Д-р Борислав Ацев: Инфарктът дебне по Коледа

Д-р Борислав Ацев. Снимка: сайт на болница „Св. Екатерина“

Д-р Борислав Ацев е кардиолог с дългогодишен стаж, заместник-директор на болница „Св. Екатерина” в София. В интервюто той обяснява как злоупотребата с алкохол, храна, цигари и емоции по празниците влияе на здравето.

– Какви опасности за здравето носят предстоящите Коледни и Новогодишни празници?

– Коледните празници са известни със своите опасности и това са го доказали американски учени в техни проучвания. Съществува такъв термин – „Merry Christmas Coronary” и „Happy New Year Heart Attack”. Тоест това е синдром на тези два празника – Коледа и Нова година, защото учените са доказали, че най-смъртоносният ден от сърдечносъдови заболявания е Коледа в Америка, което се доближава сигурно и до нашите статистики. Причината е, че се натрупват няколко фактора във връзка с тези празници. На първо място е стресът от промяната на начина на живот, защото търсенето на подаръци, емоциите се повишават от срещата с близки хора, по Коледа някои хора усещат финансови проблеми. Въобще този стрес оказва много голямо въздействие. Самите празници са свързани с повишена консумация на вредни храни с много мазнини и с приемането на доста алкохол, дори и цигарите се увеличават тогава. По празниците хората дори и да почувстват нещо, те си казват: „Нека да отмине празникът, пък тогава ще отида на лекар”. Но някои от симптомите не търпят отлагане и като се има предвид, че през празничните дни лечебните заведения работят само с дежурни екипи, които са в намален състав обикновено, и някой път нещата се уточняват с личните лекари или лекуващите лекари по телефона. Това също води до повишаване на проблемите и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Най-потърпевши са хипертониците, диабетиците, хората, които имат повече рискови фактори. Освен инфарктите, може да има увеличаване на аритмиите, защото при повишената консумация на алкохол те се провокират по-често.
Има още един фактор, който може да доведе до тези неща – това са респираторните инфекции, тоест хората обикновено през зимата, през този сезон по-често боледуват от грипни заболявания или от някакви инфекции и по празниците не им се остава на легло, не се лекуват достатъчно пълноценно. Това може да окаже влияние върху сърцето. Тогава и физическата и емоционалната им активност е по-голяма. Неизлекувани грипове и инфекции, бронхити могат да доведат до отражение върху сърцето особено при болните, които имат сърдечно заболяване, и особено в случаите, когато сърцето бъде податливо на инфекции, възпалителни заболявания като миокардити, ендокардити и т.н.
В тези празници човек трябва да е подготвен, да знае къде да отиде, ако има симптоми. Например в болница „Св. Екатерина” ние поддържаме пълна готовност за приемането на пациенти по спешност 24 часа и екипите са пълноценни и можем да посрещаме нуждите на пациентите, които са със сърдечносъдови симптоми и проблеми.

–  Зачестяват ли и в България случаите на инфаркт и на аритмии по празниците?

–  Да, то е така. Всичките тенденции, които казах, важат и за България. Ние не сме правили специални статистики в България, но е видно, че месеците декември и януари са с най-много пациенти в болниците.

–  Как едно преяждане оказва влияние върху сърцето?

–  Преяждането оказва влияние върху целия организъм, не само върху сърцето и храносмилателната система. Това при диабетиците е свързано вече с дестабилизация на цялата ендокринна система, защото се повишава кръвната захар, получават се съдови инциденти. При диабетиците съдовете са предразположени към такова нещо и в крайна сметка рефлектира върху сърцето. Същото важи и за хипертониците. Преяждането засилва тези симптоми при определени болести. Когато човек преяжда механично, поради натиск върху сърцето, може да се предизвикат аритмии и други проблеми.

–  Има ли храни, които сърдечноболните трябва задължително да изключат от менюто си?

– Трябва да се има предвид, че е много важно количеството на храната, да не се преяжда. Трябва да се избягват мазнините. Месото – особено свинското, което най-често се консумира в това време, трябва да бъде в много малко количество и да бъде чисто место, да не е с тлъстини и сланини. Месото не трябва да е пържено. Не се препоръчват дреболиите и вътрешностите на прасето.

–  Кои храни са полезни за сърцето?

–  Аз имам впечатления, бил съм на различни места по време на Коледните празници – в Италия например се яде риба, средиземноморска храна, която е част от тази т.нар. здравословна и лечебна средиземноморска диета, известна точно като такава в кардиологичните ръководства. В нашите традиции за съжаление точно по Коледните празници се консумират много наситени на мазнини храни, но би могло да се празнува и по друг начин – има коледни пуйки, има риба, Не е задължително точно свинското месо да бъде водещо на трапезата.

–  Алкохолът ще е неизменно на трапезата, какви са опасностите?

–  При една прекомерна употреба алкохолът ще бъде много тежко понесен от хипертониците, диабетиците и при хората, които имат аритмии. А дори и при здравите алкохолът може да предизвика тежки аритмии, които да заведат пациента в болницата.

– Допустимо ли е пациенти, които пият лекарства, да пият и алкохол? По празниците обикновено си позволяват малки количества.

–  В повечето случаи алкохолът и лекарствата не са съвместими и затова тези, които приемат лекарства, трябва да се съветват с лекар – дори и при малки количества алкохол дали могат да го употребяват, защото има различни видове лекарства, различна поносимост, различно взаимодействие между алкохола и лекарствата. Затова трябва да се консултират задължително с лекуващия си лекар доколко, тоест какъв алкохол и до каква степен може да се употребява.

– Кои са симптомите, за които хората да внимават и задължително да потърсят лекарска помощ при появяването им?

–  При наличие на високо кръвно налягане, на нарушение в кръвната захар, стягане и болки в гърдите, главозамайване, сърцебиене, същевременно обща слабост. При грип и инфекциозни заболявания, особено при сърдечноболните, задължително трябва да отидат на място, а не по телефона да се консултират какво да направят или да извикат вкъщи спешната помощ, защото рискуват да пропуснат важен момент, който би помогнал при лечението.
Искам да пожелая безоблачни празници без спешни състояния и сърдечни атаки.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.