У нас всички съобщиха как освиркали Путин, а как е за Бойко? И какво следва?

Смешни са българските медии. По новини в телевизии, вестници и кой ли не, съобщаваха поне една седмица как освиркали руския премиер и кандидат за президент Владимир Путин като награждава боксьор. На записа в YouTube се чува отчетливо някакво освиркване, но не толкова мощно. Това дори позволи на разни привърженици на Путин да твърдят, че няма такова нещо, това били възгласи. Това е прецедент за Русия. Да освиркаш Обама или Саркози е като добър ден – страни с демократични традиции. Но да освиркаш Путин е цяло събитие. В руската най-нова история няма много такива прецеденти.

А как е в България?
В любимата на Борисов „Арена Армеец” той беше освиркан мощно от много по-голяма публика. Дори освиркваха него и вицепремиера Симеон Дянков при всяко споменаване на имената им от микрофоните (виж тук кратък момент от освиркването).
Кой съобщи и показа това? То беше спестено от телевизиите. Те не съобщиха и за освиркването на премиера в Пловдив седмица по-рано, където кабинетът проведе заседание. Тоест – телевизиите, уж частни като бТВ и „Нова ТВ”, държат народа в информационно затъмнение. Това освиркване не е маловажно. То е важен симптом за търпението към премиера Борисов, което вече се изчерпва. Излиза, че частни медии скриват новина, за да слугуват на премиера, да не го дразнят. Защо? С какво ги заплашва – тях или собствениците им?

По отразяването на тази новина може да се съди за това доколко са свободни и обвързани медиите с властта. Освиркването беше съобщено и сложено директно или като допълнение в заглавие във вестниците „Сега”, „Дневник”, „24 часа”, „Труд”, „Новинар”, „България Днес”. Вестниците на Любомир Павлов „24 часа” и „Труд” въобще не могат да се похвалят като опозиционни, но доколкото издателят им е на мушката на любимеца на премиера – издателят Пеевски, те не премълчават всички неудобни новини.

Останалите всекидневници като „Телеграф”, „Монитор”, „Всеки ден” (на Пеевски), „Стандарт”, премълчаха напълно новината.
В интернет тя беше съобщена в mediapool.bg, сайта на „Дарик радио” (и в ефира му), vesti.bg, novinite.bg. А в dnes.bg новината беше спомената между редовете, под заглавие за мото шоуто в залата.

Нито една медия обаче не проследи отмъщението, извършено върху феновете на „Левски”, които първи освиркаха премиера при откриването на стадион „Лудогорец арена”, когато те скандираха „Бойко, курво”. Седмици по-късно феновете от сектор „Б” бяха пребити от полицията след края на мач, докато прибират плакатите си, после боят върху тях продължи и на улицата. Още няколко седмици по-късно полицейска акция нахлу в клуб на фенове на „Левски” намери наркотици, и арестува двама души, от агитката, която освиркваше премиера. Но се оказа, че наркотиците са намерени в задния двор зад клуба, а не вътре както съобщи полицията. Всеки може да ги е подхвърлил там.

Сега полицията разглежда на видео записи от залата на „Армеец Арена”, за да издири инициаторите и на последното освиркване… Вече трябва да се ходи на мачове с кърпа на лицето.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.