Какво предсказа Малкият Нострадамус за 2012 г.?

След успеха на книгата „FaceБуки“ от октомври миналата година, Любен Дилов – син предлага на своите почитатели втора част на книгата, „FaceБуки. Дневникът на малкия Нострадамус“ (ИК „Ентусиаст“), пълна с остроумни постинги и забавни пророчества от социалната мрежа, адресирани за 2012 г.

„След излизането на първата книга получих толкова много предложения за ежедневни смешки и вицове, че отдавна престанах да следя кой и как ги изпраща. Публичната ми страница в социалната мрежа заживя собствен живот, или по-скоро живота на близо 40 хиляди нейни посетители. Твърде често се чувствам просто един от тях. Нито повече, нито по-малко. Ето защо в тази втора книжка претендирам единствено за оригиналност на интерпретациите. На всеки, разпознал себе си във всекидневните постинги, поднасям уверенията си, че съвпадението никак не е случайно. И, разбира се, горещи благодарности за ежедневната подкрепа“, пише Любен Дилов.

Изданието излиза в познатото за читателите оформление и книжно тяло, но в друга цветова тоналност. И този път на корицата е Любен Дилов-син, но в ролята на малкия Нострадамус – разкъсал оковите на посредствеността, въоръжен с кристална топка, радиестезично махало, нахлузил няколко чифта старинни очила със стърчащи лупи, готов за забавни пророчества.

Изображението е част от колажите с Дилов като малкия Нострадамус, поместени в книгата. Те са дело на световноизвестния български художник за игрално кино Владимир Тодоров, работил по касовите кинопродукции „Хари Потър“, „Хрониките на Нарния“, „Стюарт Литъл“, „Джуманджи“ и „Фермата на Макдоналд“. През последните години участва в проекти на Робърт Земекис, като „Коледни приказки“ с Джим Кери, „Беулф“ с Антъни Хопкинс и Анджелина Джоли и „Полярен експрес“ с Том Хенкс.

В публичната страница на Любен Дилов-син в социалната мрежа близо 40 хиляди посетители ежедневно изпращат своите предложения до автора за нов „облак смехеоритен дъжд“. Така дългоочакваното продължение на „FaceБуки“ е вече факт. Единственото, за което Любен Дилов-син претендира във втора книга, е за оригиналност на интерпретациите. Самоиронията, включително в стила на диловизмите, е правилната посока към откриването на самия себе си, към осмисляне на себеуважението ни като част от галактиката и, в крайна сметка, към доброто настроение – всекидневно нужното ни пророчество, без което не можем.

Подобно на празнична кутия с пъстри бонбони, книгата предлага по една доза истински хумор за всеки ден от новата 2012 година. Темите на отделните постинги са разнообразни – от международна политика и световни конспирации, през всекидневни български абсурди и парадокси, до различно преразказани вицове и личностни битовизми, понякога дори умерено вулгарни. С почти гадателска прецизност и трубадурско вдъхновение, Дилов съчетава исторически дати и събития, герои и сюжети от литературата с актуални теми и лица от местната и глобалната он- и офлайн действителност. И всичко това поднесено с огромна доза неподправен смях.

Според автора повечето постинги от миналата година, събрани в първия том на сборника „FaceБуки“, са валидни и за тази, но може би точно в късата памет се крие тайната на предсказанията на малкия Нострадамус. „Това е един герой, който ми хрумна. В мрежата съществува един единствен виц за малкия Нострадамус на всички езици и той е следният: Прибира се малкият Нострадамус в къщи и пита майка си, която вече е крайно изнервена от Средновековието: „Какво ще има за вечеря?“, а тя му отговаря „Ти ли не знаеш, гад мръсна, какво ще има за вечеря“.  Хрумна ми, че малкият пророк е много добра формула, в която никой не вярва. Стара формула“, споделя за второто издание Любен Дилов-син.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.