„Българската улица“ до теб – навсякъде по света

Стартира нова уникална услуга за българите в чужбина

Нова, уникална за България интернет страница стартира във виртуалното пространство. Сайтът bgstreet.net дава възможност на българите в чужбина да намират и да се свържат с други българи близо до мястото, където живеят. Услугата е уникална с това, че дава възможност за търсене по географски принцип, наблизо до адреса в чужбина. В момента Българската улица покрива 21 държави на 5 континента.

Всеки българин в чужбина може напълно безплатно да добави името на улицата си на специална карта на сайта. Не се изисква номер на улицата, което защитава личното пространство на потребителите. Регистрация на сайта също не е нужна, като целта е максимално опростено използване.

Всеки посетител има възможност за търсене на други българи, въвеждайки имената на неговите улица и град и радиус на търсене. Системата ще намери всички българи, попадащи в радиуса на търсене.

Съществува и възможност за избор на точно определен потребител от картата. В двата случая потребителят има възможност да изпрати молба за контакт на до 10 други българи едновременно. Личните имейли на потребителите са скрити, с което личните данни са напълно защитени.

Първите публикувани отзиви на потребители са положителни, доказващи, че географският подход на сайта е полезен за тях: „Регистрирах се, намерих си и приятелка съвсем наблизо, с момиченце малко по-голямо от моето. Но най се радвам, че детето ми има приятелка, с която може да си говори на български. Аз съм единствената, с която говори.” – потребител ‘doret’, Великобритания, в интернет форум.

Според анкета, публикувана в социалната мрежа, 91% от българите във Великобритания биха контактували или контактуват с други българи. Това даде идеята за създаване на сайта, който да помогне на българите в чужбина да се намират един друг, близо до мястото, където живеят.

Това е важно условие за големите градове, където пътуването отнема много време и не може да бъде вместено в натоварения график на сънародниците ни зад граница. Сайтът е създаден от Васил Лефтеров, който живее и работи в Лийдс.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.