Русия – системата на режима се пропуква

в. Независимая газета

Протестният митинг в Москва. Снимка: новая газета

Системата за държавно управление, създадена през последното десетилетие от Владимир Путин, се пропука. Екзит-пол анкетите наистина предричаха, че „Единна Русия“ ще изгуби 10-15 на сто от гласовете, спечелени през 2007 г. (както и стана). Никой обаче не предполагаше изблик на недоволство сред избирателите, което да прелее на улицата.

Защото фалшификациите не надхвърляха обичайните 5 до 8 процента, както смята Лев Гудков – директор на центъра „Левада“. Напротив, и руските, и западните кремлинолози (с изключение на сенатора републиканец от САЩ Джон Маккейн, патологично неприемащ Русия) изтъкнаха, че във федерацията няма почва за Арабска пролет.

Събитията из московските улици и площади обаче твърде напомнят поне външно началния етап от скорошните народни протести в Тунис и Египет. Същите интернет технологии, чрез които може да организираш флашмоб и за броени часове да събереш хиляди хора. Заснети с мобилни телефони (незнайно как и от кого) видеофилми с фалшификации и добавяне на нередовни бюлетини мигом бяха масово тиражирани и подгряваха протестните настроения.

Нещо повече, американската телевизия „Фокс нюз“ илюстрира информациите за руските протести с репортажи от разпръсване на демонстрации в Гърция, в които вмъкна интервюта с московски демонстранти. После това бе разпространено из Интернет.

Също като по време на арабските революции след тези информации се излъчваха изявления на западни политици, осъждащи изборните нарушения (реални и мними) и действията на властите с цел да предотвратят неразрешени митинги. Същевременно световният печат съзнателно премълчаваше позитивните оценки, включително тези на западни политици – примерно изявлението на външния министър на Израел Авигдор Либерман, позовал се на израелски наблюдатели.

Естествено думите на говорителя на Държавния департамент Марк Тоунър, че американските програми за Русия „целят подкрепа за по-прозрачен, по-свободен и честен изборен процес“, до голяма степен слагат ред в нещата. Ще припомним, че миналата седмица Марк Тоунър вече обеща подкрепа на руските демонстранти. А неотдавна заяви на поредния брифинг, че САЩ смятат да увеличат финансовата помощ за неправителствените организации, действащи в Русия, с оглед подготовка за президентските избори през март 2012 г.

Ясно е, че американците няма да кротнат и се канят да доведат нещата докрай – да не допуснат Путин и неговите привърженици до властовото кормило. Ненапразно американски сенатори предлагат вече санкции срещу високопоставени служители от руското външно министерство. Лесно е да си представим по-нататъшните действия на САЩ.

Кой обаче излезе на улиците у нас? Както посочи германският в. „Билд“ – добре образовани младежи и хора от растящата средна класа, разочаровани от Путин и политическата стагнация. То се знае, от ситуацията се възползва и традиционният протестен потенциал в лицето на извънпарламентарната опозиция, а в редица случаи и хора от парламентарната – представители на компартията и на „Справедлива Русия“.

Детонатор на протестните нагласи безспорно бе ловката размяна на ролите между Путин и действащия стопанин на Кремъл, Медведев. Мнозина решиха, че това е фарс, просто измама на избирателите. Аналитиците на германския вестник с право посочват, че е имало и страх от перспективата властовият тандем да управлява още над 12 години. Икономическите последици от протестите срещу изборния резултат са налице: рублата пада, фондовите индекси също, а чуждестранните инвеститори се въздържат да правят бизнес в Русия и изтеглят своите капитали.

Днес страната вече има нужда от друг президент или, ако щете, от друг Путин. В рекламата на една бизнестелевизия, публикувана неотдавна в солидното германско икономическо списание „Виртшафтсвохе“, видяхме как полуголият Путин се перчи, възседнал кон, всред диви планини. Надписът гласеше: „Извинявай, Холивуд, ние си имаме свой Рамбо“.

Епохата на Рамбо в Русия май е отминала. Онова, което бе оправдано по време на фактическата гражданска война в Северен Кавказ, днес не дава резултат. Страната вече не може да бъде управлявана с волеви решения. Защото по данни на ОИСР разликата в доходите на най-богатите и най-бедните жители на Русия днес е 16-кратна, както и в САЩ. А всичко наприказвано и от министри, и от самия Путин, че доходите на хората нараствали, невинаги издържа истинска проверка – апетитите на държавните монополи и провокираната от тях инфлация тутакси изяждат въпросните добавки.

Ясно е, че системата за управление на страната, твърде удобна за президента и правителството, трябва да се променя. И това не може да стане без парламентарен плурализъм. Необходимо е в Думата да бъдат представени онези, които сметнаха за нужно да изнесат на улицата днешните разногласия.

Властите явно закъсняха да намалят прага за влизане на партиите в Думата. Трябваше да го сторят преди изборите. А също и да опростят системата за регистриране на партии. Защото в условията, които се формират, опитът да се гарантира на властимащите комфортно съществуване чрез удължени мандати на парламента и държавния глава най-вероятно няма да постигне целта си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.