„И ЕС, и Косово“ – политически гафове по сръбски

в. Блиц

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Министърът на външните работи Вук Йеремич е истинска парадигма на политиката „и ЕС, и Косово“. И Йеремич, и тази политика остават, макар резултатът да е очевидният неуспех на Сърбия, две години след като подаде молба, да не получи статут на кандидат за членство в ЕС заради Косово.

Йеремич е най-силно и най-често оспорваният министър. Преди дни не за първи път колегите му от Демократическата партия ДП , по-специално заместник председателят на ДП Драган Джилас, го обвиниха за лошо провеждане на политиката за Косово и за застрашаване на европейската интеграция на Сърбия и поискаха оставката му.

Той остана на поста си, а оставка подаде вицепремиерът Божидар Джелич, който по общо мнение добре вършеше определената му работа с цел Сърбия да получи статут на кандидат. Външният министър не пожела да коментира критиките на Главния комитет на ДП. „Не присъствах на заседанието заради командировка в чужбина и не мога да коментирам написаното в медиите“, каза Йеремич за ТАНЮГ от Исламабад, където бе на посещение.

Йеремич започна като кандидат на президента Борис Тадич за бъдещ премиер, измина път, по който най-гласовито го защитаваха от Демократическата партия на Сърбия, Сръбската прогресивна партия и Социалистическата партия на Сърбия, а най-много го критикуваха дипломатическите представители на страните от ЕС, накъдето се е запътила страната, чийто външен министър е той. Критикуваха го и негови съпартийци.

Йеремич защитаваше европейската интеграция, обикаляйки необвързаните страни, Русия и Китай. Като ученик на Тадич започна с абсолютната подкрепа на своя шеф и учител и стигна дотам, неговият политически ментор да го укорява публично. След като недипломатично и скандално заяви, че „този, на когото хърватският премиер Ядранка Косор е приятелка, не му трябват неприятели“, доживя открити упреци.

Тадич призна: „И до ден-днешен не знам сгреших ли или не, че дадох голям шанс на младите хора“. Логичен въпрос, защото в областта на външия министър е и регионалното сътрудничество. В тази област Йеремич бе толкова несръчен, че най-голямата регионална среща на лидери в Нови Сад преди две години бе организирана изключително от президентството, тъй като бе преценено, че никой не би се отзовал на поканата на Вук.

Йеремич ще остане запомнен и с най-острите сблъсъци с най-близките му. Той се скара жестоко със своя до вчера най-близък сътрудник Борислав Стефанович, когото през лятото се опита да смени от поста политически директор на своето министерство и шеф на кабинета му. Не успя, защото се намеси Тадич. Последва отмъщението на Йеремич – веднага отне служебния автомобил и кабинета на съперника си и го „прогони“ на тавана, известен като „гълъбарника“ на министерството на външните работи.

Предизвика конфликт с най-близките си колеги в партията по време на вътрешнопартийните избори миналата есен, когато, състезавайки се за поста заместник-председател на ДП, загуби. Той обвини ръководството на ДП в кражба на изборите. Йеремич раздразни демократите най-вече, когато заради подкрепата на Китай в Съвета за сигурност на ООН самоволно реши Сърбия да бойкотира връчването на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю Сяобо, и така опозори страната, която се обявява за защита на човешките права в тоталитарните режими.

Също така самоинициативно Йеремич реши да изпревари договорите на ЕС и Тадич за внасянето на съвместна резолюция на Косово и внесе в ООН едностранна резолюция след обявяване на решението на Международния съд в Хага, който постанови, че обявяването на независимостта на Косово не нарушава международното право. Той оправда този свой ход с твърдението, че Албания готви своя резолюция, което не излезе вярно.

Ще се запомни фактът, че по този повод министърът повика в кабинета си всички посланици на страните от ЕС и организира да им се издиктува сръбската резолюция. Посланиците никога не му простиха унижението, че трябваше да пишат на коленете си, а след това да съобщят в централите си, столиците на ЕС, изненадващата вест за това, че Сърбия сама е внесла текста си в ООН и всичко направено заедно пропада. В обидните му гафове отчасти се крие и неуспехът на провежданата от него политика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.