На живо: Путин се подигра с протестите, оплака Кадафи и атакува САЩ

Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Владимир Путин отговаря в четвъртък на въпроси на руските граждани в рамките на „Пряка линия”, излъчвана по държавните телевизии, която се проведе за десети път. Премиерът подобри рекорда по продължителност на директното общуване с гражданите, което продължи 4 часа и 30 минути. Руският премиер отговори на 80 въпроса. Путин обеща, че „Пряката линия” ще продължи и в бъдеще. Руският министър-председател отговори на въпроси за изборите и протестите след оповестяването на резултатите от гласуването за Държавна дума.

Относно резултатите от парламентарните избори в страната, които бяха в полза на управляващата партия на Путин „Единна Русия“, но предизвикаха невиждани протести в цялата страна, министър-председателят коментира, че „отразяват реалното разположение на силите в страната“. Изборите на 4 декември бяха спечелени от „Единна Русия“ с малко под 50 на сто от гласовете.

Според Путин, няма нищо чудно, че партията е изгубила част от позициите си в предишния парламент, където имаше конституционно мнозинство. Федерацията „мина през много труден кризисен период“, „мнозина изгубиха работата си“ и „затова опозицията естествено далеч по-лесно отпреди набира в редиците си хора, недоволни от днешното положение“, заяви премиерът. „Но все пак това, че „Единна Русия“ запази водещите си позиции, е много добър показател“, добави партийният лидер.

Путин предложи на руската ЦИК да монтира уеб камери във всички избирателни секции по време на президентските избори през март догодина, в които ще участва като кандидат за висшия пост. „Имаме 90 хил. такива секции. Нека страната вижда какво става край всяка конкретна урна. Опозицията трябва да получи възможност да контролира в пълен обем онова, което става в избирателните секции и това е напълно възможно да стане чрез уеб камери“, заяви той.

Що се отнася до протестите на опозицията, която твърди, че изборните резултати са фалшифицирани, Путин каза, че „е доволен от факта, че активни младежи вземат участие в митинги, за да изразят своята позиция“. „Ако това е резултат от путинския режим, това е добре, мен това ме радва“, заяви той. Освен това Путин заяви, че „цветните революции“ са създадена в чужбина схема за дестабилизиране на обществото.

„Това е отработена схема. Мисля, че не е създадена от само себе си. Спомняме си „оранжевата революция“ в Украйна. Между другото някои наши опозиционни лидери бяха в Украйна, където работеха официално като съветници на тогавашния президент Виктор Юшченко. Те по естествен път привнасят тези методи и на руска почва“, каза Путин. Той подчерта, че Русия няма да позволи да бъде въвлечена в схема за дестабилизиране на обществото.

„Протести може да има, но само в рамките на закона. Несъгласие с това, което прави властта, също, защото властта далеч невинаги се държи правилно и отговаря на предизвикателствата на времето. Често хората се сблъскват с несправедливост и на това също трябва да бъде реагирано. Но няма да позволим да бъдем въвлечени в схеми за дестабилизиране на обществото“, каза той.

Премиерът заяви и че първоначално е взел белите лентички, които участниците в протестите са превърнали в свой символ, за контрацептиви. „Когато ги видях по телевизията, че някои хора се бяха закичили на гърдите с бели лентички, реших, че те пропагандират борбата със СПИН – обясни той. – Няма лошо, нека се борят за здравословен живот“.

Владимир Путин потвърди днес, че възнамерява да назначи Дмитрий Медведев за премиер след президентските избори през март догодина, които очаква да спечели, предаде Ройтерс. „Единна Русия“ има мнозинство след парламентарните избори на 4 декември, на които президентът Медведев оглавяваше партийната листа“, каза руският премиер в излъчвания в пряк ефир негов диалог с руските граждани.

„Това е безусловна победа, макар и със загуби. Смятам, че Дмитрий Анатолиевич (Медведев) може да сформира правителство и да работи ефективно“, допълни той. Смятаният за най-силния човек в Русия каза, че основният му съперник на президентските избори през 2012 г. е… той самият. Предизборната кампания „е труден период за страната и за всеки кандидат. Трябва да бъдеш точен и разбираем за хората“, допълни Путин. „Опитът от предишната ми работа подсказва, че ще успея да го постигна“ в тази предизборна кампания, каза още той.

Путин даде да се разбере, че не смята за необходимо да участва в дебати с опозицията. „Опозицията обещава, че ще направи това или онова. Но дали наистина ще го направи? За момента не съм видял ефективна работа от страна на опозицията, включително от тези, които бяха на власт в продължение на години“, допълни премиерът. „Това няма да са дискусии на равен с равен“, каза още Путин. Той никога не е участвал в предизборни дебати, за което често е упрекван от противниците си.

Премиерът каза също, че ще напусне властта в момента, в който усети, че няма вече подкрепата на народа. „Мога да ви уверя, че щом усетя липсата на такава подкрепа, няма да остана и ден повече на власт“, посочи Путин. Той обаче добави, че в едно демократично общество не интернет или улицата определят дали тази подкрепа я има или не, а единствено изборните резултати.

Враждебно настроени към Русия сили на Запад, които ме сравняват с Кадафи, се стремят да изтласкат федерацията от световната арена. Това заяви Путин. „Чух тези изказвания. Всъщност там не се говори за мен. Говори се за Русия – някои искат да отместят Русия, за да не им се пречка, да не им пречи да господстват над земното кълбо“, коментира Путин. „Все още има страх от нашия ядрен потенциал, затова (Русия) е толкова силен дразнител. Освен това водим независима външна политика. Което естествено пречи някому“, добави руският премиер и подчерта, че на Запад Русия има „повече приятели, отколкото врагове“.

По повод думите на Джон Маккейн, който го сравни с Муамар Кадафи, руският министър-председател припомни, че Маккейн е бил пленник във Виетнам „и е лежал не просто в затвора, а в яма, и е лежал няколко години“. „На всеки ще му се разхлопа дъската – затова няма нищо особено тук“, констатира Путин. „Според мен, ръцете му са доста оцапани с кръвта на мирни граждани и много му харесва. Той не може да живее без тези ужасни сцени, като разправата с Кадафи“, предположи руският държавник.

Според него американските специални части са замесени в убийството на Муамар Кадафи. „На целия свят бе показано как убиват Кадафи, целият беше в кръв. Какво е това, това ли е демокрация? И кой направи това?Безпилотни летателни апарати, по-специално американски, атакуваха колоната на Кадафи, а после, чрез специалните сили, които не би трябвало да са там, извикаха по радиото така наречената опозиция и бойците, които го ликвидираха без съд и следствие“, заяви Путин. Говорителят на Пентагона Джон Кърби веднага определи като „смешни“ обвиненията срещу САЩ, предаде АФП.

Путин заяви, че САЩ се стремят да господстват над останалите страни и че светът е уморен да приема заповеди от Вашингтон, предаде Ройтерс. „Понякога ми се струва, че Америка не се нуждае от съюзници, а от васали“, посочи той. Русия би искала да бъде съюзник на САЩ, но „хората се умориха от диктата на една държава“, допълни той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.