Путин да липсва на много от нас, както в момента ни липсват Горбачов или Елцин.

Маркиз де Кюстин (Astolphe de Custine), който е изучавал Царска Русия през XIX век, е написал, че е възможно единственият идеал в тази страна да е самият цар Николай. Когато един руски журналист от Петербург ме убеждаваше, че Путин е западно настроен, аз искрено се разсмях. Но като сравнявам езика на Путин с риториката и политическите проекти на Зюганов, Жириновски и Рогозин, все по-често си мисля, че в това определение има доза истина.

В Русия са възможни промени: промени към по-лошо.

99 процента от гласовете, дадени за партията на Путин в Чечения, потвърждават подозренията за фалшифицирането на изборите. За това свидетелстват и изявленията на Михаил Горбачов, който обикновено се въздържа от подобен тип изказвания. Масовите протести срещу фалшифицирането на изборите показват, че в Русия са възможни и промени към по-добро.

Страхът на управляващите в Кремъл се вижда с просто око. Това е страх от бунтуващата се Русия, на която са омръзнали корупцията, шуробаджанащината и лицемерието на Путин и хората около него. Наглостта и манията за величие на властта са наказани. Именно страхът е продиктувал арестите на опозиционерите и слагането на медиен „намордник”.Така властта демонстрира страха си пред обществото.

Ще успеят ли властите да се обединят, за да проведат ефективна президентска кампания? Все още е рано да се правят такива прогнози.

Именно заради това трябва сериозно да се замислим за Русия днес и утре, а не да гледаме през призмата на русофобските стереотипи, породени от натрапчивите им идеи.

Още повече, че за тези, които я наблюдават, Русия няма да стане спокойна и скучна страна.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.