Властта в Северна Корея – Ким, чичо и военните

Ройтерс

Една от малкото снимки на Ким Чен-ун

Сега, след смъртта на Ким Чен-ир, истинската власт в Северна Корея вероятно е в ръцете на тесен кръг съветници, а не на най-малкия му син – неопитен младеж на двайсет и няколко години, помазан за „велик наследник“.

Тези съветници ще решат дали Северна Корея да предприеме военни действия срещу Южна Корея, за да укрепи позициите на Ким Чен-ун при наследяването, или да се стреми към мирен преход.

Конфуцианската почит към възрастта и влиянието на армията означават, че младият Ким не разполага с неограничената власт на своя баща или дядо, създателя на Северна Корея Ким Ир-сен.

Най-влиятелният съветник е 65-годишният Джан Сон-тхек, зет на Ким Чен-ир.
Джан оцеля от кървавата традиция на чистки и политически реабилитации, която поддържаше на власт двамата по-възрастни Кимовци повече от шест десетилетия.

„Докато Ким Чен-ир беше болен, Джан играеше значителна роля в уреждането на проблема с наследяването и дори на отношенията със САЩ и Китай“, каза Ян Му-джин от Университета за изследване на Северна Корея.

„Джан изцяло ръководи работата по издигането на Ким Чен-ун в официален лидер от правна и системна гледна точка, като изгражда сътрудничество между партията и армията“, заяви той.

Чен-ун е третият известен син на Ким Чен-ир и получи официални титли едва миналата година. Тази седмица държавните медии го приветстваха като „великия наследник“ на баща му, който почина от сърдечна недостатъчност в събота.

Джан имаше пълната подкрепа на своя шурей, който през 2009 г. го назначи в Националния комитет по отбраната, върховния ръководен съвет, чийто председател беше Ким Чен-ир като държавен глава на военизираната държава.

Това назначение беше част от тревожните ходове, които предприе Ким Чен-ир, след като през 2008 г. прекара инсулт. След това стана ясно, че за разлика от баща си при смъртта му през 1994 г., той не е подготвен да предаде властта на доверен син.

Комитетът по отбраната е върхът на властта в Северна Корея и Ким го използваше, за да проповядва своя версия на политическо учение, наречено сонгун, което значи „военен юмрук“.

Определянето на Джан за заместник-председател на комитета на практика го изстреля до втория по влияние пост в държавата. То също така го постави в положение временно да поеме ръководството на династичната държава, в случай че Ким не е в състояние да организира постепенен преход във властта и да подготви Чен-ун.

Джан, който освен това притежава скромната титла на шеф на отдел в управляващата Корейска трудова партия, изчезна от полезрението за две години, след което се завърна през 2006 г.

Мнозина предполагаха, че е станал жертва на чистка, а после е бил реабилитиран като част от борба за власт между поддръжници на втората и третата съпруга на Ким. Той е смятан за прагматик, спечелил доверието на Ким Чен-ир с познаването на вътрешната и икономическата политика.

Джан беше поставен на 19-то място в списъка с 232 служители в комитета за погребението на Ким. Преди него беше съпругата му и сестра на починалия лидер Ким Кьон-хи. Чен-ун е начело на групата.

Като шеф на партийния отдел за леката промишленост 65-годишната Ким Кьон-хи е брънката, която свързва Джан с управляващото семейство. Тя беше човекът, към когото Ким Чен-ир все повече се обръщаше за съвет и приятелство през последните години, казват анализатори в Сеул.

Също така се предполага, че тя има проблем с пиенето, който преди време я държа встрани за няколко месеца. Но според държавните медии в Северна Корея тя беше най-дейният спътник на Ким Чен-ир при честите му инспекционни обиколки.

Малцина наблюдатели вярват, че Джан или съпругата му ще се опитат да изместят младия Ким и да заграбят властта. „Това би разпалило борба за власт, която ще излезе от контрол и те знаят, че е по-добре да не го правят“, каза Ян от Университета за изследване на Северна Корея.

Армията зад най-малкия син

При положение че армията има вече голямо влияние, изглежда почти няма опасност от преврат или смяна на режима по подобие на случилото се в арабския свят тази година.

Изгряващата звезда на армията на Севера и началник на генералния й щаб И Йон-хо е поставен на 4-то място в списъка със служителите на комитета за погребението. Това показва каква власт има той не само в армията, но и като доверен човек на Ким Чен-ир във вътрешната политика.

Въпреки че е в добри отношения с Джан, И е идеална фигура, която да уравновесява властта на зетя на Ким. „Джан беше верен, но имаше голяма власт, а това може да буди известна тревога“, каза специалистът по властовата структура на Севера Пхек Хак-сун от института Сейон.

Официално властовият елит на Севера представлява структура с три разклонения – армията, Корейската трудова партия и парламента. Националният комитет на отбраната е върховният ръководен държавен орган, който беше оглавяван от Ким.

До смъртта си Ким беше начело и на Корейската трудова партия. Миналата година беше свикан конгрес, чиято цел беше да възстанови статута й на най-важен източник на властта. Председател на парламента е Ким Йон-нам – верен, но пасивен фигурант, който според анализатори не представлява заплаха за прехода.

Те казват, че не е ясно как личните интереси на елита ще се отразят на преминаването на държавата през нещо, което най-много се доближава до вакуум във властта в нейната история. Едно е ясно – елитът иска да оцелее и знае, че не може да си позволи борба за власт.

„Севернокорейското ръководство е единно. Членовете му разбират, че трябва да се сплотят, за да не бъдат отлъчени“, каза Андрей Ланков от университета Кукмин в Сеул.

Очаква се Джан, съпругата му Ким и вицемаршал И да осигурят оцеляването на Чен-ун като лидер трето поколение и запазването на единството в Северна Корея поне до стогодишнината от рождението на Ким Ир-сен през 2012 г.

„Тези хора изграждат общност за управление на криза. Те ще направят така, че всеки да разбере, че не е в ничий интерес да се опитва да се противопоставя на Ким Чен-ун“, каза Чхо Мин от Южнокорейския изследователски институт по проблемите на националното обединение.

Ким, чичо и военните

Новият севернокорейски лидер Ким Чен-ун ще трябва да дели властта с чичо си и армията след смъртта на баща си Ким Чен-ир в момент, когато КНДР преминава от диктатура към колективно управление. Това съобщи източник близък до Пхенян и Пекин, цитиран от Ройтерс.

Армията, която се опитва да се сдобие с ядрен арсенал, обеща вярност на Ким Чен-ун, който застава начело на семейната династия, управлявала след основаването на страната след Втората Световна война, допълни източникът.

Ситуацията в КНДР е стабилна след като армията подкрепи сина и наследника на Ким Чен-ир, отбеляза източникът, който посочи, че военен преврат е малко вероятен. При липсата на военен лидер Северна Корея ще бъде управлявана колективно от Ким Чен-ун, чичо му и военните.

Чханг Сунг-тхек, на 65 години, зет на Ким Чен-ир и чичо на Ким Чен-ун, беше назначен през 2009 г. в Комисията за национална отбрана, оглавявана тогава от Ким Чен-ир като върховен главнокомандващ.

Северна Корея изпробва ракета в понеделник, за да предупреди САЩ да не предприемат ходове срещу страната, допълни неназованият източник. „С изпробването на ракетата Северна Корея искаше да изпрати послание, че може да се защитава“, изтъкна източникът, който обясни, че няма вероятност Северна Корея да проведе ядрен тест в близкото бъдеще, освен ако не бъде провокирана.

Северна Корея затегна мерките за сигурност в населените места и е поставила войската си под тревога, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на източници от южнокорейското разузнаване.

Тези стъпки са предприети на фона на усилията на Пхенян да укрепи властта в ръцете на сина на Ким Чен-ир Ким Чен-ун, отбелязва агенцията. Напрежението в Североизточна Азия рязко се покачи, когато обявеният от починалия в събота Ким Чен-ир за негов приемник Ким Чен-ун пое управлението в една страна, чиято войска наброява 1.3 милиона души и която разполага с балистични ракети и с ядрена програма в напреднал стадий на развитие.

Според южнокорейското министерство на националната отбрана има информации, че севернокорейски части, които са извършвали редовни зимни военни учения, са били призовани да ги прекратят и да се върнат в базите си след новината за смъртта на Ким Чен-ир. В много от базите в страната вече се провеждат и церемони по отдаване на почит на покойния лидер.

Говорител на южнокорейското министерство на националното обединение поясни, че засега не е забелязано по-особено движение на севернокорейски войски.

Повече от пет милиона севернокорейци вече отдадоха почитта си на Ким Чен-ир, чието тяло е изложено за поклонение в мавзолея Кумсусан в Пхенян, съобщиха държавните медии, цитирани от ББС. 11-дневният траур в страната продължава, като обстановката е спокойна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.