В Русия първо са думите, после действията

в. Вашингтон пост

Поредният протест срещу Путин. Снимка: нл-блог

Първо го чувате. Ново чувство на недоволство и ярост назрява в Русия, а признаците за него се откриват в самия език. Зли и сатирични думички и фрази се появиха в блоговете, след това в ежедневните разговори, после в радио беседите – докато те не се изляха по улиците във вид на протести, които рязко разрушиха дългото руско заклинание за апатия. Новоизкован речник изкара хората, а най-забележимите примери ще бъдат отбелязани тази седмица от жури, което ще избира “Дума, израз и изречение на годината”.

Но ако съществува и една дума, която да изпъква ден след ден по начина, по който хората се изразяват, ругаят и съчиняват язвителна сатира срещу руските власти, тя е стара, но с ново значение. И тази дума е „достали“ – писна ми от тях.

Беше време, когато на руснаците не можеше да им писва, каквото и да им беше подготвила съдбата. Проблемът беше в самата съдба: тя не поощряваше идеята, че някой може да направи нещо.

Преди 20 години, когато руснаците наблюдаваха как Съветският съюз се разпада около тях и как околният свят потъва в бедност и безпорядък, обратът, за който ставаше въпрос във всеки разговор, беше “какъв кошмар!”. Онзи, който се жалваше от убийство, от прическата си, от катаджията или от нарастващата престъпност, щеше да чува съчувствената дума ”кошмар” от околните. Но какво може да се направи?

Неотдавна най-популярният отговор беше – “въобще”, което като цяло означава “изобщо”, но се приближи до английското значение – “ти май се шегуваш”.

Но сега чашата на търпението преля. От пасивно бездействие по време на нарастващия кошмар около тях, руснаците изпаднаха в неверие след сблъсъка с невижданите досега досега всеобхватна корупция, наглост, простотия и казаха – стига! Стига толкова! А когато на хората им омръзне, това означава, че повече няма да търпят.

“Това характеризира времето и епохата в Русия, смята Олга Северская, професор и водещ на радиопредаване за руския език. Това е показател, че сте стигнали границата, казва тя. Вие се вбесявате от всичко и не можете да направите нищо. Но дали ще действате или не, зависи само от вас“.

На хилядите, които в събота протестираха срещу предварително решени избори и режима на министър-председателя Владимир Путин, им дойде до гуша. Те заявяват, че ще излязат на улицата и през тези и идните почивни дни. И обещават, че повече няма да търпят. Путин е сигурен, че ще търпят.

В съветско време основното значение на думата “достали“ беше да се сдобиеш с „нещо, което трудно се доставя“. Сега значението се е променило и означава, че някой или нещо не ти харесва или вече си се преситил.

Сегашното чувство започна да се проявява през последните десет години, време на изобилие, но и на растящ авторитаризъм, който руснаците, изглежда, понасяха. През последната година думата стана повсеместна, започнаха да я употребяват даже в рекламите. В ретроспективен план тя стана олицетворение на неудовлетворение, което изведнъж стана явно.

Заради това, че е по-стара, думата не попадна в списъка за конкурса “Дума на годината”. Вместо това 12-членното жури, избрано от Центъра за креативно развитие на руския език при СПГУ (Университета в Санкт Петербург – бел. ред.), отбеляза думата, която е наименование на един от най-известните руски блогове – РосПил.

“РосПил” е игра на думи – от пилить (режа), понеже се смята, че руските чиновници си режат парче от всеки договор. Името е измислено от Алексей Навални, борец срещу корупцията, неотдавна осъден на 15 дни затвор заради участието си в протестите в началото на седмицата.

Навални има дарба за звучни думи. По мнението на журито той е автор и на “Израз на годината”: “партия на мошениците и крадците”. Става дума за управляващата партия “Единна Русия”, основана от Путин.

Михаил Епщайн, руски професор в университета Емори в Атланта, организира оценяването. В състава на журито влязоха филолози, писатели и дейци на културата, сред които и Северская. Въпреки че политически оцветените резултати трябваше да бъдат публикувани в събота, по думите му, изборът е бил направен през ноември преди парламентарните избори на 4 декември. (Също така има и фраза на годината – “Нашата лудница гласува за Путин”)

”Това вече влезе в съзнанието на хората”, заяви той в телефонно интервю от Великобритания. Списъкът с думи предсказа земетресение, което трябваше да започне.

“Властите губят лингвистичната инициатива”, смята той. Това се случва за първи път от времето на съветския лидер Леонид Брежнев, когато интелектуалците говореха само в своите кухни. ”Винаги, когато съществува силен пропаганден натиск върху езика отгоре, руснаците превръщат това в пародия. Разликата сега е, че са малко тези, които се притесняват да изкажат пародията си публично.

И може би те сега са готови за действие.

Някои от останалите участници на вече петия конкурс “Дума на годината” са “туитър”, “фейсбук” и “ уикилийкс”. Публикация в Twitter се русифицира като “да туитна”. Може ли това да бъде наречено лингвистично пиратство?

“Руският език предпочита да краде, отколкото сам да измисля, а след това да асимилира“, смята Епщайн. „Това не ми харесва, но признавам, че е така“. Според Епщайн, ако съдиите се бяха срещнали през декември, а не през ноември, в списъка е можело да има и други номинирани.

Между тях щеше да е и думата “въртележка”, която се отнася към системата на това гласуване, при което претъпкани автобуси с млади привърженици на “Единна Русия” пътуват от избирателна секция на избирателна секция и гласуват във всяка. Именно това вдъхнови появяването на друг кандидат в списъка – бяла лента. Това е новата емблема на руския протест.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.