Ким Чен-ир – желязна ръка в една съсипана държава

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Ким Чен-ир управляваше Северна Корея с желязна ръка от 1994 г. насам. Той оставя на сина си, обявен вече за наследник, една издъхваща икономика в държава, заплашена от гладна смърт поради редовния недостиг на хранителни продукти.

Както и баща му навремето, Ким Чен-ир – макар 69-годишен и с разклатено здраве, успяваше да задържи властта с помощта на пропагандата, развихрения култ към личността си, послушната войска и трудовите лагери в страната.

Той опроверга прогнозите, че режимът ще се срути, след като в началото на 90-те пресъхна потокът от съветска помощ. В края на това десетилетие настъпи глад, който уби един милион души. При все това Ким си остана „любим ръководител“ и продължи програмата за производство на атомно оръжие; после бяха извършени и два ядрени опита – през октомври 2006 и май 2009 г.

Северна Корея редовно преживява хранителни кризи. Миналия месец Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съобщи за по-добра реколта, но подчерта, че тежките проблеми с прехраната остават на дневен ред. И предупреди, че през 2012 г. близо 3 милиона души все тъй ще имат нужда от продоволствено подпомагане.

През август 2008 г. Ким Чен-ир получи мозъчен удар. Страдаше и от бъбречни проблеми, диабет и високо кръвно налягане.

Той „почина от голяма умствена и физическа преумора“, както съобщи Корейската централна телеграфна агенция КЦТА – официалната в Северна Корея. Поразен бе от „масиран инфаркт на миокарда и сърдечна криза“ в своя влак при една от обичайните си обиколки из страната, добави агенцията и подчерта, че в неделя е била извършена аутопсия на тялото.

Наблюдателите забелязваха вече от години, че лидерът на КНДР взема все по-чудати решения. През март 2010 г. например нареди да бъде торпилирана южнокорейска корвета, с което предизвика смъртта на 46 моряци и си навлече вълна от санкции. Независимо от изводите на международното разследване Северна Корея отхвърли всякаква отговорност за станалото.

Някои аналитици съзряха в тези действия странични последици от мозъчния удар. Други припомниха желанието му на всяка цена да обяви за престолонаследник най-малкия си син.

Здравословното му състояние винаги е било държавна тайна – също и биографията на вожда, станала част от местните легенди. Издигнал се по стъпките на баща си в комунистическата номенклатура, Ким Чен-ир е роден според пропагандата на 16 февруари 1942 г. – събитие, озарено от двойна дъга и нова звезда на небето. В някои съобщения обаче срещаме датата 1941 г.

Появил се на бял свят в подножието на планината Пектусан, където се издига най-високият връх в страната (2744 метра). Това е родината на цяла Корея, казват местните хора и я тачат като свещена планина.

Повечето историци впрочем смятат, че Ким е роден в Русия – в лагер, където са обучавани партизани комунисти. Баща му Ким Ир-сен ръководел оттам съпротивата срещу японските окупатори чак до 1945 г.

Завършил политикономия, младежът изкачва стъпалата на номенклатурната стълбица в недрата на Корейската трудова партия и стига до върховете на властта. Занимава се по-специално с пропаганда. Посочен за приемник на баща си, той поема официално кормилото на властта три години след смъртта на Ким Ир-сен, починал през 1994 г.

Обвиняват го, че е организирал атентата в Янгон (Мианма) през 1983 г., при който загинаха 17 южнокорейци, и свалянето на самолета на (южнокорейската, б. р.) „Къриън еърлайнс“ през 1987 г., месеци преди Олимпийските игри в Сеул.

Освен това, „любимият ръководител“ знаеше твърде добре как да вдига залозите в международните преговори, водени от 2003 г. с цел да убедят Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции.

Той редовно тръшваше вратата на шестстранните дискусии между двете Кореи, Китай, САЩ, Япония и Русия и се подигра с международната общност, осъществявайки първия си ядрен опит на 9 октомври 2006 г.

Ким Чен-ир чудесно знаеше, че върховното оръжие е безценна разменна монета в тази игра на покер. И в чужбина, и в самата му страна, където за пропагандата е закон да възхвалява мощта на националната отбрана. Нещата вече са в ръцете на сина му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.