Русия щяла да отговори на удар срещу Техеран

Геополитическата обстановка около Сирия и Иран кара Русия усилено да модернизира военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море, пише руският в. „Независимая газета“. Изданието се позовава на източници от министерството на отбраната в Москва.

Според тях, Кремъл получил данни, че Израел подготвя с подкрепата на САЩ удар срещу ядрените обекти на Иран. „Ударът ще е внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро в деня „Х“. Техеран вероятно няма да закъснее с ответните мерки. Възможна е пълномащабна война с непредсказуеми последици“, посочва всекидневникът.

Проблемът е сред приоритетните, които ще бъдат обсъдени на днешната среща на високо равнище Русия-ЕС с участието на президента Дмитрий Медведев. В навечерието на форума Кремъл заяви чрез руския посланик в ЕС Владимир Чижов, че евентуален удар на Израел или на САЩ срещу Иран ще доведе до „катастрофален развой на събитията“, отбелязва „Независимая газета“.

САЩ явно са навлезли в толкова конфликтни отношения с Иран, че може да се стигне до война с „катастрофални“ последици, предупреди вчера и Збигнев Бжежински – бивш съветник на президента Джими Картър. Русия започна да взема мерки за намаляване на своите загуби от евентуални военни действия срещу Техеран преди повече от година. Сега подготовката почти е приключила, твърди „Независимая газета“.

Според неговите източници тази есен е изцяло „оптимизирана“ руската военна база в Армения – семействата на личния състав са изтеглени в Русия, а части от руския гарнизон край Ереван са преместени по-близо до границата с Турция, откъдето „войски на САЩ може да нанесат удари срещу обекти в Иран“.

В пълна бойна готовност са поставени руските войски в базите, разположени в Южна Осетия и Абхазия. А кораби от руския Черноморски флот са легнали в дрейф близо до границата с Грузия, която може да се включи в конфликта на страната на антииранските сили, пише изданието. Вестникът съобщава и за други размествания на руски части в южните региони на страната.

Освен това, тези дни група руски кораби начело с тежкия крайцер самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ се е насочила към Сирия, а нейният флагман се предвиждало да посети сирийското пристанище Тартус. „Източниците от министерството на отбраната в Москва не потвърдиха, но и не опровергаха, че надводната групировка е съпровождана от атомни подводници“, добавя „Независимая газета“.

В случай на пълномащабна война срещу Иран може би ще се наложи Русия да пробие грузинската транспортна блокада и да осигурява с военни средства транспортни коридори, за да снабдява базата си в Армения, заявява пред вестника Юрий Неткачев, руски военен експерт.

Руското военно командване явно се тревожи и заради Азербайджан, който за три години увеличи двойно военния си бюджет и дразни Техеран и Ереван с покупки на модерна разузнавателна техника, посочва Анатолий Циганок – друг специалист, цитиран в статията. Според него обаче е малко вероятно Баку да подкрепи една антииранска военна кампания или да започне бойни действия срещу Армения.

Напълно е възможно азербайджанската армия да нанесе превантивни удари срещу Армения и Нагорни Карабах, за да реши най-сетне в своя полза териториалния спор в региона, смята обаче трети военен аналитик – Владимир Попов. „Ако на фона на евентуална война в Иран Азербайджан, подкрепен от Турция, нападне Армения, Русия естествено ще отбива всички въздушни атаки на противника срещу Армения“ съвместно с арменската противовъздушна отбрана. „Трудно е да се каже дали това ще бъде смятано за участие на Русия в бойните действия“, заявява наблюдателят.

Руски войски със сигурност няма да участват в бойни действия в Нагорни Карабах, но ако се появят военни заплахи в Армения – например от страна на Турция или Азербайджан, Русия вероятно ще участва в сухопътни сражения, прогнозира той.

Анализаторът не изключва Русия да участва и в евентуален конфликт в Иран. „При най-неблагоприятен сценарий, ако Техеран бъде заплашен от пълно военно поражение в противодействието срещу сухопътно нахлуване на войски от САЩ и НАТО в Иран, Русия ще му предостави военна помощ. Поне на военнотехническо равнище“, твърди Владимир Попов пред „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.