Ким е мъртъв, да живее Ким

Почина Ким Чен Ир – диктаторът на Северна Корея

Франс прес

Първата съвременна снимка на Ким Чен-ун, разпространена от японската телевизия „Асахи“

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи в понеделник държавната телевизия. Просълзен телевизионен говорител, облечен в черно, съобщи, че 69-годишният лидер е починал от „физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка“, а малко по-късно агенция КЦТА уточни, че Ким е получил масиран инфаркт във влака. Извършената вчера аутопсия е потвърдила причината на смъртта.


Синът на лидера Ким Чен-ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември. Средствата за масова информация на Северна Корея за първи път нарекоха „велик вожд“ Ким Чен-ун, най-младия син и наследник на починалия Ким Чен-ир.

Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии. Предполага се, че лидерът на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване.

Вестта за кончината на Ким Чен-ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен-ир наследи властта от своя баща – издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир-сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен-ир обяви, че неговият трети син Ким Чен-ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.

Обстановката в столицата на КНДР е „тиха и спокойна“, но жителите на Пхенян се събират около портретите на покойния лидер на страната Ким Чен-ир. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позовава на дипломатически източник в Пхенян. След като официално обяви новината за смъртта на Ким Чен-ир, Северна Корея извърши днес от източния си бряг пробно изстрелване на ракета с малък обсег, предадоха осведомителните. Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап цитира неназован южнокорейски служител, според когото изстрелването не е свързано с разпространяването на новината за смъртта на Ким.

Ким Чен-ир отдаде целия си живот, „за да осъществява революционния курс на идеите чучхе, денонощно и енергично работеше за процъфтяването на социалистическата ни родина, за щастието на своя народ, обединението на Корея и за общата независимост“. Това се казва в съвместно обръщение на ЦК на Корейската трудова партия, нейния Централен военен комитет, президиума на Върховното народно събрание и Кабинета на министрите на Северна Корея, излъчено днес в емисиите на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким Чен-ир е наречен „велик човек“, „изтъкнат мислител и теоретик“, „водел страната по победоносния път на развитието и революцията“. Той превърнал КНДР „в непобедима политическа и идеологическа сила, притежаваща ядрено оръжие“.

Ковчегът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен за поклонение в мемориалния комплекс Кумсусан. В същия мемориален комплекс, наричан в страната „дворец на скръбта“, се намира саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир-сен, провъзгласен за вечен президент на КНДР. В една от залите са изложени наградите на покойния, мантии и дипломи на университетите, които са го удостоили с титлата доктор хонорис кауза. Ким Ир-сен е имал отличия от над 80 държави. В друга зала посетителите могат да разгледат един от вагоните на влака, с който корейският лидер е извършвал многобройните си обиколки из страната, както и служебния му мерцедес.

Построен през 1977 г., Кумсусанският дворец е бил използванот Ким Ир-сен като резиденция, в която е приемал лидери на чуждестранни държави, провеждал е съвещания и срещи с партийни и стопански дейци. Там са се намирали и личните покои на севернокорейския лидер. След смъртта на Ким Ир-сен на 8 юли 1994 г. дворецът с фантастична бързина бе преустроен и превърнат в гробница още на другата година.

Правителствата по света приемат смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир с предпазлив оптимизъм, разглеждайки я като фактор, който може да дестабилизира региона, но и като възможност за ново начало в дипломацията, съобщи Асошиейтед прес.

След съобщението за смъртта на севернокорейския лидер Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщи агенция Йонхап. Според агенцията засега не се наблюдава раздвижване на войски на севернокорейска територия. Южнокорейският президент И Мюн-бак призова за спокойствие.

Американският президент Барак Обама е информиран за съобщенията, свързани със смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, и американски представители поддържат непрекъснат контакт със съюзниците си в Южна Корея и Япония.

„Оставаме ангажирани със стабилността на Корейския полуостров и със свободата и сигурността на нашите съюзници,“ заяви в писмена декларация говорителят на Белия дом Джей Карни. Европейският съюз реагира предпазливо на новината, обявявайки, че „следи ситуацията отблизо“.

„ЕС следи ситуацията отблизо и поддържа контакт със своите стратегически партньори с оглед обмена на оценки за възможните заключения”, се казва в кратко изявление на говорител на еврокомисаря по външната политика Катрин Аштън.

Британският външен министър Уилям Хейг изрази своите съболезнования, но каза, че „това може да е повратна точка за Северна Корея“, където лидерският пост преминава към Ким Чен-ун. Хейг призова Пхенян да „предприеме необходимите стъпки“ за подновяване на международните преговори, целящи да сложат край на севернокорейската програма за ядрено оръжие.

„Млад генерал“ поема властта на династия Ким

Ройтерс

Младият и неопитен Ким Чен-ун вероятно ще поеме Северна Корея след смъртта на баща си и ще осигури управлението над самоизолиралата се страна на третото поколение от династията Ким. За по-младия Ким не се знае много, не е известно с точност дори на колко е години, въпреки че баща му и неговият авторитарен режим започнаха подготовка за предаване на властта в ръцете на сина.

Макар едва около 27-годишен, Ким-Чен-ун вече беше произведен в чин армейски генерал и вече заемаше висок политически пост, когато беше съобщено, че през май тази година е направил важно дипломатическо посещение в съседен Китай. При тази визита той се представи пред главния благодетел на мизерстваща Северна Корея и това вероятно ще се окаже една от ключовите дипломатически стъпки, които ще е предприемал някога.

„Останалата част от света ще трябва тепърва да се запознава с човек, който всъщност си е още хлапе, докато той вече се ползва с подкрепата на Китай като следващ севернокорейски лидер, каза тогава Ян Му-мин от Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

Най-младият от тримата синове на Ким Чен-ир най-вероятно е роден през 1984 г. Името му, изписано с китайски йероглифи, се превежда като „добродетелен облак“, докато медиите го наричат „младия генерал“. Младият Ким, който е получил образованието си в Швейцария и се предполага, че той говори английски и немски, поразително прилича на дядо си – основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен.

Според анализатори целта на двете атаки на полуострова миналата година, при които загинаха 50 южнокорейци, е била да се спечели подкрепата на въоръжените сили за продължаване на династичното управление и да се подчертае намерението за запазване на държавната политика за приоритет на военните. Експертите смятат, че младият Ким вероятно ще следва същия милитаристичен път, като запази здравата хватка над една от най-големите армии в света и продължи да развива ядрената оръжейна програма въпреки международното възмущение.

Миналата година младият престолонаследник бе официално „помазан“ като „лидер на изчакване“, когато баща му го повиши в чин армейски генерал и му даде важен политически пост. За допълнителна сигурност обаче Ким Чен-ир издигна сестра му и съпруга й на висши позиции, за да създаде могъщ триумвират, който да осигури господството на династията. Независимо от спекулациите, че управлението на Ким чен-ир е към края си, след като през 2008 г. бе съобщено, че е получил удар, в последните месеци „Скъпият Вожд“ увеличи работната си натовареност и изглеждаше по-силен физически.

Появиха се и известни признаци за промяна на режима без явни белези за криза или нестабилност. „Въпреки икономическите трудности, недостига на храна и тежките санкции, режимът на Ким Чен-ир изглежда стабилен и процесът по предаване на властта тече гладко“, писаха Джон Делюр и Чун-ин Мун от университета Йонсей в статия през април.

Двамата изследователи смятат също, че Китай е активно ангажиран на дипломатическо и икономическо равнище да подпомага оцеляването, стабилността и развитието на Северна Корея. Китай предпочита статуквото на полуострова да се запази, тревожейки се, че ако Юга превземе Севера, южнокорейците ще доведат американските си военни съюзници до китайската граница.

На най-често показваната снимка на Чен-ун преди издигането му миналата година той е 11-годишен. На направени наскоро снимки и видеозаписи обаче виждаме набит младеж с късо подстригана коса, който прилича на вожда Ким Ир-сен като млад. Възниква въпросът дали покойната му майка – професионална танцьорка от японски произход, наричана Ко Йон-хи – е била официална съпруга на Ким Чен-ир или негова държанка – проблем, който може да повлияе върху законното му право да наследи баща си.

Дори според извънредните севернокорейски стандарти за секретност се знае изключително малко за сина, чиято младост може да се окаже потенциален проблем в общество, което придава голямо значение на възрастните. Ким Чен-ир беше публично обявен от баща си Ким Ир-сен за негов наследник, но старателно избягваше повторение на тази процедура и в продължение на години никой от тримата му синове не се беше появявал в държавните медии.

Ким Ир-сен – „вечният председател“ – почина през 1994 г. След като Ким Чен-ир пое ръководството на страната от баща си, държавната икономика продължи да отслабва, а гладът през 90-те години на миналия век погуби около един милион души от народа му, докато той отстояваше политика за върховенство на военните.

В книга за времето, когато е бил главен готвач на управляващото семейство, японецът Кенджи Фуджимото разказва, че от тримата синове на Вожда най-младият, Ким Чен-ун, най-много приличал на баща си. За него се говори, че може да бъде безмилостен и има най-силни лидерски качества от тримата, а също, че е любимецът на баща си.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.