„Доверете ни се“, призовава света Китайската комунистическа партия

ДПА

„Нека светът разбере мощта на Китай“ – пародийна реклама, дело на агенция в Гуанджоу. Снимка: данвей

„Доверете ни се“ е скритото послание на управляващата Китайска комунистическа партия към 1,3 милиардния китайски народ и света. Шестдесет и две години след създаването на Китайската народна република партията иска да си придаде вид пред света, че упражнява отговорно своята икономическа и политическа власт и че е готова да си сътрудничи с другите големи икономики, за да им помогне да преодолеят световната финансова криза.

У дома „сделката“ между партията и китайския народ е тя да продължи курса на икономическо развитие, като същевременно преразпределя облагите и сред по-бедните райони във вътрешността на страната. В замяна на това китайците трябва да й позволят да отложи важните политически реформи за неопределен период от време.

На икономическия фронт растежът се очаква да се свие незначително до 8,5 процента тази година – от 9,2 процента за миналата. Според някои анализатори успокояването на пазарите на недвижими имоти може дори да го редуцира до 8 процента през първото тримесечие на 2012 г.

Правителството се опитва да стимулира местното потребление и да освободи преработващата промишленост от зависимостта й от износа, но много западни политици са загрижени от бавните темпове и несигурната посока на последните икономически мерки.

Китайската централна банка обяви намаляване на минималните задължителни резерви на търговските банки от 1 декември. Този неин ход бе направен в съзвучие с координираните действия на шест централни банки и даде повод за предположения, че Китай се опитва да изпълнява своите задължения в пребалансирането на световната икономика.

Въпреки това още същия ден постоянният посланик на САЩ в Световната търговска организация Майкъл Пънки заяви, че Китай, изглежда, иска да засили още повече държавния контрол върху икономиката на страната, „прегръщайки все по-силно с всяка изминала година държавния капитализъм“.

„Това е тревожно развитие на нещата и затова Съединените щати призовават китайското правителство да преосмисли пътя, по който е поело“, заяви Пънки в своята реч в Женева. Тези негови критики бяха отправени няколко седмици след острите коментари на американския президент Барак Обама и на държавния секретар Хилари Клинтън. Въпреки че според някои анализатори по-твърдата реторика в последно време е част от предизборната кампания на администрацията на Обама, има признаци за истински разрив между двете страни.

Конфликтът на интереси между вътрешното и световното потребление принудиха китайското правителство да предприеме деликатна мярка за балансиране между двете. То иска да се облагодетелства от световната икономика, но същевременно настоява за строги регулации, защита на основните сектори и поддържане на социална стабилност с ръководната роля на Комунистическата партия.

Стабилността е най-важният правителствен приоритет. Тя се налага с драконови, а понякога и с брутални методи за потискане на несъгласните, което е в конфликт със западните ценности.

Водената през тази година политика на репресии срещу дисидентите се очаква да продължи с оглед на това, че за Китай предстои много важна година. През 2012 управляващите се надяват да осъществят поредното „плавно предаване“ на властта, този път от Ху Цзинтао и по-възрастните лидери в ръцете на по-млади ръководители, които изглеждат също толкова бюрократични и също толкова неохотни за демократични промени.

Множество активисти в Китай изчезнаха за дни или месеци от февруари насам, когато се появиха призивите в интернет за „жасминови“ събирания, подобни на протестите от Арабската пролет, за да се отправят искания за демократична промяна. Някои от тях бяха осъдени на затвор, други бяха заплашвани, измъчвани и накрая принудени да замълчат.

Сред тях бе и популярният художник Ай Вейвей, който беше арестуван през април на летището в Пекин. Той беше държан 81 дни в затвора и беше пуснат под гаранция в очакване да му бъдат повдигнати обвинения за неплатени данъци. „Мисля, че те се възползваха от „жасминовите“ протести“, заяви Ай неотдавна за ДПА. „Мисля, че те се страхуват и затова действат по този начин.“

В отговор на призивите за протести правителството „засили ограниченията върху информацията в интернет и достъпа до комуникационни услуги, излъчваше проправителствена пропаганда по местните медии, ограничи свободата за действие на чуждестранните журналисти и арестува безпричинно дисиденти“, заяви през ноември в свой доклад пред Конгреса правителствената Американско-китайската комисия по въпросите на икономиката и сигурността.

Китай вече похарчи сумата от 83,5 милиарда долара за вътрешна сигурност през 2010 г. – малко повече от разходите за армията, се казва още в доклада. Рязкото увеличение на военните разходи, както и плановете на Китай да модернизира въоръжените си сили с нова техника като самолетоносачи, противоспътникови ракети и самолети със „стелт“ технология, предизвикаха учудване у Запада и азиатските съседи на страната.

Народосвободителна армия номинално е подчинена на президента на страната и лидер на партията Ху Цзинтао. Вицепрезидентът Си Цзинпин се очаква да го замени и на трите заемани от него поста, като първо това ще се случи в ръководството на партията в края на 2012 г.

Си Цзинпин и вицепремиерът Ли Къцян, който се подготвя да замени премиера Вън Цзябао, увеличиха своето влияние, откакто през 2007 г. се издигнаха до членове на всемогъщия деветчленен Постоянен комитет на Политбюро на партията.

От управлението на Си Цзипин не се очакват никакви съществени промени в политиката, което означава, че през следващото десетилетие Китай може да продължи да носи както надежди, така и разочарования на останалата част от света.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.