Вацлав Хавел: Кралят-философ на Европа

ИЮ Обзървър

Вацлав Хавел – чешки писател и драматург, последен президент на Чехословакия и първи президент на Чехия. Снимка: unscburma.org

Със смъртта на драматурга, дисидент и бивш президент Вацлав Хавел в неделя Чехия загуби своят крал-философ, а Европа – една от малкото личности, които могат да бъдат сравнени с Махатма Ганди, Мартин Лутър-Кинг и Нелсън Мандела по отношение на интелектуална яснота, храброст и съпротива срещу потисничеството.

Много хора изиграха своята роля в свалянето на комунизма и събирането парче по парче на един разделен континент. Но малцина го направиха с постоянството на Хавел, чието есе от 1978 г. „Силата на безсилните“ разкри интелектуалния банкрут на авторитарните режими в Източна Европа.

В един от най-ярките се пасажи в есето Хавел размишлява защо един продавач на зеленчуци се чувства задължен да сложи лозунга „Работници от всички страни, съединявайте се“ на витрината си насред лука и морковите. Не защото изповядва това убеждение, а защото иска да декларира: „Аз се подчинявам и съм лоялен – оставете ме на мира и аз ще ви оставя на мира“, заключава Хавел. Това не е нищо повече от политическа фасада в система, в която безсмислени ритуали са заменили мисълта.

Станал свидетел на разрушителните ефекти на фашизма и след това на комунистическата идеология в родната си Чехословакия, Хавел бе дълбоко подозрителен към всички затворени мисловни системи. „Идеологията е измамен начин да се свържеш със света“, писа той. „Тя предлага на човешките същества илюзията за идентичност, достойнство и морал, а в същото време ги улеснява да се разделят с тях“.

Хавел бе приел, че повечето хора се крият зад фасадата на идеологията и „живеят в лъжа“. Но той знаеше също от примера на Александър Солженицин в Съветския съюз, че дори само един човек, „живеещ в истината“, ще е заплаха за съществуването на режима и на празната идеология, върху която той се крепеше. „Всяка свободна проява на живот непряко заплашва посттоталитарния свят политически, в това число форми на изразяване, към които в други социални системи никой не би придал каквото и да е политическо значение“.

Хавел отказа да живее в лъжа – и плати цената. След Пражката пролет през 1968 г. неговите пиеси бяха забранени, апартаментът му бе подслушван, а името му – опетнено. Той преживя безброй арести и разпити и лежа в затвора три години, през които бе хоспитализиран с пневмония. Хавел отказа обаче да замълчи и продължи да громи комунистическия режим в своите есета, статии и отворени писма до президента.

През 1975 г. в „Писмо до Густав Хусак“, който тогава бе президент на Чехословакия, Хавел сравни външното спокойствие, наложено на страната му след смазването на Пражката пролет, със „спокойствие като в гробище или морга“. Когато посетих Прага за първи път през септември 1989 г. градът все още бе обхванат от страх. Войници патрулираха по улиците, а зле дегизирани агенти на тайната полиция шпионираха в хотелски фоайета. Почти нищо не показваше, че комунистическият режим е на ръба на рухването, макар че Хавел – както той отбеляза в „Силата на безсилните“ – би сравнил гледката със „свят на образи, които се опитват да изглеждат реални“.

Два месеца по-късно цялата структура рухна в „Нежната революция“, за чието разгаряне Хавел изигра съществена роля. До края на годината закоравелият пушач, автор на абсурдни пиеси, стана президент в Пражкия замък.

Хавел – човекът с провлачена походка и мънкащ, монотонен говор, олицетворяваше радикално скъсване със закостенялата политика и персонажите от миналото. Освен книгите и бирата – той работи в пивоварна в продължение на девет месеца през 1974 г. – човекът, който постла пътеката за влизането на Чехия в ЕС и НАТО, обичаше рокмузиката.

Той основа движението „Харта 77“ в знак на протест срещу арестуването на членове на рокгрупата „Пластик пийпъл ъв дъ юнивърс“. Той назначи Франк Запа за специален посланик малко след избирането си за президент. Когато Ролинг Стоунс стъпиха в Прага през август 1990 г., той ги приветства на сцената. И когато облечен в джинси мъж ме потупа по рамото и ми поиска цигара на пънк рок концерт в Прага онова лято, аз се изумих, че това е Вацлав Хавел. „Съжалявам, г-н президент, не пуша“, отвърнах аз. И за първи път в моя живот ми се прииска да не е така.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.