Обама срещу републиканците: изтощителна война за пари

Барак Обама произнася пред Конгреса словото си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Люта битка за пари, изразявани с 14-цифрени числа, се разгоря между президента Барак Обама и републиканското мнозинство в Камарата на представителите през 2011 г. Тази битка, засега без победител, ще определи резултатите от президентските и парламентарните избори на 6 ноември 2012 г., когато ще бъдат избрани президент, всичките 435 депутати в Камарата на представителите и 33 от 100-те сенатори.

Изминалата година бе белязана от безплодни пазарлъци между президента и републиканците как да се намали рекордният федерален дълг, който възлиза на 15 трилиона долара и продължава да расте. Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Джон Бейнър, изрази пожелание през втората година от мандата му да бъде приет закон за значително намаляване на дълга. „Дългът притиска икономиката и тегне над американския народ като мокро одеяло“, каза Бейнър, цитиран от Ройтерс. Републиканците обаче са категорично против увеличаване на данъците за богатите и настояват за орязване на здравните и социалните програми.

В края на ноември се провали и опитът за споразумение за намаляване на федералния бюджетен дефицит. След като специалната двупартийна конгресна „суперкомисия“ не успя да постигне компромис за намаляване на дефицита с близо 2 трилиона долара за 10 години, автоматично ще се задейства орязване на разходите, което ще намали с 600 милиарда долара бюджета за отбраната за следващите 10 години.

Сред икономическите приоритети на президента са създаване на нови работни места, данъчни облекчения за средната класа, увеличаване на данъците за богатите, намаляване на разходите, без това да засегне здравните и социалните програми. По данни на Бюджетното управление към Конгреса най-заможните хора, които са 1 процент от населението на САЩ, са удвоили дела си от националното богатство през последните три десетилетия. Това разгаря негодуванието на „99-те процента“ от движението „Окупирай Уолстрийт“.

Барак Обама обяви през април, че ще се бори за втори мандат в Белия дом и оттогава практически е в предизборна кампания. Той се опитва да убеди избирателите, че е без значение кой ще бъде съперникът му републиканец, защото всички републикански претенденти отстояват еднаква философия, противоположна на неговата. „Оценяват ме, като ме сравняват с идеала. Вицепрезидентът Джо Байдън има хубав израз: „Съдете за мен, като ме сравнявате не с Всемогъщия, а с алтернативата“, каза Обама в телевизионно интервю, цитирано от Асошиейтед прес.

Социологическа анкета на Ей Би Си и „Вашингтон пост“ от 14 декември сочи, че популярността на президента се е стопила до 48 процента – най-ниската, откакто встъпи в длъжност през януари 2009 г. – и че за първи път одобрението за него е по-ниско от неодобрението (49 на сто).

Въпреки това Обама е в по-добра позиция от очертаващия се като фаворит за републиканската номинация Нют Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите при управлението на Бил Клинтън.

Гингрич има почти същия процент неодобрение – 48 на сто, и 35 на сто одобрение. Процесът на определяне на републиканската номинация започва в началото на януари с първични избори в щатите Айова и Ню Хемпшир и ще завърши с избиране на кандидата за президент на партийния конгрес през август. Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните парламентарни избори през ноември 2010 и според повечето прогнози ще завоюват мнозинство и в Сената през ноември догодина.

Обама-манията остана в миналото, пише „Икономист“. Охладняването към президента се дължи на лошите резултати в икономиката и за да бъде преизбран, Обама спешно трябва да даде основание на американците да гласуват за него. Според експерти, цитирани от „Икономист“, и в периоди на икономическа криза, и в по-добри времена, избирателите са склонни да подкрепят всяка политика, която работи, както и да наказват лидерите независимо от идеологията им, ако икономическият растеж се забавя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.