Сирийски дезертьори се готвят в Турция да свалят Асад

Айхам Кюрди отказал да открие огън срещу невъоръжени протестиращи и сега е враг на сирийската държава. Капитан в армията на президента Башар ал Асад, 30-годишният любезен мъж с елегантни черни мустаци е напуснал поста си през юни и е избягал в съседна Турция със семейството си. Сега е член на Свободната сирийска армия, хлабаво образувание от дезертьори, които се борят за свалянето от власт на Асад.

Други офицери от Свободната армия, включително най-висшият командир на групата, също са избягали в Турция, откъдето комуникират и координират операциите с въстаническите групи в Сирия. „Напуснах заради клането на цивилни граждани в Сирия. Всеки ден режимът убива до 30 души в Хомс и изпраща танкове по улиците“, каза той, като имаше предвид града, който се превърна в център на протестите срещу Асад.

Разговаряйки с кореспондент на Ройтерс над чаша гъсто тъмно кафе в къщата на сирийски имигрант в южния турски град Антакия, Кюрди каза, че Свободната армия има нужда от повече оръжия и оборудване и че външна интервенция може да се окаже необходима, за да предпази Сирия от навлизането в гражданска война или продължителен конфликт.

ВЪНШНА НАМЕСА

„Ако няма външна намеса и международната общност не се включи в помощ на Сирия, е малко вероятно нещо да се промени. Така режимът може да съществува още дълго време“, каза той. „Ако арабските държави не успеят да спрат кръвопролитията, ще бъде задължение на Европа и САЩ да вземат военно участие. Ние предпочитаме дипломатическо решение, но ако то се провали, бихме искали военна намеса. Тя може да приеме формата на зона, забранена за полети или буферна зона“, каза Кюрди.

Както повечето военни, Кюрди е от мюсюлманите сунити; но командването е в ръцете на офицери от алауитската секта на Асад, клон на шиитския ислям, който доминира също в апарата на сигурността и в управляващия елит в преобладаващо сунитската държава. Той каза, че все повече военни части с ниски и средни чинове дезертират в Свободната армия, която според бунтовниците наброява 10 хиляди души.

„В първите месеци на бунта имаше по-малко напускания, но броят им значително се увеличи прес последните десет дни. Преди пет дни във военна база в Дераа 20 войници дадоха сънотворни на пазачите, а после откраднаха всички оръжия и избягаха.“ Въз основа на скорошното раздвижване сред правителствените танкове и войски, той каза, че се страхува, че Асад може да подготвя мащабна атака в Хомс, в близкия Хама или в крайбрежните градове Латакия и Тартус. Но това само ще предизвика по-голяма съпротива в цяла Сирия, каза той.

ООН твърди, че повече от 4000 души са били убити от началото на започналите през март протести, вдъхновени от бунтовете от Арабската пролет, които свалиха от власт диктаторите в Тунис, Египет и Либия. „Ако се опитат да сразят Хомс, това ще бъде голяма грешка. Тя ще провокира реакция в цялата страна. Има слухове, че режимът извежда алауитите от Хомс в подготовка за предприемане на сурови действия.“

СТРАХ

Друг дезертьор, който живее в един от шестте бежански лагера, организирани от Турция, за да приютят повече от 8000 сирийци, обрисува картина на нисък боен дух сред войниците в сирийската армията, които са принудени да изпълняват безропотно заповедите на командирите си или в портивен случай да търпят сурови наказания.

„Наредиха ни да се разгърнем в Дераа и да открием огън срещу хора, които създават неприятности. Но когато стигнахме там, хората просто протестираха и нямаха никакви оръжия“, каза Ахмед, жител на Хама, който избягал през август. „Много хора се чувстват по същия начин като мен. Ако си в армията, правиш, каквото ти се казва, изпълняваш заповеди да стреляш и да убиваш. Много войници не искат да правят това, но ако напуснат, се страхуват за семействата си. Ако напуснеш армията, могат да пратят майка ти или баща ти в затвора.“

Решението на Турция да предложи убежище на Свободната армия, както и недвусмислените призиви на турския министър-председател Тайип Ердоган към Асад да подаде оставка, разрушиха някога тесните връзки между Анкара и Дамаск. Дамаск казва, че разбунтувалите се войници са предатели, които служат на враговете на Сирия.

Главнокомандващият на групата, полковник Раид ал-Асаад, живее с още 60-70 офицери в бежански лагер в Апайдин, на около десет мили от Антакия и близо до сирийската граница. Турция внимателно наблюдава действията на полковник Асаад. Не му е позволено да приема посетители без разрешение от турското правителство. Екипът на Ройтерс беше предупреден да не спира превозното си средство близо до мястото, където той живее.

Отвън лагерът, който е заобиколен от окопи, огради и турска военна стража, предлага по-спокойна атмосфера от тази в поразената от насилие Сирия. Той се намира в долина с памучни поля и маслинови горички, обградена от заснежени планини. Наблизо пасат крави и овце. В лагера не са разрешени оръжия. Дезертьорите са облечени в цивилни дрехи и живеят със семействата си.

„Взимаме предпазни мерки за сигурността на Асаад“, каза турски дипломатически източник. „В лагера не са разрешени дори ножове за отваряне на писма. Ако нещо се случи с него, ще бъдем изправени пред обвиненията, че Турция е позволила убийството му. Сирийското разузнаване се опитва да постигне тази цел.“

Бунтовниците казват, че искат да избегнат гражданска война в Сирия и че основната им цел е да преодолеят военната стража, да нападнат центровете за сигурност на полицията и разузнаването, замесени в потушаването на въстанието и да защитят цивилните граждани от репресии.

„Имаше няколко операции срещу сгради на службата за разузнаване, защото те са инструменти, които режимът използва, за да убива цивилни граждани. Тези центрове приютяват милициите на Шабиха (паравоенна организация, подкрепяна от държавата), но основната цел е да се прекъсне пътят на военните доставки. Ние не стреляме по танкове, които не откриват огън по цивилни граждани“, каза Кюрди.

„От самото начало режимът се опитва да започне междусектантска гражданска война. Но ние искаме да я избегнем. Казваме на алауитите да отрекат режима, за да не са те тези, които накрая ще платят сметката.“ Кюрди, който живее със съпругата си и трите си деца, казва, че през повечето време не излиза в Антакия, пограничен град, където семейните и културни връзки със Сирия стоят над политическите граници и където арабският език се лее толкова свободно по улиците, колкото и турският.

Кюрди казва, че ще се върне в Сирия едва когато Асад си е отишъл. Иначе ще бъде убит. „Готови сме да платим всякаква цена, за да сложим край на управлението на Асад.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.