Балкански пазарлъци след изборите в Словения

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Социалдемократите бяха изгонени с ритници от властта в Словения – последната страна от еврозоната, в която управляваха левоцентристи. На състоялите се преди повече от десет дни предсрочни избори, партията „Социалдемократи“ падна от 30,45 на сто и 29 места в 90-членния парламент, които получи на предишния вот през 2008 г., на 10,5 на сто и 10 места! С други думи, тя загуби две трети от гласовете и местата, които държеше в парламента!

Така урните потвърдиха определението, давано досега на кабинета на Борут Пахор заради политиката му на рестрикции, като политика на „най-омразното правителство на Словения“. Невероятното е, че въпреки невижданото по своите размери изборно поражение, бившият премиер Пахор, който дори не се посвени да подаде оставка, заяви, че резултатът бил „по-добър от очаквания!“

Студен душ обаче очакваше и словенската десница. Демократическата партия на бившия премиер Янез Янша, която се надяваше да получи над 40 на сто от гласовете, и нейните активисти вече подготвяха министерските кресла, получи шамар от избирателите. Вместо очакваната победа, тя остана на второ място, като получи само 26,2 на сто от гласовете и 26 места, тоест с две по-малко от 28 места, колкото взе на предишните избори през 2008 г., когато претърпя поражение!

Посланието на словенските гласоподаватели бе изключително ясно: от една страна, те открито изразиха отвращението си от социалдемократите заради антинародната им политика, а от друга, показаха, че не вярват на десните и не искат те да ги управляват отново. Словенските избиратели гласуваха срещу двете партии – на социалдемократите и на десните, но в същото време заложиха на една формация, създадена месец и половина преди вота, която в крайна сметка победи, получавайки 28,5 на сто от гласовете и 28 места в парламента.

Това бе партията „Позитивна Словения“, създадена от кмета на Любляна Зоран Янкович. Още четири партии влязоха в новия словенски парламент – всички те десни и готови да участват в какъвто и да е кабинет. Гражданската листа на бившия десен министър Грегор Вирант получи 8,4 на сто и 8 места. Демократичната партия на пенсионерите, която участваше почти във всички правителства през последните 20 години, получи 7 на сто и 6 места.

Християндемократическата народна партия получи 6,9 на сто и също 6 места, а крайнодясната партия Нова Словения получи 4,8 на сто и 4 места. Двете места, които останаха до 90, отиват по едно за представителите на италианското и унгарското малцинство в страната.

Дотук добре. Но с изключение на Демократичната партия на пенсионерите, която незабавно декларира на Зоран Янкович, че е готова да участва в негово правителство, всички останали партии заявяват, че отказват да се коалират с първата партия за съставянето на правителство.

Комико-трагичното е, че бившият премиер Пахор отказа коалиция, която му бе предложена от Зоран Янкович. „Би било предателство за нашите избиратели да участваме в коалиционен кабинет с Янкович“, заяви и лидерът на словенската Народна партия, участвала нееднократно в коалиционни кабинети както с десницата, така и с левоцентристите.

Някои среди натискат да бъде образувана „голяма коалиция“ от двете първи партии. Заедно те ще имат 54 места, докато за парламентарно мнозинство са достатъчни 46 места. Още повече, че при такава коалиция те могат да се радват и на подкрепа от по-малките партии. Остава обаче да се види дали това решение ще надделее. От друга страна, всички десни партии заедно събират удобно парламентарно мнозинство от 52 места.

Тук обаче сме на Балканите и личните противоречия на лидерите им са толкова силни, че сценарият за „общо дясно“ правителство съвсем не изглежда толкова вероятен. Освен това, никой не знае докъде може да стигне това крайно спекулативно поведение на словенските политици. Наред с всичко останало словенската десница грубо подклажда расистка омраза, като отказва да преглътне неочакваното изборно поражение.

В статия в официалния сайт на Демократическата партия на бившия премиер Янез Янша се прави опит за подклаждане на расистка омраза срещу победителя на изборите Янкович. В сайта това се прави без колебание. Роден в бивша Югославия от баща сърбин и майка словенка, Янкович изглежда като „чужденец“ в Словения, където живее от десетгодишен. Сайтът на ДП развива тезата, че за него са гласували словенските граждани, които не са „чисти“ словенци по рождение, които е купил с пари и ги е заплашвал, че ако десницата дойде на власт, тя ще ги прогони от Словения!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.